Kompanija A24 radi na ekranizaciji Earthsea serijala Ursule Le Guin!Prije nešto manje od mjesec dana na E-voluciji smo pisali o ekranizacijama klasične naučne fantastike i kako je tih slučajeva sve manje. Jedan od primjera korištenih u tekstu bile su i knjige Ursule Le Guin. U međuvremenu je bilo kao da su iz kompanije A24 pročitali naš tekst te odlučili da nešto poduzmu povodom toga. Upravo će potonja kompanija u suradnji s producenticom Jennifer Fox, producenticom filma Nightcrawler, raditi na ekranizaciji Ursulinog serijala knjiga pod nazivom Earthsea.


U ovom trenutnku nijedna mreža ili streaming servis nije uključen u projekat, jer A24 tek treba da počne s radom njemu. Postoji vijest da je Jennifer Fox od Ursule dobila blagoslov da uradi film Earthsea, u godinama prije njene smrti, da bi nakon što je Ursula umrla 2018. godine Fox i stekla prava na ekranizaciju Earthsea knjiga. U jednoj od izjava ona Ursulu spominje kao literarnom legendom koja je po svom uticaju u žanru fantastike odmah do Tolkiena, rame uz rame. Zbog toga ekranizaciju Earthsea knjiga smatra svetim povjerenjem i prioritetom da je učini ispravnom i kvalitetnom.


Iako je u prošlosti bilo namjera da se ovaj serijal knjiga i kratkih priča prenese na velike ili male ekrane, nikada nijedan nije posve znao iskoristiti potencijal Ursulinog stvaralaštva. Ovaj serijal tiče se arhipelaga pod nazivom Earthsea, te fantastičnih i magičnih stvari koje se tamo događaju. I dok Earthsea prihvaća fantastičnu ikonografiju u obliku zmajeva i čarobnjaka, ona izričito odbacuje ideju da svu fantaziju treba postaviti u nejasno srednjovjekovno doba s pretežno bijelim ljudima.


A24 je kompanija koja je posljednjih godina izgradila dobru reputaciju u filmskom području. Vidjet ćemo kako će im stajati i serije. No, poznajući koliko kompanija cijeni narativ i samo predstavljanje priče u filmskoj umjetnosti, ne sumnjamo da će i Ursulino stvaralaštvo imati bilo kakav drugi tretman.


O ovom projektu ćemo pisati i u budućnosti, zavisno od toga kako se isti bude razvijao.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com