Invisible Kingdom: Uzbudljiv svijet relevantnih ideja!U svijetu stripova svakodnevno izlazi čitava jedna hrpa naslova koje je nekada nemoguće zapaziti ako baš detaljno ne pratite taj mali kosmos. Inače volim čitati stripove koji su već u poodmakloj fazi izlazaka nastavaka, tako da na miru mogu pročitati veliki komad priče. U posljednjih mjesec dana sam pokušavao čitati neke nove naslove, ali vrijeme između nastavaka je jednostavno predugo, tako da obavezno moram prvo prethodni dio pročitati, kako bih mogao nastaviti s pričom. To mi je odbojno, tako da većinom tražim stripove čiji su ciklusi već privedeni kraju. Jedan od takvih je i Invisible Kingdom, strip koji je izašao u martu ove godine, a njegov prvi ciklus završen je krajem jula, te se sastoji od pet brojeva.


Drugi ciklus je počeo krajem oktobra, te vidjevši novi broj, tj. šesti, čini mi se da priča, iako ostaje u istom univerzumu, dobija novi zaokret. Strip prati dvije žene: prva je Vess, mlada časna sestra čije vjerovanje ide tako duboko da je u stanju da se okrene i protiv religijske ustanove u kojoj boravi; druga je Grix, neustrašiva pilotkinja dostavnog broda za veliki konglomerat. Priča u početku počinje tako što paralelno pratimo putovanje i jedne i druge. Nakon što njih dvoje saznaju veliku koruptivnu vezu između religijske ustanove i konglomerata, postat će mete na njihovom radaru, zbog čega će sklop okolnosti ove paralelne priče uvezati u jednu.


Invisible Kingodm napisala je G. Willow Wilson, autorica stripova kao što je Ms. Marvel i dobitnica mnogih nagrada. Ono što ona blistavo čini na samom početku ovog stripa jeste što čitatelja imerzivno stavlja u ogromni vanzemaljski svijet. Bez mnogo uvoda i priče, pratimo stope protagonistkinja. Svijet kroz koji prolazimo preko raznobojnih stranica nam se predstavlja kroz likove i njihov odnos prema svijetu i obratno. Naravno, postoje određeni momenti ekspozicije u dijalozima likova, ali to je tek rijetka pojava i ne šteti samom narativu stripa.


Isak Asimov je jednom davno rekao kako je naučna fantastika jedina književnost relevantnih ideja. Iako se ova rečenica generalno primjenjuje na ono područje tvrde naučne fantastike koja je strogo bazirana na nauci, moguća je i uočljiva i u grani meke naučne fantastike. Najbolja djela žanra koja potiču iz potonje grupe uspijevala iskoristiti okvire žanra kako bi ispričali priču koja je relevantna za društvene, ekonomske i političke teme tog vremena. Invisible Kingdom radi istu tu stvar, a sam izbor antagonista to pokazuje. Čudovišta u ovom svemirkom epu su ljudi koji stoje iza religijske i ekonomske organizacije. Samim tim oni su veliki, transcedentalni, svuda okolo, ali praktično nevidljivi i samim time nesavladivi.Grix je neumoljiva u svom nastojanju da ugnjetavanju stane na kraj, a Vess je skoro pa duhovni vodič. Cjelokupni razvoj priče baziran je na odnosu njih dvije i borbi protiv nemani. U tom postupku, nažalost, ispaštaju drugi. Na primjer, Grix je starateljica malom dječaku koji je izgubio roditelje. I dok ona u par navrata govori koliko joj je stalo do dječaka, sve drugo pokazuje kako su joj mnoge druge stvari i ličnosti daleko važnije. Pa čak i sa Vess, koju neće lično upoznati prije trećeg dijela, ostvaruje dublju emotivnu povezanost negoli s dječakom. Ostatak likova u stripu su relativno jednodimenzionalne mašine koje u suštini samo obavljaju svoje poslove zbog kojih su tu.


Ukoliko među njima dođe do dijaloga, on je prepun klišeja i pasivne agresivnosti. U jednom ćete trenutku pomisliti kako, naizgled, niko od njih ne zna i nije u stanju normalno i uljudno odgovoriti na postavljeno pitanje. Međutim, dijalog je moguće lako prebroditi i prepustiti se svemu ostalom odličnom.Mislim da je stil animacije, također, dobitna kombinacija. Christian Ward, koji je radio stripove kao što su Black Bolt i Thor, donosi gledateljima odličnu fotografiju. Ward se najviše iskazuje u predstavljanju svijeta, bilo da su u pitanju veliki gradovi u cyberpunk stilu, bilo da je riječ o velikom vakuumskom ništavilu kakav je svemir. Upravo je ta kombinatorika svijeta i animacije glavni adut ovog stripa koji će vas zadržati na njegovim stranicama.


Iako prvih pet dijelova ne donosi zaključak na priču, oni joj ipak daju svojevrsnu završnicu. Novi ciklus će, kao što je posljednji broj pokazao, donijeti neke nove puteve i neprijatelje, uvest će neke nove likove, vjerovatno produbiti mitologiju i svjetonazore univerzuma, te se iskreno nadamo čitateljima dati jednu odličnu svemirsku avanturu. Ja ću nastaviti da pratim razvoj priče u Invisible Kingdom, a isti bih preporučio i vama.   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com