Klaus: Novi klasik za tradicionalno praznično gledanje!Sezona novogodišnjih filmova je počela. Došlo je vrijeme ponovnog gledanja klasika kao što su Home Alone ili Die Hard (za one koji su malo više naklonjeni dinamičnom okruženju). Ovaj period godine predstavlja i okvir za izbacivanje novih naslova tematski određenih novogodišnjim i božićnim praznicima. Last Christmas, Frozen 2 i Noelle samo su neki od filmova koji privlače pažnju ove sezone. Međutim, jedan se naslov ove godine posebno ističe. Riječ je o filmu Klaus koji je sredinom novembra izašao na Netflix.


Jesper je sin vlasnika pošte koji je stvorio reputaciju o sebi kao najgorim polaznikom poštarske akademije ikada. Kako bi ga naučio disciplini i radu, njegov otac ga šalje u, na dalekom sjeveru, zabačeni otok na kojem stanovnici jedva da pričaju međusobno, a kamoli da šalju pisma. Na otoku prevladavaju dvije grupe ljudi, Krumovi i Ellingboeovi, koji žive u svojevrsnom rivalitetu i cjelokupni život im je posvećen tome. No, dolazak novog poštara i neobično poznanstvo s usamljenim majstorom igračaka, donijet će velike promjene, i to ne samo među stanovnicima otoka, nego i u samom Jesperu.Mnogo je božićnih filmova izašlo proteklih godina, ali malo je onih za koje možemo reći da su vrijedni tradicije gledanja svake godine za praznike. Klaus se od već spomenutih ovogodišnjih naslova izdvaja po mnogo čemu. Na prvom mjestu treba spomenuti samu priču koja dolazi uz dozu inovativnosti i originalnosti. Do sada smo bezbroj puta gledali filmove o Djeda Mrazu, njegovim mnogim inkarnacijama (Tim Allen) i sličnim verzijama, no ono što nam Klaus donosi relativno je osvježavajući pogled na priču. Uz osjetnu dozu nordijske atmosfere Klaus je film o nastanku tradicije pisanja pisama Djeda Mrazu, kao i interpretacija mita o samom liku krupnog i bradatog starca koji pravi igračke i dijeli ih djeci. Sve ovo dolazi uz jako dobro koncipiran humor koji je prigodan i za djecu, ali i za odrasle gledatelje. Film je ispunjen pozitivnom energijom koja će vam držati usta razvučena u osmijeh tokom cijelog trajanja, a da to nećete niti osjetiti. Pri tome, Klaus je, kao i svaki kvalitetni praznični film, koncipiran oko ideje koja je predstavljena kao i pouka filma.


S druge strane, ono čime sam lično bio impresioniran jeste stil animacije. Prije svega, Klaus je kreirao Sergio Pablos, autor popularnog filma Despicable Me, uz pomoć korežisera Carlosa Martineza-Lopeza kojemu je ovo režiserski prvijenac. Animacija je još jedan element koji Klaus izdvaja od ostalih animiranih filmova nastalih, možemo reći, tokom posljednje decenije.Stil animacije podsjeća na Disneyeve animirane filmove s početka stoljeća kao što su Atlantis ili Treasure Planet. Upravo je režiser filma je bio jedan od animatora potonjeg Disneyevog naslova. Međutim, ono što ga čini izdvaja od svih spomenutih naslova jeste upravo Pablosov pristup animaciji. On nije želio da Klaus bude animiran u tradicionalnom 3D dizajnu kao što su Pixarovi filmovi, ali nije htio da izgleda kao spomenuti Treasure Planet. Zbog toga su pronašli način da ručno nacrtane scene predstave na taj način da one zadrže svoj originalni izgled, ali da dobiju i 3D efekat, bez upotrebe kompjuterskog renderovanja. Pablos i ostali iz razvojnog tima za stvaranje tog efekta nisu koristili ništa drugo osim svjetlosti. To je kao rezultat iznjedrilo blistavu animaciju uz isto tako kvalitetnu fotografiju kakvu dugo vremena nisam imao prilike gledati.


Ako period postmodernizma smatramo periodom preispitivanja mnogih tvrdnji koje su se smatrale apsolutnima, onda je Klaus jedan takav film, ali njegova preispitivanja su izvršena na jedan osvježavajući način koji je zreo i nije pretjerano sentimentalan. Ovo se pogotovo ističe činjenicom da titularni lik nije postavljen kao centralna figura oko koje se vrti radnja. To je blistav izbor autora filma jer samim tim stvara prostor za preispitivanje postanka i razvoja Djeda Mraza kao mitskog lika, što je veoma zanimljiva i zabavna premisa. Klaus bi u konačnici mogao više odgovarati starijoj publici negoli djeci, ali i za potonje može poslužiti kao malo drugačiji, moderniji, pogled na tradicionalnu prazničnu priču.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com