Ko će imati veći nagradni fond? The International ili Svjetsko prvenstvo u Fortnite-u?


Kada se 2011. pojavio The International, najveći Dota 2 turnir na svijetu, u tom trenutku Dota je bila i najbogatiji esport. To je trajalo sve do trenutka kada se pojavio Fornite za čije takmičenje je Epic Games osigurao oko 100 miliona dolara za jednu takmičarsku sezonu, od kojih 30 miliona dolara odlazi na samu završnicu turnira - Fortnite svjetskog prvenstva. The International je dobio konkurenta i u ovom trenutku se vodi mrtva trka ko će "ponijeti" titulu najbogatijeg esport turnira u historiji.Kao što je navedeno, The International je najveći turnir na svijetu kada je u pitanju Dota 2, i za njega Valve osigura oko 1,6 miliona dolara, dok se ostatak nagradnog fonda finansira crowfundingom, gdje igrači plaćaju za digitalna dobra i određene pogodnosti u igri te postotak od svake te prodaje odlazi direktno u nagradni fond. Prošle godine, The International 2018 je postavio novi rekord kada je u pitanju nagradni fond koji je iznosio 25.5 miliona dolara, mnogo više od svih ostalih esport turnira koji su održani.


Fornite svjetsko prvenstvo će imati fiksni nagradni fond od 30 miliona dolara koje je osigurao Epic Games, međutim prvenstvo će se igrati u dvije kategorije - parovi i solo. Svjetski prvak u Fortnite-u osvojit će 3 miliona dolara.


Izvor: theverge.com


Prošlogodišnji pobjednik The International-a 2018, ekipa OG, osvojila je 11,2 miliona dolara. Nagradni fond The International-a 2019 do sada iznosi 24.262.289 miliona dolara. Do turnira je ostalo još oko 2 mjeseca, a da li će u tom periodu The International uspjeti ostvariti veći nagradni fond od onog za Fortnite svjetsko svjetsko prvenstvo koji iznosi 30 miliona dolara, ostaje da vidimo.


Izvor: dota2.com

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com