Marvel i Sony prekidaju suradnju? Šta to znači za Spider-mana i sljedeće filmove?Taman što smo se navikli na novog Spider-mana kao dijelom Marvelovog filmskog univerzuma, izgleda da on neće više biti dijelom istog. U šokantnom preokretu događaja, Marvel Studios više neće biti uključeni u produkciju filmova o ovom heroju.


Nakon što je Sony pokušao (i nije uspio) lansirati vlastiti univerzum sa Amazing Spider-Man filmovima, studio je sklopio ugovor s Marvel Studios, što je Peteru dalo dozvolu da se igra s ostalim herojima iz Marvelovog filmskog univerzuma. Tom Holland je kao Spider-man debitovao u filmu Civil War iz 2016. godine, da bi se kasnije pojavio još četiri puta: dva puta u solo filmovima, te u Infinity War i Endgame.


Posljednji put kada smo ga gledali bilo je u julu ove godine u filmu Far From Home koji je nedavno prešao cifru od zarađenih milijardu dolara, što je rekordni iznos kako za Sony, tako i za Spider-mana kao samostalnog heroja. Osim toga, nakon događaja koji su se odigrali u filmu Endgame, Spider-man je trebao postati budućnost Avengersa i jedna od centralnih figura oko koje će se graditi budućnost MCU-a.


Prema izvorima, Marvel Studios i Kevin Feige neće više producirati filmove o ovom heroje. Ovo je rezultiralo ne postizanjem dogovora između dvije strane. Marvel je, navodno, tražio da udio sufinansiranja filmova bude 50/50, te da i podjela dobiti bude ravnomjerno podijeljena (do sada je Marvel dobijao samo 5% kolača). Sony je ovo odmah odbio očekujući da će jednostavno nastaviti uvjete prvobitnog sporazuma. Režiser Jon Watts i Holland prema ugovoru imaju još dva solo filma koje će nadgledati Sonyjeva Amy Pascal. Ipak, još uvijek je moguće da Sony i Marvel postignu dogovor.


Nakon sve ove pomame javnosti se obratio glasnogovornik Sonyja koji je izrazio razočarenje studija zbog trenutnog raspleta događaja. Fanovi su u ovom slučaju stali na stranu Marvela i Feigea, zbog čega je glasnogovornik u svojoj izjavi krivnju prebacio na Disney.


"Dosta današnjih vijesti pogrešno je okarakteriziralo nedavne rasprave o umiješanosti Kevina Feigea u franšizu. Razočarani smo, ali poštujtemo njihovu odluku da ne nastave s njim kao vodećim proucentom naših sljedećih Spider-Man filmova. Nadamo se da će se to promijeniti u budućnosti, ali razumijeno i da su mnog obaveze koje mu je dao Disney - uključujući i sve nove pridošlice u MCU - ne ostavljaju mu dovoljno vremena da radi na projektu koji on ne posjeduje. Kevin je sjajan i zahvalni smo mu na njegovoj pomoći i vođstvu i cijenimo put koji nam je pomogao da pređemo, a koji ćemo nastaviti"


Novac nije ono što iz Sonyja ističu kao razlogom zašto se ne može naći kompromis, već navodnu Feigeovu prezaposlenost svim ostalim projektima u okviru MCU-a. On trenutno producira sve filmove i serije najavljene za Fazu 4 (deset projekata), a uskoro će doći na red i integriranje pridošlica Fantastic Four i X-Mena u MCU. Lako je zaključiti da logika raskida ugovora zbog ovih razloga stoji na tankim nožicama, jer Feige je uspješno vodio prethodna 23 projekta u Marvelovom filmskom univerzumu. Pri tome, internetom kruži informacija da je Feige imao malu ulogu u produciranju Sonyjevog prošlogodišnjeg filma Venom.


Ako fanovima nešto može doći kao pozitivno u ovoj situaciji to je činjenica da se iz Sonyja također nadaju kako ovo nije definitivni prekid partnerstva. Sony je s ovom izjavom prebacio loptu u Marvelove ruke i sada je na njima da učine sve što mogu da se dogovor postigne. Krivicu su prenijeli na Disney i izrazili zanimanje za nastavak nagodbe. Ovo su više nego očigledni javni pregovori s obje strane, pa će biti zanimljivo vidjeti kako će Disney reagirati.


Kakva je sudbina Spider-mana ako dvije strane ne uspiju sklopiti dogovor? Nove filmove ćemo skoro pa sigurno dobiti, ali oni će se dogoditi bez MCU-a i konekcija s cjelokupnim svijetom u kojem se odvijaju događaji. Cijeli svijet oko Petera Parkera u prethodna dva filma je građen na osnovu njegove veze se Tonyjem Starkoma (te je trebao biti njegova svojevrsna zamjena u budućnosti), a posljednji film je istraživao i njegovu dinamiku sa Happyjem Hoganom. Ovi segmenti filmova će u budućnosti potpuno nestati, a kretivni timovi će morati pronaći načine kako da zaobiđu čitav taj svijet superheroja koji je nedavno bio pogođen Thanosovim djelovanjem. Šta god uradili već sada možemo predvidjeti da će to imati čudno djelovanje i teško da će biti zadovoljavajuće za gledatelje.


Sljedećih dana, sedmica i mjeseci (ako se pregovori otegnu) možemo biti sigurni da ćemo učestvovati u velikoj javnoj sapunici između Sonyja i Marvela. Spider-man je, bez sumnje, jedan od Marvelovih najpopularnijih i najomiljenijih heroja i oni će sigurno pokušati sve kako bi ga zadržali. A i Sonyju bi bilo pametnije da ostanu u toj konekciji, jer im je ova veza s Marvelom donijela puno više dobrog, nego njihovi samostalni pokušaju s Amazing Spider-man franšizom.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com