Lista 10 završenih serija za bingeovanje!Serijskog programa, možemo reći, daleko je više negoli filmskog. Svake godine dobijamo gomilu novih naslova, a ukoliko jučer niste pali iz svemira, vjerovatno pratite jednu, dvije ili tri serije koje iza sebe imaju nekoliko sezona. Nažalost, za mnoge serije, njihov završetak emitovanja ubrzo postane i njihov kraj. Zbog toga, bivaju zaboravljene, zanemarene ili jednostavno zatrpane drugim naslovima.


E-volucija portal vam danas donosi listu serija koje su završile nakon nekoliko sezona ili su sačinjene iz svega jedne. Ukoliko nemate vremena da započinjete vezu s nekim serijama koja bi bila duga, neizvjesna i teška, onda je ova lista za vas. Odmorite od The Officea i Breaking Bad ponavljanja i zabavite se.


Dirk Gently's Holistic Detective Agency (dvije sezone)


Koliko često naiđete na kvalitetno napisanu sci-fi komediju? Ako tražite nešto tako onda je ovo serija za vas. Zasnovana je prema istoimenoj knjizi poznatog Douglasa Adamsa, autora zaslužnog za Vodič kroz galaksiju. U seriji Samuel Barnett je Dirk Gently, detektiv koji se oslanja na holistiku, ideje da je sve povezano, te tako rješava slučajeve. Elijah Wood je svojevrsna verzija Watsona, osoba koja se sticajem okolnosti nađe u ulozi partnera naslovnog heroja. Serija jako dobro kombinuje humor sa trilerom i naučnom fantastikom, te kao takva donosi kvalitetnu zabavu u trajanju od svega dvije sezone. Iako je bila ukinuta, to ne znači da nije vrijedna vašeg gledanja.Happy! (dvije sezone)


Ako je SyFy u nečemu uspješan, onda je to otkazivanje jako dobrih serija. Svima je poznat slučaj serije The Expanse, a lista je iz godine u godinu sve duža. Na njoj se nalazi i serija Happy! koja kombinuje komediju i akciju. Kreator serije je Brian Taylor, jedan od režisera odgovornih za film Crank sa Jasonom Stathamom u glavnoj ulozi. Na osnovu toga, znate šta već možete očekivati. Dosta akcije, dinamike, ali i kvalitetne glume i razvoja radnje. Christopher Meloni je odličan u ulozi bivšeg policajca koji je sada plaćeni ubica. Nakon što se probudi u bolnici nakon teže povrede, počet će mu se priviđati leteći plavi konj. Sve što slijedi potom je potpuno ludilo i neočekivano. I iznad svega, zabavno.Maniac (jedna sezona)


Ako postoji jedan razlog zbog kojeg je Cary Joji Fukunaga dobio priliku da radi novi film o agentu 007, onda je to serija Maniac. No, riječ je o režiseru koji ima još par naslova iza sebe koji potvrđuju činjenicu da je riječ o jednom od najoriginalnijih filmskih stvaralaca u posljednjih deset godina. Maniac je serija koja u svojih deset epizoda prati dvoje stranaca tokom testiranja tablete u misterioznoj farmaceutskoj kompaniji. Tableta koju isprobavaju bi trebala riješiti sve njihove egzistencijalne probleme bez negativnih efekata. Naravno, nije sve tako lako kao što izgleda u ovoj rečenici. Maniac donosi odličnu glumu Eme Stone i Jonaha Hilla, blistavo kombinujući nekoliko distinktivnih žanrova - komedija, drama, fantazija, krimić, sci-fi - u mješavinu koja će vas naprosto oduševiti.Living with Yourself (jedna sezona)


Paul Rudd je jedan od onih glumaca kojeg uvijek možete gledati, bez obzira na kvalitetu. A kada imate duplu dozu Paula Rudda onda znate da je to za obavezno gledanje. U seriji Miler Elliot vodi depresivan život. Nakon što na preporuku prijatelja ode u ekskluzivni spa centar, stvari će početi da bivaju čudne i dinamične. On biva kloniran, a sve situacije i rješenja koja proizađu iz te činjenice dodatno će mu zakomplicirati život kako na poslu, tako i u kući. Living with Yourself je egzistencijalna komedija, iako je pretežno u domeni drame s tek malim dodacima naučne-fantastike. Trajanje od po pola sata po epizodi će vas natjerati da osam epizoda pregledate u jednom dahu.A Christmas Carol (jedna sezona)


Steven Knight i BBC su kombinacija za uspjeh. U čekanju novih epizoda serija Taboo, See ili Peaky Blinder, tri epizode ekranizacije istoimenog djela Charlesa Dickensa će popuniti prostor. Kreirana u stilu spomenutih serija, A Christmas Carol nam donosi priču u Evenezeru Scroogeu, oličenju škrtosti i mizantropije. Serija je tamna, hladna i depresivna, ali kao što nam ovaj popularni narativ več unaprijed otkriva, njen kraj je topao i miran. Gluma u seriji je odlična, fotografija također, a scenografija je na vrhunskom nivou. S obzirom da idemo u susret prazničnom periodu, sasvim je prigodno vrijeme da je pogledate.A Series of Unfortunate Events (tri sezone)


