Katherine Johnson: brojevima do zvijezda!Ime Katherine Johnson vam je možda poznato po filmu Hidden Figures, koji prikazuje trenutke njenog života dok je radila za NASA-u. Rođena je 26. avgusta 1918. godine u White Sulphur Springsu, West Virginia, i već je od malih nogu razvila znatiželju i snalaženje s brojevima. Jednom je prilikom izjavila kako je sve brojala. "Brojala sama korake na ulici, koliko ih je potrebno do crke, brojala sam broj sudova i srebrnine što sam prala... sve što je moglo biti izbrojano, to sam i radila."


Ljubav prema matematici je bila velika, a već je sa 10 godina pohađala srednju školu, a sa 15 je krenula na fakultet. Tri godine kasnije diplomirala je sa titulom Bachelora u naučnim oblastime matematike i francuskog jezika. Njen mentor je bio profesor matematike W.W. Schieffelin Claytor, treći Afroamerikanac u historiji koji je stekao doktorat iz matematike. Nakon što je diplomirala sa najvećim priznanjima, Katherine se zaposlila kao profesorica u crnačkoj javnoj školi u Virginiji.


Nakon nekog vremena odlučila je napustiti poziciju profesorice kako bi započela obitelj sa suprugom Jamesom Gobleom. Kada se James razbolio, 1952. godine je odlučila da ponovo predaje. No, jednog joj je dana rođak spomenuo kako National Advisory Committee for Aeronautics’ (NACA, svojevremeno originalno ime NASA-e) traže afroameričke radnike. Već u ljeto 1953. godine Katherine je započela sa svojim novim poslom.


Svega par sedmica nakon što je počela raditi Dorothy Vaughan joj je dodijelila projekat u odjelu za letenje, što će Katherine kasnije postati stalnim poslom. Sljedeće četiri godine ona je analizirala podatke iz testova letenja, te je i radila na istraživanju avionske nesreće uzrokovane turbulencijom. Dok je posao na ovim projektima privodila kraju suprug joj je umro od raka u decembru 1956. godine.


Početak svemirkse utrke, tačnije pokretanje satelita Sputnik 1957. godine relativno je uticalo i na njen život. Te iste godine ona je osigurala da se određeni matematički dijelovi nađu u Bilješkama o svemirskoj tehnologiji iz 1958. godine, zbirci radova i predavanja koje su dali inžinjeri iz odjela za let i za istraživanje bespilotnih letjelica. Inžinjeri iz tih ogranaka su oformili Space Task grupu, prvu grupu u NACA-i koja će se baviti svemirskim puovanjem. Katherine je, također, bila dijelom tog tima, a već je 1961. godine napravila analizu putanje za Alana Sheparda i njegovi Freedom 7 misiju, prvi čovjekov svemirski let koji se desio u maju 1961. Taj poduhvat će biti i prvi put da je žena u Odjelu za letenje dobila priznjanje kao autorica istraživanja.


Sljedeće godine, NASA je pripremala svoju misiju prvog orbitalnog leta. Složenost orbitalnog leta zahtijevala je izgradnju svjetske komunikacijske mreže, povezujući stanice za praćenje širom svijeta sa IBM računarima u Washingtonu, Cape Canaveralu na Floridi i Bermudima. Računari su bili programirani sa orbitalnim jednačinama koje bi trebale da kontroliraju putanju kapsule od njenog polijetanja do samog slijetanja negdje u okean, ali su mnogi astronauti bili skeptični po pitanju stavljanja vlastitih života u ruke mašine. Zbog toga je, prije leta, John Glenn zamolio inžinjere da Katherine dopuste da sama prođe kroz brojeve i jednačine koje su kompjuteri programirali. "Ako ona kaže da su dobri", Katherine se često prisjećala ove rečenice, "onda sam spreman za polazak." Glennov let je bio uspješan, a ostalo je historija.Kada bi je upitali šta je njen najveći doprinos istraživanju svemira, ona bi uvijek odgovarala da su to proračuni koji su pomogli da se sinhronizuje Apollov lunarni modul sa modulom u zapovjedništvu. Radila je i na svemirskom šatlu kao i na Earth Resources Technology Satellite (ERTS, kasnije preimenovanom u Landsat). Bila je i autorica i koautorica oko 26 istraživačkih izvještaja.


Nakon trideset i tri godine, 1986. godine je otišla u penziju. Američki predsjednik Barack Obama joj je 2015. godine, u njenoj 97 godini života, uručio Predsjedničku medalju slobode, najveće američko civilno priznanje.


Katherine Johnson je umrla 24. februara 2020. godine u 101 godini života.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com