Halo serija napokon počinje sa snimanjem!U sve većoj produkciji filmova i serija zasnovanih na video igrama, sasvim je logično da jedna video igra kao što je Halo mora imati i svoj proizvod u tom mediju. Halo skoro dvadeset godina gradi svoj univerzum kroz koji prolazimo u liku Master Chiefa. No, ovaj se univerzum nije gradio samo preko video igara, nego i preko drugih kratkih i dugometražnih filmova, bilo igranih bilo animiranih, pa zatim i preko knjiga, stripova, podcasta. Bilo ko da se odluči na adaptaciju ovog serijala ima čitavu jednu biblioteku narativa i izvora iz kojih može izvući ideje za televizijsku seriju.


Unatoč tome, kada pogledamo razvoj Halo serije, čini se da nije to tako lako kako se čini. Još tamo davne 2005. godine, tada scenarista, a danas i režiser, Alex Garland bio je angažovan za pisanje filmskog scenarija. Garlandov projekat nažalost nikada nije izašao iz razvojnog pakla, te nikada i neće. Kada je 2013. godine bilo sasvim jasno da od filma nema ništa, televizijska kuća Showtime najavila je da počinje s radom na razvoju Halo serije. Ono što je u tom trenutku došlo kao velika vijest obradovavši milione fanova, ubrzo je postalo kao nekom davno sanjanom željom.


Od te najave iz 2013. godine, prošao je jako dug period prije bilo kakve druge vijesti koja bi fanovima dala naznake bilo kakvog napretka. Iako je na startu rečeno kako bi Steven Spielberg trebao biti izvršni producent, sve do ove godine, unatoč režiserevoj ljubavi prema naučnoj fantastici, nije bilo sasvim jasno hoće li se to uopšte ostvariti. Štaviše, ni sada to nije sigurno, jer Spielbergova kompanija Amblin Entertainment jeste jedna od producentskih kompanija što će raditi na razvoju serije, ali hoće li on imati bilo kakav lični uticaj na izgled serije još uvijek nije poznato. Osim Showtimea i Amblina, u sferi produkcije će biti uključen i 343 Industries, Microsoftov ogranak zadužen za kreiranje video igara (u ovom slučaju Halo serijala), koji će vjerovatno biti zaduženi da Halo na televiziji u potpunosti zadrži svoju autentičnost.


Serija je, protekle godine, pa i ove, počela sve više dobijati svoje kreativne okvire. Kyle Killen je angažovan kao kreator i autor serije. Killenovi pređašnji angažmani tvrde da je možda riječ o kreativnom autoru koji još uvijek nije imao sreće s projektima, pošto su tri serije na kojima je radio, među njima je Mind Games najpoznatija, ukinute nakon svega jedne sezone.


Rupert Wyatt je svojevremeno bio angažovan kao režiser, ali je napustio projekat krajem prošle godine. U međuvremenu je pronađena zamjena u obliku Otta Bathursta, režiser Robina Hooda iz 2018., te jedne epizode Black Mirrora (one sa svinjom), koji će osim režije raditi i izvršnu produkciju.


Ipak, gledateljima je većinom svejedno ko se krije iza kamera sve dok je ono što je ispred njih prikazano urađeno vrhunski i kvalitetno. Zbog toga se svi fanovi od početka pitaju ko bi mogao uskočiti u čizme jedne od ikona pop-kulture iz ovog stoljeća. Samim tim što Master Chief u igri nikada nije viđen sa skinutom kacigom, izbor glumca znači da nije toliko bitan sve dok odgovara fizičkom izgledu (Master Chief je distinktivno visočiji od bilo koga). Za tu ulogu je na kraju izabran Pablo Schreiber (American Gods, Dan of Thieves) koji sa skoro dva metra visine i dodatnom opremom tu razliku može učiniti jasnom. No, sam izbor glumca govori nam još jednu stvar: moguće je da ćemo Master Chiefa u seriji viditi i van njegovog odijela.Pablu Schreiberu su se pridružili Natascha McElhone (Californication, Designated Survivor, The First) koja će igrati dvije uloge: Dr. Catherine Halsey, te vjernog digitalnog saputnika Mastera Chiefa, Cortanu; Bokeem Woodbine u ulozi Soren-006, kao i Shabana Azmi u ulozi admiralke Margareg Parangosky. Spomenuta imena su angažovana još prije nekoliko mjeseci, a najnovije vijesti govore kako su ovoj listi dodani i novi glumci. Danny Sapani, Olive Gray, i Charlie Murphy su dodani na glumački spisak.


Ali kada ćemo više imati priliku da pogledamo Halo seriju? Prema novim podacima snimanje serije starta ovog mjeseca u Budimpešti. Prva sezona bi trebala da ima sveukupno 10 epizoda, a najraniji datum kada je možemo očekivati jeste prva četvrtina 2021. godine. Nakon svih ovih godina čekanja, šta je još jedna godina? Ništa.


Mi se nadamo da će serija opravdati očekivanja i da će godine i godine razvoja učiniti da ista bude vrhunski naučno-fantastični spektakl kakav samo Master Chief može priuštiti. Serija će taman stići na dvadesetu godišnjicu od izlaska prve igre Combat Evolved, pa se nadamo da će svojom kvalitetom upotpuniti cjelokupni događaj.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com