Kratki uvod u honkaku i shin honkaku žanrove misterije!Kosuke Kindaichi je u njegovim dvadesetim godinama. Na peronu stanice u Tokiju izlazi iz voza u svijet fikcije u tradicionalnoj haori jakni i kimonu, s hakama suknjom, tabi čarapama i drvenim klompama. Uzorci na različitim odjevnim predmetima se sukobe, tkanina je istrošena i naborana, čarape na nogama imaju rupice, a jakna je naborana zbog raznih sveski koje je strpao u nju. Ovo vjerovatno nije neobična pojava u Japanu oko 1945. godine, čak nas i autor uvjerava u to da se slično odjeveni mladići mogu primijetiti i na ulicama Kyotoa, ali ovdje definitivno sugerira nedostatak taštine (i smisla za modu). Njegova je kosa, ispod šešira sa širokim obodom koji nosi, gnijezdo za štakore. Sliku upotpunjuje štap za hodanje, a uskoro će nam biti i otkriveno da on i zamuckuje dok govori.


Kindaichi je ekscentrična tvorevina japanskog književnika Seishija Yokomizoa i nastavit će da se pojavljuje u sedamdeset i sedam romana misterije poznatih pod nazivom honkaku. Honkaku i shin honkaku pažljivo su konstruirane trodimenzionalne misterije inspirisane Zlatnim dobom zapadne detektivske fikcije. Većina ih uključuje neki oblik klasične dileme u zaključanom prostoru. Oni koji pišu u ovom stilu pridržavaju se pravila "fair playa", koja zahtijevaju da u tekstu budu prisutni svi tragovi koji su čitatelju potrebni da razriješi zločin, kako je 1923. godine naveo S.S. Van Dine u njegovih Dvadeset pravila za pisanje detektivskih priča.


Honkaku, što u prijevodu približno znači ortodoksni (a shin honkaku znači novi ortodoksni), nije samo riječ, već pojam. Shimada Soji, autorica knjige The Tokyo Zodiac Killings i jedna od najvećih predstavnica žanra, napisala je uvode u nekoliko njenih romana koji objašnjavaju porijeklo ove vrste romana. Prema njoj, misterije honkakua su detektivske priče koje nisu samo književnost, već i, u većoj ili manjoj mjeri, igra. Otprilike kao složenija verzija književnog serijala Encyclopedia Brown, Boy Detective, u kojoj rješenja ne ovise o uočavanju nedosljednosti u radnji (što je Brownova specijalnost), koliko u rješavanju fizičke mehanike koja stoji iza stvarnog zločina. U tu svrhu honkaku knjige obično uključuju dijagrame, tlocrte i mape koji su, iako grubo nacrtani, korisni za praćenje pojedinosti o zločinu. A popis likova koji čine skup potencijalnih osumnjičenih i žrtava uvijek prethodi prvom poglavlju. Zločini su vrtoglavo složeni, a često se oslanjaju na mehaničku komponentu u stilu Rube Goldberg mašine - pretjerano složenih uređaja na oko stvorenih da riješavaju osnovne i jednostavne probleme. Najpoznatiji je primjer njegova samooperaciona maramica.


The Honjin Murders, originalno izbacivana u japanskom magazinu 1946. godine, označavaju i prvo zvanično pojavljivanje Kosukea Kindaichija. Kindaichija poziva njegov mentor da riješi ubistvo nećakinje jednog čovjeka. Mlada žena i njen suprug ubijeni su prve bračne noći, brutalno posječeni i izbodeni japanskom katanom. Uzbunjen neobičnim zvukom nekoga što je u ranim jutarnjim satima svirao koto - muzički instrument koji je značajan za mladoženjinu obitelj i koji se svira uz pomoć dodataka za prste u obliku kandži - tijela su otkrivena u zaključanoj spavaćoj sobi. Nekoliko čudnih tragova ostalo je na mjestu zločina i svi su osumnjičeni. Smješten u poslijeratnom Japanu (vrijeme radnje mnogih honkakua i shin honkakua), a ispripovijedan običnim brbljavim glasom, u priči se pronalazi retro, staroholivdsku stil priče.


Više od jednostavnih misterija, honkakui su ljubavna pisma žanru. Autori su prvo bili obožavatelji žanra i često u svojim djelima odaju počast svojim uzorima - od Agathe Christie, Johna Dicksona Carra, S.S. Van Dinea i drugih. Likovi koji naseljavaju stranice romana su također strastveni obožavatelji žanra, nerijetko s ogromnim kolekcijama misterija i članskim karticama za vlastite univerzitetske klubove za misteriju. Neki čak imaju i nadimke koji su temeljeni na njihovim omiljenim piscima.


