Lista 11 filmova koji u naslovu imaju riječ American!Amerika je kada je riječ o filmskoj industriji definitivno broj jedan. Možda ne uvijek po kvaliteti, ali kao show biznis itekako. Ako iole pratite filmove onda vas nipošto nije mogao zaobići neki film koji u svom nazivu ima riječ American. Godišnje izađu barem dva filma koji sadrže tu riječ u naslovu, a u posljednjih pedeset godine ih je izašlo preko stotinu. Zašto se ta riječ koristi pri imenovanju? Nekada ona jednostavno služi kao dodatak kako bi naslov bio duži i nešto manje generičan, ali nekada on ima i drugačiju konotaciju. Nekada s riječi uz koju stoji izražava političku tvrdnju, prikazuje društvenu sliku, kontekst u kojem se film odvija itd.


Mi smo odlučili da izvdvojimo 11 filmova koji su pri vrhu kvalitete a koji u naslovu imaju riječ American. Jeste li ih pogledali sve?


1. American History X (Tony Kaye, 1998.)


Ovo je film o kojem ne treba puno govoriti, jer je jedan od klasika filmske umjetnosti s blistavim performansom Edwarda Nortona. U ovom slučaju American u naslovu znači da film portretira društvo i nacističke organizacije koje su čest problem u državi. Edward Norton je za ulogu u ovom filmu dobio nominaciju za Oscar koju mu je oteo Roberto Benigni s ulogom u filmu Life is Beautiful.2. American Beauty (Sam Mendes, 1999.)


Na dodjeli Oscara 2000. godine film American Beauty je prosto dominirao. Sa osam nominacija osvojio je pet kipića i to u kategorijama za najbolji film, režisera, glavnu mušku ulogu, scenarij i fotografiju. Film koji priča priču o krizi srednjih godina, koji prikazuje porodicu i porodični život u Americi u periodu prijelaza stoljeća i milenijuma. Bez obzira što ostale nominacije nisu nagrađane Oscarom svi su radili maksimalno čineći ovaj film još jednom filmskom lektirom.3. American Gangster (Ridley Scott, 2007.)


Snimljen na osnovu života poznatog američkog gangstera Franka Lucasa, ovaj film ne samo da prikazuje jednu eru američkog društva, nego i prilike i sistem pomoću kojeg je heroin stigao u Ameriku. Denzel Washington i Russel Crowe su dali besprijekorne izvedbe, i premda film nije osvojio nekih prestižnih nagrada American Gangster je jedan vrhunski naslov kojemu ćete se moći vratiti i po drugo gledanje.4. American Psycho (Mary Harron, 2000.)


Kada je riječ o trilerima American Psycho je neizbježan na svim listama i u razgovorima. Snimljen s jako malim budžetim, s tek nešto zapaženijim uspjehom, ovaj je film ubrzo postao kultnim klasikom među gledateljima a Christianu Baleu omogućio jednu blistavu karijeru.5. An American Werewolf in London (John Landis, 19981.)


Početkom osamdesetih John Landis je snimio film koji danas i unazad dvadeset godina niko nije uspio ni približno - a to je snimiti dobar film o vukodlacima. Scenarij je napisao još s 19 godina, a onda je morao čekati bolja vremena kada bi s tehničke strane sve izgledalo super. An American Werewolf in London je trostruka kombinacija: posjeduje komediju, dobru dozu horor elemenata i dovoljnu dozu napetosti pomiješane sa zabavom da gledatelja drži prikovanim za sjedište do kraja filma. Ako želite pogledati kvalitetan film o vukodlacima, pustite Underworlde i Twilighte, pogledajte An American Werewolf in London.6. American Graffiti (George Lucas, 1973.)


George Lucas je danas planetarno popularan po Star Wars sagi, ali malo ljudi zna da je on prije toga snimio film American Graffiti koji mu je donio čak pet nominacija za Oscar od kojih nažalost nijedan nije osvojio. Film je o grupi tinejdžera koji su se družili jedne duge noći 1962. godine u Kaliforniji. Ovo je smiješna i šarmanta komedija-drama o djeliću života tinejdžera ispunjenom sjajnim automobilima, te dobu prijelaza između tačke nevinosti i iskustva.7. American Hustle (David O. Russel, 2013.)


Čak deset nominacija i nijedan osvojen govori koliko je ovaj film imao podijeljena mišljenja kada je izašao. Film je prepun blistavih scena, okićen savršenom scenografijom i kostimografijom, film koji pokazuje Ameriku kao zemljom u kojoj možeš uzeti što god želiš i možeš biti ko god hoćeš. Uostalom, imali smo priliku gledati još jednu Baleovu fizičku transformaciju. American Hustle će definitivno naći svoju publiku, ali na ovoj listi je bez sumnje jedan od najslabijih naslova.8. American Splendor (Shari Springer Berman, Robert Pulcini, 2003.)


Još jedan film na ovoj listi sa biografskim elementima. American Splendor je film o stip umjetniku Harveyu Pekaru koji u sebi miješa i fikciju i stvarni svijet. Film je impresivna kombinacija čudnog i običnog života. Pekar nikada nije pisao stripove o superherojima. Život prikazan kod njega je melanholičan i kamenit. American Splendor je, bez sumnje, gledanja vrijedan film.9. American Pie (Paul Weitz, Chris Weitz, 1999.)


Još jedan film s prijelaza stoljeća i milenija. Očigledno je da je Amerika kao društvo tih godina imalo određenih previranja, jer svi ovi filmovi koji su nastali u tom periodu a imaju riječ American u naslovu, posjeduju neku prijelomnu tačku u životu glavnog lika. Pri tome, svi oni prikazuju odlomak svakodnevnog života u običnoj američkoj porodici. American Pie je, međutim, postao kultnim klasikom kada su u pitanju filmovi o životu tinejdžera i iskustvo prvog seksa. Film je kasnio izrodio još osam nastavaka (više-manje) od kojih nijedan nije uspio steći takav status kao prvi.10. American Honey (Andrea Arnold, 2016.)


Britanska režiserka je za ovaj film, osim Shiaje Labeouf, koristila osobe bez prethodnog glumačkog iskustva. Time je uspjela dočarati autentičnost života na cesti kojim žive likovu u filmu. Andrea Arnold predstavila nam je svoju viziju američkog sna. Mali kombi, veliko društvo, hip-hop i rock glazba koja opušta i beskrajna imperija zvana cesta, film American Honey probudit će  želju gledatelja za slobodnim stilom života.11. American Made (Doug Liman, 2017.)


Lista koju čitate prvobitno je imala deset naslova, ali sam na kraju odlučio dodati American Made. To je priča o američkom pilotu Barryju Sealu kojeg je CIA koristila za informisanje o južnoameričkim mafijašima, Pablo Escobaru između ostalih. Film je izrazito dinamičan i zabavan, a sve zajedno nosi izvedba Toma Cruisea. American Made je film u duhu Spielbergovog Catch me if you can, pa ako ste voljeli taj film, i ovaj će vam pružiti dovoljnu količinu zabave.   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com