Kratka definicija i uloga PCIe kao standarnog dijela računarske arhitekture!Svi koji su do sada barem jednom u životu morali nabavljati dijelove za računar, pogotovo grafičku karticu, susreli su se s pojmom PCIe. Peripheral Component Interconnect Express ili skraćeno PCIe godinama je standardni dio računarske arhitekture, a do sada se nije puno mijenjao.


Svaka matična ploča ima određen broj PCIe slotova koji su predviđeni za grafičku kartu, RAID kartice, Wi-Fi ili SSD. Vrsta PCIe slotova također ovisi i o matičnoj ploči koju nabavite.


PCIe slotovi dolaze u različitim fizičkim konfiguracijama: x1, x4, x8, x16, x32. Broj koji se nalazi iza slova x pokazuje nam koliko kanala ima PCIe preko kojih putuju informacije. Svaki PCI Express kanal se sastoji od dva para žica, jedan par za slanje, a drugi za primanje. Primjera radi x1 ima samo jedan kanal i on prenosi samo jedan bit po krugu; x2 odašilje dva bita, x4 četiri i tako dalje.S druge strane, PCIe x1 karticu možete staviti u slot PCIe x16, ali ta će kartica imati manju propusnost. Slično tome, PCIe x8 karticu možete staviti u PCIe x4 slot, ali ona će radi samo sa pola propusne širine. Većina grafičkih kartica zahtijeva PCIe x16 slot kako bi radila svojim punim potencijalom.


PCIe slotovi služe kako bi očitavali uređaje koji su povezani na računar. Nakon što upalite računar identificiraju se kanali između uređaja koji određuju način protoka informacija između svakog kanala. PCIe se koriste i na računarima i na laptopima, a njihova upotreba smanjuje trošenje matične ploče.


PCIe standardi trenutno dolaze u tri različite generacije: PCIe 1.0, PCIe 2.0, PCIe 3.0 i PCIe 4.0. Širina kanala se udvostručuje sa svakom novom generacijom. PCIe 4.0 izašao je 2017. godine i nudio je 64GBps propusnosti. Međutim, bio je dostupan samo za poslužiteljske servere, sve do 2019. godine kada je postao upotrebljiv sa SSD-ovima. Procesori AMD Ryzen 3000 serije koji su predstavljeni u julu 2019. bili su prvi procesori za računare koji su podržali PCIe 4.0 x16. Za potpunu podršku vlasnici računara trebat će nove matične ploče koje pokrežu x570 čipset.Pošto su PCI, PCI-X i PCIe međusobno kompatibilni, sva tri mogu zajedno postojati. Zasad su grafičke kartice učinile brz prelaz na PCIe format, zbog velike potrebe za PCI expres mogućnostima. Mrežne i zvučne kartice, ali i ostali periferni uređaji nisu toliko brzi što se tiče prelaza. No pošto je PCIe kompatibilan sa svim trenutnim operativnim sustavima i pruža veće brzine, vrlo je vjerojatno da će potpuno zamjeniti PCI kao standard.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com