His Dark Materials: Djeca su vojska najjača!Produkcija i program BBC-a je, premda često ne ulazi u takve sfere razgovora, trenutno jedan od interesantnijih proizvođača televizijskog sadržaja. O njima se ne govori često i ne ispunjavaju medijske stupce svaki dan, ali unatoč tome rade odličan i gigantski posao. Serije Luther i Sherlock su nas oduševljavale dugi niz godina, a nakon što su one završile došla je sada već klasična serija Peaky Blinders. Od ostalog sadržaja vrijedi spomenuti serije Killing Eve, Dracula, A Christmas Carol, Doctor Who te His Dark Materials. Upravo je potonja u završnici decenije završila i s emitovanjem svoje prve sezone.


His Dark Materials je svojevremeno nastala kao književna trilogija Philipa Pullmana sredinom '90. godina. Priča prati Lyru, naizgled običnu, ali hrabru devojku iz drugog sveta. Lyra kreće u potragu za kidnapovanim prijateljem, otkriva zlokobnu zaveru u vezi sa ukradenom decom i pokušava da shvati misteriozni fenomen zvani Prašina. Ovo je otprilike sadržaj prve knjige i prve sezone serije. U sljedeće dvije godine bi trebale izaći još dvije sezone koje bi pokrivale drugu i treću knjigu, osim ako se sadržaj ne proširi na više sezona.


No, sadržaj drugih knjiga u seriji nije zanemaren, već igra svoju ulogu. Postoje čitavi periodi koji su doživjeli svoje male narativne izmjene, ali kada se pogleda konačni proizvod shvatamo da je sve u službi kvalitetnijeg razvoja priče i likova. Ovdje prvenstveno mislim na dva narativna pravca koji se, prema romanima, pojavljuju kasnije: stvarni svijet i uloga Magisterija. Serija je nešto drugačiji tip medija koji zahtjeva i drugačije koncepcije prikazivanja književnog predloška. Ono što bi u drugoj sezoni bila čista dosadna ekspozicija, da bi se izbjegao taj slučaj, ovdje je prikazano uporedo s razvojem događaja koji se odvijaju oko Lyrine potrage.Upravo na taj način prva sezona igra dvostruku igru, te iz obje izlazi kao pobjednik. Prva je postavljanje likova, razvoj svijeta i priče koju ćemo pratiti do kraja, a druga je postavljanje narativnih sekvenci koje će značajnu ulogu igrati tek u nastavcima. Odlučiti se na ovakav postupak znači i mogućnost zapetljavanja što rezultira nepotpunom pričom punom rupa i, u konačnici, nezadovoljnim gledateljima. The Witcher je radio sličnu stvar i, kao što sam pisao u osvrtu na tu seriju, nije uradio posve kvalitetno. His Dark Materials blistavo funkcionira na svakom narativnom nivou.


Pulman je kreirao tako raznolik svijet koji na ekranu izgleda još ljepše. Iako je trilogija etiketirana kao epskom fantastikom za djecu, His Dark Materials u mnogo čemu nije samo to. Prije svega, Pulman u knjigama, kao i serija, kombinuje dosta elemenata koji potiču iz drugih žanrova. His Dark Materials je hibridna tvorevina steam punka, fantazije i naučne fantastike, te na taj način otvara vrata široj publici. S druge strane, etiketa da je u pitanju dječija literatura je pogrešna i to znaju svi koji su čitali Pulmanove romane. Istina, jesu oni primjereni mlađoj demografskoj skupini, štaviše topla su preporuka za istu, ali oni sadrža i puno toga dopadljivog za sve druge starosne grupe. Pulman na veoma dovitljiv i kvalitetan način govori o temama iz sfera teologije i filozofije. Nauka je, također, jedan od dinamičnih motiva. Sve ovo samo potvrđuje da se u djelu krije mnogo toga što etiketa dječija literatura pokušava da anulira.


Višeznačnost i tematsku šarolikost blistavo je, za potrebe drugog medija, priredio scenarist Jack Thorne, koji je protekle godine radio i na priči filma The Aeronauts. Njegov scenarij je u epizode pretvorio niz talentovanih režisera koji aktivno surađuju s BBC-em. Na čelu te ekipe je prvenstveno Jamie Childs, koji aktivno radi i na seriji Doctor Who, koji je režirao šest epizoda. No, šta bi režiser bio bez njegove glumačke postave. Pogotovo bez dječijeg talenta koji posjeduju Dafne Keen (Logan) i Lewin Lloyd. Ruth Wilson i James McAvoy svojim ulogama daju dozu misterije, jer igraju likove za koje nerijetko ne možemo reći u kojoj su mjeri dobri ili loši.Proteklu godinu je obilježilo mnogo, jako mnogo, kvalitetnih serija. Teško je čak i pogledati svu tu kvalitetu koju nude brojni streaming servisi i televizije. His Dark Materials je, zbog toga, mnogima možda prošla ispod radara. To posebno iznenađuje, pošto je BBC na ovom projektu surađivao sa HBO, te je ista bila emitovana na ovom kablovskom kanalu. No, to je bio period Watchmena koji i dalje važi kao, vjerovatno, najboljom serijom iz 2019. godine.


Druga sezona serije His Dark Materials stiže već ove jeseni, te vam E-volucija toplo preporučuje gledanje iste. Bit ćete zabavljeni, bit ćete oduševljeni, bit ćete zadovoljni.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com