Klanica 5: Klasični roman Kurta Vonneguta uskoro i kao strip!Kurt Vonnegut je u svijetu poznat po svojim neobičnim romanima koji velike teme obrađuju u relativno Monty Pythonovskom stilu. Međutim, Vonnegut je, možemo reći, najpoznatiji po svom antiratnom romanu Klanica 5. To je roman koji prati Billya Pilgima kroz Drugi svjetski rat, razaranje Drezdena i mnoge druge događaje koji pokazuju užas, tragediju i uzaludnost ljudskog postojanja. Iako Kurt Vonnegut nije autor kojeg će mnogi književnici izvan SAD-a spominjati u superlativima, sigurno je da je on jedan od najvećih pisaca koji su stvarali tokom druge polovine 20. stoljeća. Vonnegutov klasični roman Klanica 5 će ove godine dobiti i svoju strip verziju.


Izdavač stripova BOOM! Studios objavio je kako će na adaptaciji romana u strip raditi autor Ryan North, slikar Albert Monteys i kolorist Ricar Zaplana. North je o ovom projektu govorio s velikim optimizmom navodeći kako je i njemu "kao i većini ljudi, Kurt Vonnegut bio jedan od najdražih pisaca od prvog čitanja njegovih knjiga, i velika je čast - i izazov - adaptirati njegovo najpoznatije djelo i prilagoditi ga drugom mediju. Klanica 5 je duboko dirljiva i duboko smiješna knjiga, i moj cilj je bio da zadržim sve to i u stripu. Zamišljam ga kao prozor u alternativni svijet u kojem je Kurt (i Kilgore Trout) radio kao kreator stripova umjesto proznih djela."


Prva pomisao koja je Albertu Monteysu pala na pamet kada je čuo za ovaj projekat je bila da se ova knjiga nipošto ne može adaptirati zbog svoje složenosti. "To je bilo sve dok nisam pročitao scenarij koji je North pripremio. Sve je bilo tako dobro kreirano da sam jedva čekao da zgrabim olovku i počnem skicirati.


Predstavnica BOOM! studija, Sierra Hahn, govorila je o Vonnegutovoj porodici koja je bila uključena u projekat. "Povjerenje i podrška koju su nam pružili iz Vonnegutove porodice je ogromna i zahvalni smo im na tome, jer su osigurali da na najbolji mogući način predstavimo Vonnegutovo monumentalno djelo stvarajući istovremeno nešto novo u domeni stripova i grafičkih novela."


Međutim, koliko god ovo izgledalo lijepo, do izlaska i čitanja ovog stripa ćemo se morati strpiti još neko vrijeme, pošto strip Klanica 5 izlazi tek u septembru ove godine. Do tada, obavezno čitajte Kurta Vonneguta i njegova djela.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com