Kick-Ass: Deset godina kasnijeSuperherojski žanr je jednostavno prenatrpan. To mogu napisati svaki put kada govorim o ovom tipu filmova. Isto tako se posljednjih godina za svaki novi superherojski film govori kako su donijeli nešto novo, no u suštini u pitanju su sitnice. I onda u svoj toj priči zaboravimo na prave doprinosioce žanru. Istina, Deadpool je oborio rekord po zaradi kao superherojski film s ocjenom R, ali svoje postojanje Wade Wilson duguje filmu koji ove godine slavi jubilej. Kick-Ass je izašao prije deset godina, te u mnogočemu zaslužuje daleko više hvalospjeva i kredibiliteta nego što ga dobija. Doduše, manjak istih možemo opravdati slabim nastavkom koji je zaustavio razvoj franšize.


Deset godina kasnije imamo film kojem se definitivno vrijedi vratiti. Prije svega zbog unikatnog pristupa temi superheroja i uticaja stripova. Režiser Matthew Vaughn je prije rada na ovom filmu bio angažovan na prvom dijelu Marvelovog Thora, ali je otpao s projekta radi kreativnih nesuglasica. Vaughn je htio potpunu kontrolu, a to je uspio dobiti uz pomoć Marka Millara i njegovog stripa Kick-Ass.


U svojoj srži Kick-Ass je ljubavno pismo jednoj čitavoj kulturi: od superheroja, stripova, do samih korisnika tvorevina ovog tipa. Iako je baziran na brutalnoj i sirovoj komediji, Kick-Ass je daleko od parodije žanra. On u postmodernističkom i imerzivnom duhu propituje ulogu i značaj, ne samo superheroja, nego i stripova o superherojima u našem društvu. Ključno pitanje koje i dan danas pamtim jeste zašto u svijetu koje je zaluđeno superherojima imamo tako malo ljudi koji su voljni učiniti neko herojsko djelo, stati u zaštitu sugrađanina, odbraniti nevine od razbojnika? I šta ako jedan obični srednjoškolac odluči uzeti stvari u svoje ruke? Pa, kao prvo, završit će u bolnici. Kao drugo, imat će odličnu priču o početku.


Ono što Vaughn u filmu blistavo radi jeste da subverzira horizont očekivanja. Dave Lizewski će tako, iako dobija svojevrsnu moć, i dalje biti loš u svojim "superherojskim zadacim". On neće preko noći dobiti znanje iz borilačkih vještina i koordinacije. Jedina stvar koja će ga tjerati dalje je njegova volja i moralni kompas da čini dobro. On čak u jednom trenutku izgovara poruku u stilu Petera Parkera: "With no power comes no responsibility - but that's not true." I to je prostor u kojem se stvara komični efekat filma i koji zaista djeluje prirodno i logično. Međutim, Kick-Ass će s razvojem priče uletiti u fazu apsurdnosti, pogotovo nakon predstavljanja drugih likova kao što su Hit-Girl i Big Daddy koji će nas vratiti shvatanju da je u pitanju fikcija, svijet stripa i kojem svaki put kad udarite nekoga iskače znak k-pow.Uglavnom, Kick-Ass posjeduje sve element koji su film Scott Pilgrim vs The World učinili kultnim naslovom. To su dva naslova koji su stripovske ekranizacije učinili zanimljivim. Pogotovo kada se uzme u obzir odabir glumaca. Aaron Taylor-Johnson donosi sliku stereotipnog izgleda štrebera, ali njegova transformacija u osobu sa samopouzdanjem se vidi prilikom razvoja filma. Jedna od prvih uloga Chloë Grace Moretz koja joj je bila odskočna daska u karijeri je vjerovatno i jedna od njenih najboljih. Hit-Girl je uz svu svoju brutalnost potpuni hit i bila bi odličan partner Deadpoolu (zamislite to). Najveće iznenađenje filma je Nicolas Cage kao wannabe Batman, Big Daddy. Iako već 15 godina glumi u filmovima B produkcije, postoje trenuci kada Cage zablista u ulogama koje zahtijevaju poluozbiljnu šašavost (odličan je i u Into the Spider-verse).


Mathew Vaugh je u međuvremenu izgradio reputaciju režisera kojeg želite da radi ekranizaciju superherojskog stripa. Njegovi X-Men: First Class i Kingsman serijal su filmovi koji su, u određenoj mjeri, mijenjali ustaljeni zadah superherojskog svijeta u filmu. Vaughn dolazi iz svijeta u kojem se nalazi i njegov kolega Guy Ritchie (kojemu je Vaughn producirao prva dva filma), a to znači da dolaze iz kulture koja posjeduje specifičan stil pripovjedanja, a to možemo viditi u svakom njegovom filmu. I to je ona distinkcija koja Kick-Ass nakon decenije od izlaska i dalje čini relevantnim naslovom u superherojskom žanru. Ako niste gledali film, trenutno ne postoji nijedan razlog da ga već sada ne pogledate (možete i drugi, a i ne morate).

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com