Serijal knjiga autora poznatog kao Lemony Snicket već je ranije ekraniziran u obliku filma u kojem je Jim Carrey jako uspješno igrao Grofa Olafa. Nešto više od deset godina kasnije Netflix je odlučio da knjigama udahne novi život u obliku serije. Kroz tri sezone pratimo nevolje Baudelaire djece uzrokovane smrću njihovih roditelja, te neprestanim pokušajima Grofa Olafa da im otme veliko nasljedstvo. Neil Patrick Harris je besprijekoran u ulozi Grofa Olafa, te uz odličnu scenografiju, kostimografiju i fotografiju, čini jedan od najvećih aduta ove serije. Nažalost, serija pati od određene repetetivnosti, ali crni humor, odlična gluma, i sam izgled serije će vas zadržati do kraja. Do katarzičnog kraja, može se reći.Da Vinci's Demons (tri sezone)


Serija prati Leonarda Da Vincija tokom njegovih ranih dana, dok je još bio mladi umjetnik, sanjar i izumitelj na ulicama Firence. No, Da Vinci's Demons nije tipična biografska serija, niti je nalik onoj Genious od Nationah Geographic. Serija vješto kombinuje stvarne historijske fakte s avanturom i historiografskom metafikcijom. Odlična scenografija će vam skrenuti pažnju s činjenice da je serija snimljena u Walesu, uz podršku BBC-a, te da je riječ o produkciji i glumcima relativno nepoznatih u industriji. Pažnja pogotovo pada na Toma Rileya koji igra Da Vincija. Potonji lik u seriji ima dosta onog Sherlockovskog od Benedicta Cumberbatcha. Ekscentričan, inteligentan, neustrašiv, i blago naporan karakter praktično od Da Vincija pravi anti-herojsku figuru, ali nevjerovatno zanimljivu za gledati.The Magicians (pet sezona)


The Magicians je serija koju će vam njeni mnogi fanovi opisati kao Harry Potterom za odrasle. I donekle će biti u pravu. Sve ono što nedostaje u potonjem serijalu, naći ćete ovdje. Depresija, anksioznost, seksualnost, mržnja, religija i mnoge druge stvari su postavljene već u prvoj sezoni, a kasnije biva još bolje i zanimljivije. U nekoj svojoj srži me podsjeća na brojne anime serijale o akademijama za magiju i slično. Nažalost, serija je imala svojih produkcijskih problema, od toga i napuštanje glumaca, zbog čega je ranije završila. No, treba spomenuti da je riječ o još jednom SyFy projektu koji nisu znali voditi kako treba. The Magicians je serija koja je imala ogroman potencijal, te je ispunila svega jedan djelić njega koji je, u konačnici, čini sasvim kvalitetnom da u njoj možete uživati.Daredevil (tri sezone)


Od samog početka Daredevil je kao serija imala točno odmjerenu mjeru svih sastojaka koji je čine punim pogotkom. Od razvoja likova, motivacije, do razvoja napetosti, gradnje radnje i perfektnih glumačkih izvedbi. I kao što je godinama ranije Robert Downey Jr. prihvatio ulogu Iron Mana i učinio da taj karakter postane on, nerazdvojan od samog glumca, tako i Charlie Cox iz sezone u sezonu čini da Matt Murdock/Daredevil bude on. A tu komplementarnost i konekciju glumca/lika omogućava blistavo izveden scenarij. Poput klasnih kriminalističkih trilera u kojima lik sazrijeva kako radnja odmiče, čija motivacija postaje poput armiranog betona, tako se i Daredevil razvija kako priča odmiče (i ne samo kao heroj, već i kao čovjek).Gotham (pet sezona)


Ili Batman Origin Story. Serija počinje ubistvom Bruceovih roditelja. Upoznajemo Gordona, ali i čitavu scenu Gothamskih zločinaca. Svi su imali svoje početke, a njih otkrivamo u ovoj seriji. Gotham stilski podsjeća na Batman filmove iz '90. godina i to je ono što je najviše čini primamljivom. Ne postoji stvarni vremenski okvir kada se dešava, jer na dijelove podsjeća na period '70. godina, na trenutke na savremeno doba iz ovog stoljeća. Gluma je odlična, scenografija i akcija sasvim solidna. No, serija tokom svog trajanja ima određenih manjkavosti u razvoju priče i njenom ritmu. Ipak, za sve fanove Batmana, Penguinea, Riddlera i ostalih ovo je serija koja se ne propušta.   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com