Koji Flash je brži: Wally West ili Barry Allen?U svijetu stripova, onom kojim dominiraju superheroji, oduvijek se postavljaju pitanja usko vezana s rivalitetom: ko je snažniji, otporniji, domišljatiji, brži itd.?! Ovo nerijetko služi kao motivacijski faktor kako bi se sami heroji nastavili razvijati. Ipak, fanovi stripova u nekim slučajevima žele znati odgovor. Kao npr. odgovor na pitanje ko je brži: Barry Allem ili Wally West. Ova dva trkača poznata kao The Flash već 60 godina trče rame uz rame, ali koji je uistinu ispred drugog?


Koliko ste puta čuli rečenicu: "My name is Barry Allen, and I'm the fastest man alive." i koliko puta se to ispostavilo netačnim. Ako pratite seriju The Flash, svaku epizodu.


Postoje brojevi koji su tačno odredili brzinu Barryja i Wallyja, ali nikada nisu jasno postavili jednog pored drugog i rekli taj je brži. Ova činjenica je svoju neopredjeljenost nastavila i u drugim medijima. Kada je Wally West 2001. godine došao na Cartoon Network u seriju Justice League, proglašen je najbržim čovjekom na svijetu. To se kasnije nastavilo i u nastavku serije Justice League Unlimited. S druge strane, kada je riječ o igranim verzijama, Barry Allen je oduvijek bio primarni izbor za The Flasha. Od serije iz '90-ih godina, preko Granta Gustina koji igra ovu ulogu u CW univerzumu, do Ezre Millera koji je još uvijek filmska verzija ovog heroja.Mnogi bi rekli kako i jedan i drugi imaju podjednake moći i bili bi sasvim zadovoljni odgovorom. To međutim nije tačno. Kada su stripovi u pitanju Wally West je najbrži Flash, ne samo u poređenju s Barryjem, već sa svim trkačima koji su se ikada pojavili. Ovo će možda zazvučati čudno ljubiteljima animirane serije Young Justice, jer je upravo Wallyjeva brzina dovela do tragičnog završetka druge sezone.


Na vrhuncu serije kada je napetost dostigla svoj limit, sprava za remečenje magnetnog polja prijeti da uništi planetu. Jedino rješenje je da The Flash, Kid Flash i Impulse trče u suprotnom smjeru od vorteksa energije koji tek treba da se pojavi. Kid Flash, odnosno Wally West u trk dolazi zadnji, te se u nastavku primjećuje ogromna brzina druge dvojice. Ova razlika u tempu dovela je do smrti Wallyja jer je on apsorbirao svu energiju otpuštajući vrtlog.


U stvarnosti oivičenoj stranicama stripova ovo se nikada ne bi dogodilo. Wally West je, kako su i DC i Barry Allen potvrdili, najbrži čovjek na svijetu. Nedavno je čak autor samog stripa, Joshua Williamson potvrdio kako je Wally West oduvijek bio najbrži Flash, najviše zbog njegove duboke povezanosti sa Speed Force (silom brzine). Ali ni to nije uvijek bio slučaj. U DC-evom mini serijalu stripova pod nazivom Crisis on Infinite Earths (koji je izlazio u periodu 1985-1986.) Barry Allen se žrtvuje kako bi spasio planetu, nakon čega Wally West aka Kid Flash preuzima njegovu titulu. No, Wally u nastavku nikada nije postigao čak jednaku brzinu kao Barry.


U broju 7 serijala Crisis on Infinite Earths rečeno je kako Wally tek može trčati brže od brzine zvuka, dok Barry dostiže brzinu svjetlosti. Razlike u Wallyjevom metabolizmu objašnjene su u broju 12 istog serijala, koje opet Wallyja postavljaju iza Barryja zbog njegove konstantne potrebe za hranom kako bi održao korak. Napokon, 1993. godine Wally po prvi put prevazilazi brzinu Barryja u stripu The Flash #7.Kada je Reverse-Flash izjavio da može dostići Barryjevu brzinu, dok Wally to nije bio u stanju nakon Barryjeve smrti, tvrdio je kako je Barry bio pravi Flash, a ne Wally. Ovo iskustvo potaklo je Wallyja da stigne do Barryjeve brzine, pa čak i da je na kraju prevaziđe. U tom je procesu također stekao i neke nove moći kao što su krađa brzine i sposobnost liječenja drugih, moći koje Barry nikada nije posjedovao. Wallyjeva najveća brzina ostala je konstantna čak i kada je DC rebootao univerzum 2011. godine s New 52 serijalom.


Štaviše, ova faza Wallyja nakon 2011. godine donijela je čitateljima mnogo više pojašnjenja o njegovoj vezi sa Speed Force koja ga je izdvajala među ostalim trkačima. Za razliku od ostalih kolega, Wally West ne doživljava povremene i prolazne veze sa Speed Force kao gotovo svi ostali trkači. Wally je izravno povezan s ovom silom koja mu daje konstantan izvor brzine, zbog čega ima mogućnost i da razvije već spomenute posebne vještine.


Ovo još više dobija na smislu jer je serijal Rebirth potvrdio kako je Wally živio unutar Speed Force čitavu jednu deceniju nakon događaja koji su se odigrali u Barryjevom Flashpointu. Iako je Barry Allen stvorio Speed Force, on nikada neće imati direktnu održivu vezu koju Wally ima. Upravo je ova veza koja Wallyja pozicionira direktno iznad Barryja u pogledu sirove brzine koju daje sila.


Otkako se autor Mark Waid udubio u propitivanje mitologije Speed Force još od ranih '90-ih, bilo je barem pet različitih stripova koji su potvrdili da je Wally brži od Barryja. To uključuje i stripove The Flash: Chain Lightning, prvu zbirku Titana iz 2017. godine (The Return of Wally West), sedmi broj Titana i 49 The Flasha iz 2016. godine, te broj 50 The Flash: Flash War. u Chain Lightning, Wally West sam za sebe kaže da je brži od Barryja. S pozitivne strane, u jednom od novijih izdanja rečeno je kako je Superman daleko sporiji od bilo kojeg od ovih trkača.Iako je Wally West u stripovima zvanično brži od Barry Allena, obje verzije nude jedinstvene priče koje privlače čitatelje iz različitih razloga. Nedavno je, međutim, Scott Snyder otišao korak dalje, pa je u stripu Justice League, broj 20 predstavio Future Flasha koji je u suštini bio spoj Wallyja i Barryja u jednom tijelu.


Sada nam samo ostaje da sačekamo da se ovaj rivalitet prenese i na filmsko platno, jer trenutno imamo samo Ezrinog Flasha. Ishod njegove utrke sa Supermanom s kraja filma Justice League nam nije poznat, ali nadamo se da će filmovi znati kvalitetno zaroniti u taj svijet Speed Force i donijeti nam blistave komade kinematografije.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com