Guns Akimbo: Svijet u kojem su video igre prešle s ekrana u stvarnost!U godinama po završetku Harry Pottera, serijala koji ga je učinio glumačkom zvijezdom, Daniel Radcliffe je birao različite uloge u zaista neobičnim filmovima. Od polubiografskog Kill Your Darlings, romantičnog The F Word, čudnog Horns, preko odličnog Swiss Army Man i avanturističkog Jungle, Radcliffe je konstantno pokazivao i dokazivao svoj glumački talent i raspon. No, čini se da mu uloge s dozom humora i više nego odgovaraju. Nakon Now You See Me 2 i serije Miracle Workers, odabrao je još jednu ulogu koja je i neobična i komična u isto vrijeme. Riječ je o filmu Guns Akimbo koji je nastao u novozelandskoj produkciji pod režiserskom direktivom Jasona Lei Howdena.


Guns Akimbo djeluje kao hibrid filmova Gamer i Ready Player One. Radcliffe je Miles, programer video igara čiji je posao sve osim zanimljiv. U svijetu u kojem on živi video igre su prešle s ekrana u stvarnost. Skizm je smrtonosna igra u kojoj se potpuni stranci bore na život i smrt, svim potrebnim sredstvima, a sve u cilju zabave miliona gledatelja. Nakon što mu jednu noć banditi upadnu u stan, probudit će se sa dva pištolja doslovno zakucana za njegove ruke. Postat će dijelom Skizma i, htio on to ili ne, morat će se boriti za svoj život, a kasnije i život njegove bivše djevojke.U stilu pomenutih naslova na koje Guns Akimbo podsjeća, film se prvenstveno odlikuje dinamičnom atmosferom, te brdom filmskih i gaming referenci. Prvenstveno, to je direktorski stil koji priziva filmove B kategorije s njegovim intenzivnim smjenjivanjem scena izvrnutih uglova i načina pomjeranja kamere koje prikazuju energičan i lud svijet Skizma. Guns Akimbo u stvari ima taj ritam koji imaju mnogi kultni filmovi B produkcije kao što je recimo Crank. Ali za razliku od naslova potonjeg tipa, Akimbo je suludost situacija smanjio kako bi se postigla bliskost i otvorio prostor za druge stvari kao što je humor.


Humor i reference su danas postali skoro pa osnovnim elementima za filmove koji pretenduju da postanu relevantnim u polju pop-kulture. Ako izuzmemo Ready Player One, koji je jedna velika referenca na pop-kulturu '80., mnogi filmovi, ne samo Marvelovi i Deadpool, žive od ovog postupka. No, to je ok, ako se dozira u normalnim količinama. Reference na pop-kulturu su dio našeg svakodnevnog razgovora i kao takve su neophodne i u dijalozima u filmovima. Kada je riječ o ovom filmu, reference se, u odnosu na neke druge slučajeve, ne ponašaju isforsirano i klišejizirano. One su prirodni tok misli lika Milesa i u potpunosti odovaraju njegovom karakteru. Što je još bitnije, pojava Daniela Radcliffa u filmu je takva da sve ima smisla.


Kao što sam već rekao, Radcliffe je već pokazao da ima smisla za humor i ovdje nije drugačiji slučaj. Iako igra već pomalo šablonski prikaz traljavog štrebera, Radcliffe unosi i malu dozu svježine u ovaj karakterni obrazac. To se posebno primijeti u načinu njegovog vođenja života, koji se znatno razlikuje od prikazivanja štrebera u serijama Silicon Valley i The Big Bang Theory, kao i u njegovom kasnijem nošenju sa situacijom u kojoj se zatekao. Njegovi uplivi naracije u film su jako zanimljivi i nerijetko komični, a kad na kraju pogledamo s koje tačke gledišta se govore bivaju još efektnijima.Međutim, iako je Guns Akimbo jedna luda vožnja od početka do kraja, ona relativno ne nadomješta poprilično generičnu priču s još generičnijim antagonistom. Čak i neki sporedni narativni tokovi, koji bi likovima trebali dati karakternu dubinu, djeluju nepovezano i isforsirano. Da je film nešto duži, s nekim drugim izborima u zapletu, kao i da se drugim likovima dalo vremena za razvoj, ovi sporedni "zadaci" bi imali više smisla. Ovako narušavaju tempu radnje i imaju jako malo efekta. Najveća žrtva ovih problema je Nix (Samara Weaving) koja je mogla biti daleko bolje prikazana od onoga što smo dobili. Cijeli njen narativ nije dovoljno razrađen da bi konačn razrješenje proizvelo bilo kakav efekat kod gledatelja. Ista stvar se odnosi i na Milesa, ali on je nešto detaljniji karakter, pa se šteta maskira folijom komičnog materijala.


Filmovi B produkcije, u konačnici, nisu tu da nam ponude duboku i prosvjetiteljsku misao. Njihov je cilj isti kao i u Skizmu - zabaviti svoje gledatelje. Guns Akimbo to radi besprijekorno. Akcija je odrađena jako dobro, iako posjeduje nekoliko potjera su drhtavom kamerom iz ruke koje nisam pretjeran fan. Humor možda neće uvijek djelovati, ali ima svoj značaj u razvoju. Na kraju, Guns Akimbo će uraditi upravo što mu je i cilj. Provest ćete zabavno vrijeme uz ekran, a ako ste fan Daniela Radcliffa vaše je uživanje zagarantovano.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com