Kako su e-book čitači bili zamišljeni 1935. godine?!Premda su prisutni u svijetu tehnike već nekoliko decenija, e-book readeri su još uvijek objektima protivljenja. Njihova upotreba iz godinu u godinu postaje sve veća i učestalija, ali zagovaratelji standardnog oblika knjige nastavljaju pronalaziti kontra-argumente. Htjeli oni ili ne, uređaji kao što su iPad, Kindle i Nook su dramatično promijenili način konzumiranja književnog medija. Protekle godine je, primjera radi, prodaja elektronskih knjiga na Amazonu po prvi put u historiji nadmašila prodaju knjiga.


Budućnost knjige je oduvijek bila subjektom raznih predviđanja, ali nerijetko se ispostavljalo da su ona sva pogrešna. Thomas Edison je, na primjer, vjerovao kako će u budućnosti knjige biti štampane na listovima nikla, a mnogi su tokom '50. godina smatrali kako će se knjige uskoro moći projicirati na plafon vašeg stana.


Ipak, postojale su neke tvrdnje i predviđanja koje su u određenoj mjeri pronašle svoj put do stvarnosti. U izdanju časopisa Everyday Science and Mechanics iz aprila 1935. godine spominje se sjajni izum koji bi trebao biti sljedeći logični korak u svijetu izdavaštva. To je u suštini bio mikrofilm postavljen na veliko postolje, uređaj koji je trebao da bude svojevrsni ekran na kojem bi mogli da čitate tekstove i vijesti po izboru.


Pokazalo se da je moguće fotografirati knjige i staviti ih na ekran, što je u ovom časopisu ilustrirano. Prvi patent za mikrofilm je pripadao Reneu Dagronu iz 1859. godine, dok je 1925. godine bankar George Lewis McCarthy razvio prvu praktičnu upotrebu mikrofilma. Tri godine kasnije Eastman Kodak je kupio McCarthyjev izum, da bi već od 1935. godine New York Times sva svoja izdanja kopirao na mikrofilm.


Mikrofilm je bio praktični instrument za arhiviranje štampanog materijala za brojne institucije od '30. godina prošlog stoljeća. Iako će čitači prve e-book uređaje dobiti tek za sedam decenija, ovaj uređaj ilustriran u magazinu se može smatrati najranijom pretačom onoga što imamo danas.   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com