Ponekad će akcija zastati na nekoliko stranica kako bi se omogućili razgovori koji kritikuju standardne oblike pisanja misterije, opsjednute kriminalnom psihologijom i motivima, i njezinu očitu inferiornost u odnosu na honkaku stil. A nekada će govoriti i o problemu koji zatvoreni prostori predstavljaju za autora. Na taj način su svi, i u romanu i van njega, svjesni umjetnosti postavke i situacije u kojoj se nalaze, što dodaje latentnu i neočekivanu meta komponentu u naraciju. Čak i sam narator nerijetko, nekoliko stranica prije nego što sve otkrije, izazove čitatelja da sam riješi slučaj probijajući četvrti zid.


Ogoljena proza, ona koja više pažanju obraća na informacije nego stil je norma ovog žanra. Pa tako i uključivanje gotovo komično groznih detalja, poput veterana iz Drugog svjetskog rata koji lice skrivaju iza maske, ili Yakuza zavodnika s tetovažama preko cijelog tijela, ludog alhemičara koji pokušava izgraditi vlastito Frankensteinovo čudovište itd. U romanu Murder in the Crooked House, koja se odvija u kući bogataša, ona je izgrađena tako da su svi podovi nageti pod uglom od pet stepeni. Trik se u početku može učiniti malo glupim, što i jeste, ali autor Soji Shimada je u potpunosti predan ludilo svog arhitektonskog dizajna, idući tako daleko da pruža i trodimenzionalan dijagram prostora. Način na koji ga uklapa u radnju je čisti proizvod genija.


The Inugami Curse autora Seishi Yokomizoa napisano je i objavljeno nekoliko godina nakon The Honjin Murders, i nakon što je lik Kosukea Kindaichija uspostavljen u mašti publike. Patrijarh bogate porodice umire, a njegovi se potomci nestrpljivo okupljaju za čitanje oporuke. Kindaichi dolazi na lice mjesta, angažiran od strane odvjetnika obitelji, samo da bi saznao da je njegov poslodavac ubijen. Zaintrigiran, ostaje da vidi šta će se desiti. Slijedi niz užasnih i detaljno montiranih ubistava, dok nasljednici bogatstva nestaju, jedan po jedan. Prepričan od strane istog, neimenovanog, brbljivog naratora kojeg smo imali i u The Honjin Murders, prokletsktvo Inugami porodice ima zapetljanu fabulu koja se udaljava od scenarija zaključane sobe.


Ako Yokomizove knjige imaju manu, to je da one čuvaju društveni običaj i predrasude doba u kojem su pisane. Homoseksualnost i ženska promiskuitetnost predstavljeni su kao skandalozni, iako na stranicama nisu navedeni stvarni moralni sudovi ili izjave. Ton pisanja u cjelini je staromodniji nego što ćete pronaći u shin honkakuu iz '70- i '80. godina, koje su lakše dostupne na engleskom jeziku. No, zagonetke koje je Yokomizo stvorio i dalje su među najpametnijim i najzanimljivijim - i dalje predstavljaju pravi izazov modernim čitateljima. Predivan su uvod u ovaj stil japanske kriminalističke proze.


Pojava hard-boiled kriminalističke proze predstavlja određenu granicu koja odvaja honkaku i shin honkaku. Trend prema socrealizmu nagovijestio je privremenu stanku za ovaj stil. No, on se vratio tokom '70. godina prošlog stoljeća i, zahvaljujući nizu malih, specijaliziranih izdavača, sačuvan je i stavljen na raspolaganje novoj generaciji obožavatelja.


Ispod vam donosimo i deset naslova dostupnih na engleskom jeziku, kombinaciju ovih dvaju žanrova, bez određenog redoslijeda.


1. The Decagon House Murders by Yukito Ayatsuji, translated by Ho-Ling Wong

2. Inspector Imanishi Investigates by Seicho Matsumato, translated by Beth Carey

3. The Inugami Curse by Seishi Yokomizo, translated by Louise Heal Kawai

4. The Moari Island Puzzle by Alice Arisugawa, translated by Ho-Ling Wong

5. The Tattoo Murder Case by Akimitsu Takagi, translated by Deborah Boehm

6. The Tokyo Zodiac Killings by Soji Shimada, translated by Ross and Shika Mackenzie

7. Murder in the Crooked House by Soji Shimada, Louise Heal Kawai

8. The Honjin Murders by Seishi Yokomizo, translated by Louise Heal Kawai

9. Devils in Daylight by Junichiro Tanizaki, translated by J. Keith Vincent

10. The Early Cases of Akechi Kogoro by Rampo Edogawa, translated by William Varteresian


Izvor: crimereads.com

Prijevod: E-volucija

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com