Halo: Reach napokon mogu igrati i vlasnici računara!Halo: The Master Chief kolekcija stigla je na i na računare. To je jako velika stvar za vlasnike računara koji ranijih godina nerijetko nisu bili u mogućnosti da igraju popularni Halo zato što je većinom bio Xbox ekskluziva. Prva igra dostupna za igranje iz ove kolekcije je Halo: Reach, prednastavak igre iz 2010. godine. Iako igra dolazi s nekoliko manjih problema, novim igračima pruža sasvim dovoljnu količinu zabave i kvalitete.


Čak i da ste jedni od onih koji nikada nisu igrali nijedan Halo naslov, sa Halo: Reach bi trebalo da se osjećate kao da ste na domaćem terenu. Kao što je običaj igraći mogu nositi samo dva oružja. Veći dio vremena provest ćete u uništavanju sljedbenika Saveza iz prvog lica, iako postoji određeni segmenti (tokom upravljanja raznih vozila i letjelica) koji su iz trećeg lica. Ovo je standardna praksa u svijetu Halo igara, pošto se isti koncept koristi još od prvog dijela Halo: Combat Evolved.


Igra je smještena u 2552. godinu, u periodu rata između čovječanstva i vanzemaljaca poznatih kao Savez. Glavni lik je vojnik po imenu Noble Six. On se pridružuje elitnoj grupi vojnika UNSC-a koji se nazivaju Spartanci. To je tim koji prisustvuje najvećim borbama protiv Saveza.


Upravo to igračima pruža mogućnost doživljaja veličine skale tog rata. Ovome također doprinosi i česta komunikacija među članovima Spartanaca. U tim trenucima se može prepoznati i scenaristička kvaliteta ove igre, jer komunikacija pred vama tim prikazuje skoro kao stvarnim ljudima koji su zajedno proživjeli mnogo toga.Halo: Reach, osim toga, briljira i na polju gradnje napetosti i atmosfere. Prolazeći kroz neke levele često ćete koristiti naočale za noćni vid. Također, premještanje vašeg lika iz pješadijskog vojnika u pilota donosi dodatnu dozu dinamičnosti čija skala u pojedinim trenucima skače i do epskih razmjera.


Ipak, kako se veliki dio igre bazira na samom pucanju pripadnika Saveza, nećemo reći kako se tu radi o čistom bezglavom trčanju kroz mapu. Nerijetko će vam biti potrebna strategija uz čiju ćete pomoć sačuvati nivo zdravlja koje je se jako brzo troši, što je veliki problem kada naletite na neprijatelja koji vas jednim hicem može smrtno raniti. Čak i kada igru igrate na normalnoj razini zahtjevnosti, naići ćete na neke dijelove koji će vam predstavljati pravi izazov.


Halo: Reach, na osnovu ličnog mišljenja, na računare dolazi relativno kasno. Unatoč tome, mnogi fanovi originalne igre iz 2001., vrlo rado će se prihvatiti miša i tastature i zaigrati igru čija grafika, u usporedbi s nekim novijim naslovima, pokazuje relativne znakove zastarjelosti.


Druge neke mane verzije za računare su opadanje brzine kadrova, kašnjenje ili brzanje zvuka koji se pojavljivao tokom razgovora među likovima. Međutim, največi problem se pojavljuje kod igrinog najvećeg aduta - multiplayera. Nekada je stvarno teško pronaći rundu u kojoj ćete igrat, ali ukoliko budte strpljivi na kraju ćete biti nagrađeni jednim unikatnim iskustvom.Nijedan od ovih problema nije takav da će vam uništiti doživljaj igre. Zasmetat će vam, promeškoljit ćete se na stolici, možda počešati po glavi, ali ubrzo ćete ga zaboraviti i ponovo se udubiti u svijet igre. Kampanja za jednog igrača pokazuje zašto je Halo serijal jedan od najvećih FPS naslova u svijetu igara. Uostalom, treba napomenuti blistavu muzičku pozadinu koja, također, posjeduje unikatnost koja je izdvaja među ostalim naslovima. Steam, da dodamo na kraju, dopušta i korištenje eksternih kontrolera, kao što je Nintendo Switch Pro. Ali, to je viđe podešeno za igrače koji su došli sa konzola te im je velik izazov korištenje tastature i miša.


Halo: Reach je trenutno dostupan za računare, Xbox One, te Xbox 360, a možete ga nabaviti na Steamu za svega 10 dolara.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com