Ko vodi i zapisuje historiju video igara?Danas sam kod jednog prijatelja na facebooku vidio objavu o emisiji Modul 8, koja se snimala tokom '90. godina i emitovala na hrvatskoj televiziji. U pitanju je dječija emisija o video igrama uz koju su tadašnje generacije odrastale. Nekih dvadeset godina kasnije, moje sjećanje na tu emisiju je potpuno izlapilo i da nije tog videa, vjerovatno se ne bih nikada sjetio o čemu je riječ. Upravo me to potaklo da na internetu malo istražim o historiji video igara, odnosno o njenom očuvanju i ko se brine o njoj, ko su historičari video igara i čime se bave? Na Balkanu to vjerovatno ovisi o malom broju kolekcionara i fanova koji u privatnim zbirkama, digitalnim i fizičkim, čuvaju artefakte iz djetinjstva na kojima su izgradili svoju ljubav prema video igrama. Lično imam oko 20-30 brojeva starog informatičkog magazina Info (vjerovatno su i CD-ovi koji su dolazili u magazinu tu negdje).


Prije nekoliko godina, tačnije 2016. godine, neko drugi je također u kući čuvao stare stvari. Dan Tiebold pronašao je posljednji poznati Nintendo PlayStation prototip konzole koja je ležala u potkrovlju njegovog oca. Konzola je svojevremeno predstavljala prekretnicu za industriju video igara; Nintendo i Sony su surađivali na dodacima za SNES. Nintendo je potom 1991. godine prekinuo suradnju sa Sonyjem i napravio dogovor sa Phillipsom. Sony je nakon toga odlučio da izbaci vlastitu konzolu, i ostalo je, kao što znamo, historija.Protekle godine, tj. 2020. Nintendo PlayStation je još jednom bila u fokusu s obzirom da je upravo pronađena konzola iz prethodnog odlomka bila stavljena na aukciju. Greg McLemore je 06. marta za Nintendo PlayStation prototip platio 380 hiljada dolara. Upravo je ovo jedan od gaming događaja koji bi trebali ući u historiju. Frank Cifaldi, osnivač Fondacije za historiju video igara, prototip je opisao kao "pogledom u alternativni vremenski period." Frank se skoro dvadeset godina bavi zaštitom igara i fondaciju je osnovao nakon što je uvidio nedostatke u praksi koje je trebalo popuniti, stvari poput suradnje s programerima igara na očuvanju izvornog koda i biblioteke cjelovitih magazina o video igrama.


Poput Cifaldija, historičar video igara Carly A. Kocurek vjeruje da su prolazne stvari poput časopisa, letaka, promotivne robe izuzetno važne. Kocurek je vanredna profesorica digitalnih humanističkih nauka i medijskih studija na Illinois Techu i autorica knjige Coin-Operated Americans: Rebooting Boyhood at the Video Game Arcade. Glavni argument knjige je da spolno usmjeravanje video igara kao muškom disciplinom nikada nije bilo neizbježno, već je oblikovano većim pristupom dječaka javnim arkadnim igrama, povezivanjem video igara s takmičarskim sportovima u kojima dominiraju muškarci i idejom da je tehnološka vještina muški atribut. "S jedna strane, drago mi je da se ljudi zanimaju za historiju video igara," rekla je Kocurek. "Ali, s druge strane, ne mogu da se otmem misli koliko bi pola miliona dolara značilo jednoj od institucija koje se trude očuvati igre."


Cifaldijeva Fondacija za historiju video igara je jedna takva institucija. Cifaldi je istakao kako je novac potrošen na spomenutu konzolu trećina godišnjeg prihoda fondacije. Prikupljanje sredstava je uvijek prioritet i to im je cilj i za budućnost. "Digitalizirali smo 10 hiljada diskova i starih tiskovnih kompleta. Prema nekoj našoj procjeni, trebat će nam barem dvije godine da kataliziramo sve ono što upravo imamo." Stalno iskaču novi projekti. Cifaldi je nedavno surađivao s porodicom programera koji je nažalost preminuo i iza sebe ostavio kutije ispunjene disketama koje su trebale hitnu pozornost. Ova vrsta posla može uključivati i saradnju s drugim institucijama za baštinu igara, poput Strong Museum of Play.Iako je Nintendo PlayStation dominirao recentnim diskurskom o historiji video igara, u pozadini postoje raznovrsne kategorije koje se bave nasljeđem video igara koje se nalazi u sjeni velikih marki. Kocurek je navela istraživanje Whitney Pow o radu i razvoju igara o transrodnim osobama. LGBTQ Game Archive iza koje stoji Adrienne Shaw je pronašla jako mnogo fascinantnih informacija. Nadalje, postoje istraživanja o historiji Afroamerikanaca i feminizma u video igrama. Historija video igara je bogata, te je u periodu od samo 40 godina stvorila dovoljno materijala za tomove i tomove historijskih rukopisa koje ne samo da je potrebno voditi kako bi mogli vući linije razvoja tehnologije, nego je bitno da ih imamo i kao zapise društvenih promjena.


No, vođenje historije video igara je kompleksno. Sam Frank Cifaldi je na pitanje kako se osjeća zbog toga što je postao dijelom historije video igara rekao kako nije sačuvao tekstove iz njegovih ranih novinarskih dana. Očuvanje hardvera i softvera za video igre, s druge strane, otežavaju mnoge prepreke u obliku vlasničkih prava, starosti, uništenosti podataka na diskovima i disketama, kao i pravnih problema sa softverom za emulaciju. Analogni zapis kulture igara ima značajniju ulogu u očuvanju historije video igara jer je zapravo trajniji. Kocurek je izjavila kako se samo nada da će na vrijeme dobiti sve pouzdane studije i dokumentaciju o igrama prije nego iste propadnu do nivoa nemogućnosti igranja.


Očuvanje source codea starih video igara je, također, od primarne važnosti za skupljanje i očuvanje historije video igara. Međutim, čak je i 20 godina jako dug period, zbog čega je, kako sam nedavno pročitao, veliki broj source codova praktično izgubljen zbog ovih ili onih razloga.


Kao i kod svake druge historije, historija video igara je historija priča. Frank Cifaldi je svoju Fondaciju za historiju video igara opisao kao dobrotvornom organizacijom čija je jedina svrha da ljudima koji žele ispričati priču o video igrama osigura pristup alatima i materijalima koji su im potrebni da to i učine. Pisanje o igrama, čitav posao koji E-volucija radi jeste mali pokušaj očuvanja historije video igara. Ako ih igrate, ako ih kreirate, ako streamate, ako ih samo volite gledati i pričati o njima, pa već ste dijelom historije video igara. Pa ko onda piše historiju video igara? U nekom svom obliku svi to radimo. Ako u ormaru čuvate staru Terminator konzolu, vi ste historičar. Ako čuvate stari Pentium 1, vi ste historičar. Sve su to bitne historijske priče koje govore o razvoju video igara, ali i društvu unutar kojeg su se razvijale.


Izvor: eurogamer.net

Prijevod: E-volucija portal

Autor: Adnan Bajrović

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com