Japanski kandidat za Oscar je anime, prvi put još od filma Princess Mononoke!Posljednjih dana sve države svijeta predlažu svoje reprezentativne filmove koji će se takmičiti za nominaciju za Oscar u kategoriji za najbolji strani film. Ovogodišnji favorit je film Parasite južnokorejski kandidat režisera Joon-ho Bonga. Japancima, s druge strane, prošlogodšnji kandidat Shoplifters, premda snažan i kvalitetan film, nije uspio osigurati tu nagradu koju tako dugo priželjkuju. Ove godine su se odlučili za postupak koji nisu učinili još od 1998. godine. Naime, japanski ovogodišnji kandidat je anime Weathering With You. Film je režirao Makoto Shinkai trenutno najveći filmski anime režiser koji je prethodno radio na planetarnom hitu Your Name. Makoto već dugo biva poređen s velikanom Hayaom Miyazakijem, a ova nominacija će ga još više približiti potonjem s obzirom da je posljednji put ovu iznimku Japan učinio upravo s Miyazakijevim filmom Princess Mononoke davne 1998. godine.


Romantična fantazija o klimatskim promjenama Weathering With You trenutno bilježi veliki uspjeh u japanskim kinima. On je, kao i režiserev prethodni film, upravo prešao brojku od 100 miliona zarade na domaćem box officeu. Ovo je ujedno i prvi japanski film koji je zaradio toliko još od već spomenutog prethodnika Your Name.


Kao i u prethodnom Shinkaijevom filmu, priča prati dvoje protagonista (mladića i djevojku), jedno iz Tokyja, drugo sa sela, te uključuje određene natprirodne elemente. Hodaka je tinejdžer koji nakon selidbe u grad upoznaje Hinu, djevojku koja je sposobna mijenjati vremenske prilike, u vrijeme kada Japan pati od prekomjerne kiše.


Weathering With You je za sjevernoameričku distribuciju preuzeo GKIDS, a film će svoju premijeru imati na ovogodišnjem filmskom festivalu u Torontu. 92. dodjela nagrada Akademije održat će se 09. februara 2020. godine, ali do kraja ove godine ćemo dobiti i spisak kandidata koji su ušli u top 10. Nadamo se da ćemo vidjeti i ovaj japanski naslov na toj listi.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com