Koja je sudbina Deadpoola u Marvelovom filmskom univerzumu?Kako je Disney prije nekoliko mjeseci obavio uspješno spajanje sa 21st Century Fox kompanijom, sve superherojske franšize koje su potonji posjedovali sada su dijelom Marvelovog filmskog univerzuma. I premda su već jasno i glasno rekli da novih X-Men i Fantastic Four filmova neće biti u četvrtoj Fazi, pa skoro sigurno niti u petoj, teško je a ne govoriti o jednom superheroju. Riječ je o Deadpoolu.


Prema posljednjim informacijama u Disneyu se vode rasprave o najboljoj soluciji kako uklopiti Deadpoola u njihov univerzum. Marvel je do sada imao praksu da svi njihovi filmovi budu PG-13, te su u sklopu te ocjene izbacili 23 filma koji su funkcionirali odlično kako za mlade tako i za odrasle. No, kada je riječ o Deadpoolu, ovaj superheroj je skoro pa nezamisliv u tom PG-13 okruženju, zahvaljujući njegovom dugom jeziku. To je, u stvari, već pokušano sa Božićnim specijalom Deadpoola 2. Ali koliko je ljudi to zaista pogledalo i reklo da valja?


U Disneyu najviše govore o tome može li Wade Wilson prelaziti između R ocjenjenih solo filmova i PG-13 crossovera u MCU. Bob Iger, CEO Disneya, izjavio je kako oni žele da Deadpool ostane s ocjenom R i u budućim filmovima, ali ne i u sklopu MCU-a.


Može li Deadpool postojati u takvom okruženju? Prema Igerovim izjavama čini se da iz Disneya ne žele mijenjati Deadpoola zbog MCU-a, ali ga žele spojiti s ekipom, jer na ovaj način on ostaje izdvojen u potpunosti, pa čak i iz X-Men univerzuma. Mnogi fanovi već sada priželjkuju miješanje Deadpoola sa Spider-man franšizom (što bi možda bio najbolji način uvođenja lika), te kasnije vidjeti kako se on udružuje s Avengersima ili novim X-Men timom.


Nedavno je režiser filma Deadpool 2, David Leitch izjavio kako Deadpoolu nije potrebna ocjena R da bi bio uspješan. Donekle se i slažemo s tom konstatacijom. Deadpool bi u sklopu MCU-a bio svojevrsni comic relief, a isti bi taj humor mogao zadržati u duhu prethodnih Marvelovih filmova. Bilo je situacija kada su i iz Marvela po tom pitanju hodali po granici. Ali kada bi se to desilo, s obzirom na količinu Deadpoolovog humora kako u filmovima tako i u stripu, trebalo bi se vagati i druge likove uozbiljiti ili smanjiti s Wadeovim humorom.


Ne treba također zaboraviti da je i Blade sada dijelom Disney/Marvel univerzuma, a i on isto najbolje funkcionira u R okruženju. Pred nama je da vidimo kako će se iz kompanije snaći s tom dilemom. Kevin Feige i ekipa su se do sada pokazali dostojnim stripovskih franšiza, ali ovo je novi nivo u njihovom poslovanju, i vidjet ćemo kako će se s njim snaći.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com