Kreativnost dostupna svima uz novi Adobe 2020 paket

Adobe će svoj 30. rođendan proslaviti sa stilom, zbog čega su tom prilikom predstavili mnoštvo novosti. U utorak je predstavljena Adobe Fresco aplikacija za iPad, a već dan poslije objavljena je vijest o svemu što dolazi u pretpostavljenom naslovu "Photoshop CC 2020" ili "Photoshop 2020".

Takozvani Photoshop 2020 dolazi kao nadogradnja na već postojeću verziju Photoshopa cc, pa samim tim zadržavate vaše originalne postavke i pretplatu na postojeći Adobe paket. Ovaj kvartalni update Adobinih programa donosi neizmjerno osvježenje i unapređenje postavki kao i neke nove alatke za obradu fotografije. U nekoliko navrata se, također, spominje da su se ove nadogradnje bavile i performansama i radom samih programa, pa se pitamo da li je napokon riješen popularni problem "adobe photoshop has stopped working"!?


Ono što nam je zasigurno poznato jeste da je znatno povećana brzina rada Adobe cloud sistema što će vam sigurno uštediti nekoliko minuta u radu. Content-Aware Fill je kako kažu 12% brži u odnosu na prijašnji rad kao i Blur efekti koji će sada malo manje zagrijavati komponente. Pored pomenutih unapređenja performansi tu je vijest za Mac korisnike koji će, također, biti sretni zbog poboljšanih performansi u cijeloj radnoj ploči, posebno u slučajevima poput otvoranja datoteka.

Nakon što se Adobe pobrinuo da nam sa poboljšanjem performansi uštedi na vremenu i tako omogući veći obim posla tokom jednog radnog dana, dobrim vijestima tu nije kraj. Nova osvježenja odnose se i na samu radnu površinu (kao i inače to nisu neke drastične promjene, tu su jednostavno da vas izbace iz zone komfora i navike). U stvari, moguće je da se i ne primjećuju razlike na dnevnoj razini. No, ako odvojite vrijeme za učenje noviteta, otkrit ćete nove kratice koje vas jednim klikom dovode do izvršenja uobičajnih zadataka, poput uklanjanja pozadine, prikazivanja i skrivanja korisničkih vodiča, upravljanja i stvaranja novih, unaprijed postavljenih, gradijenata te mijenjanja između razmaka boja ili bita dubina. Razni paneli i stavke izbornika prilagođeni su, poboljšani dodatnim brzim radnjama kako bi se omogućilo prosječno dvostruko povećanje ukupne učinkovitosti za uobičajene zadatke u odnosu na Photoshop 2019. Neki zadaci su čak četiri puta brži. Na kraju krajeva, neke nove alatke ipak će vam doista ubrzati rad, kao na primjer Object Selection Tool kojim ćete znatno brže odstraniti objekat sa date pozadine, ali to se opet kao i prije svodi samo na data okruženja, što i dalje ne daje sjajne rezultate u svim djelovanjima kao što to može biti slučaj sa Pen tool opcijom.


Jedan novitet zaista pruža kvalitetnu navigaciju tokom rada, a najviše bi mogao biti cijenjen među onima koji se bave digitalnim slikarstvom. U prijašnjim djelovima sve one layere koje bi pretvorili u jedan smart object mogli smo prepraviti samo otvaranjem tog smart objecta u novom prozoru. Za bolju navigaciju ovo ažuriranje donosi nam opciju povratka iz smart objecta u layer mod, tako da u konfuzno dugom periodu rada nećete moći zalutati u pogrešan prozor i tu nastaviti raditi.Jedan od ljepših noviteta je dolazak Adobe Photoshopa na iPad. Ovu vijest upotpunjuje činjenica da je kodna baza programa zapravo u potpunosti ista kao i za Adobe sistem koji se koristi na računarima, s toga sve ono što radite na kompjuteru u potpunosti je prenosivo na iPad uređaje. Ovaj Photoshop dakle bez ikakve kompresije ili smanjenja datoteke otvara bilo koji psd. fajl i daje vam mogućnost nastavka rada u njemu na bilo kojem njegovom segmentu. Kako se radi ipak o samom početku ova aplikacija će sadržavati samo one znatno najfrekventnije opcije što neće ostati slučaj u budućnosti kada budu dodavane sve ostale opcije koje Photoshop sadrži. Iako je ista kodna baza uveliko olakšala posao, Adobe obečava konstantna unapređenja i rad na što boljoj funkcionalnosti. Sve opcije će naravno podržavati senzitivnost dodira i olovke, a fajlove ćete, za početak,moći spašavati u sljedeće tipove: PNG, JPEG, PSD, TIFF. Naravno važno je napomenuti da se sve već rečeno odnosi i na Adobe Illustrator i InDesign koji će također doživiti isto ažuriranje. Jedina razlika je to što će pomenuta dva programa imati dosta manje promjena u unutrašnjosti i na radnoj površini, i sve će se svoditi na što bolje preformanse.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com