Jim Lee


Poznat po nevjerovatnoj dinamici u svojim radovima i detaljnom stilu Jim Lee je jedan od trenutno najutjecajnijih DC umjetnika. Pored toga što se bavi crtanjem, on je također i pisac, urednik i izdavač u suradnji s Danom DiDiom. Prije svog trenutnog radnog mjesta na DCE-u, Lee je radio kao kreativni direktor, gdje je nadgledao WildStorm Studios i bio umjetnik mnogih najprodavanijih stripova i grafičkih romana DC Comicsa, uključujući ALL STAR BATMAN AND ROBIN, THE BOY WONDER, BATMAN: HUSH, and SUPERMAN: FOR TOMORROW. Za svoj rad primio je mnoga priznanja i nagrade uključujući "Harvey Special Award for New Talent" iz 1990 godine, nagradu Inkpot iz 1992 godine i "Wizard Fan Award" u 1996, 2002 and 2003 godini.

Jim Lee je rođen u Seulu u Južnoj Koreji 1964. godine, ali se sa svojom porodicom preselio u St. Louis, Missouri. Nakon što je diplomirao psihologiju na Univerzitetu Princeton 1986. godine, započeo je svoju profesionalnu karijeru u Marvel Comics-u, gdje njegov rad na X-Men-u i dalje drži rekordnu prodaju za jednokratno izdanje s nevjerojatnih 8 miliona prodatih kopija u jednom mjesecu.

Godine 1992. pokrenuo je vlastitu produkcijsku kuću, WildStorm Productions, i postaje suosnivač Image Comics-a, nezavisne strip-kompanije koja je ubrzo postala treći po veličini sjevernoamerički izdavač. Godine 1998, DC Comics je kupio WildStorm Productions i Lee je ostavio Image Comics da se pridruži kreativnom timu DC Entertainment. Godine 2010. Titan Books je izdao knjigu o 300 stranica Jim Leejevih slika pod nazivom "ICONS: THE DC & WILDSTORM ART OF JIM LEE"

2011. godine, Lee je bio sastavni dio inicijative "DC Entertainment’s NEW 52" dizajnirajući nove, savremene kostime za neke od najlegendarnijih likova DC univerzuma, uključujući Batmana, Supermena i Wonder Woman. Također vrijedi istaći da je radio i kao izvršni kreativni direktor za DC Universe Online (DCUO) masivnu multiplayer akcionu igru kompanije Sony Online Entertainment.


Neke od njegovih najnovijih kreacija i vjesti o njemu mozete pronaći na njegovom oficijalnom Instagram profilu kao i na FB stranici.#jimLee #DC #comicbook #art #batman #superman #WonderWoman

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com