Fred Dekker, koautor filma The Predator, govorio o uplitanju studija i razočarenju filmom
Svi koji su prošle godine odlučili pogledati novi film o Predatoru znaju kroz koje su muke prošli gledajući ga. Oni koji nisu, učili su na greškama prvih i spasili se. The Predator koji je režirao Shane Black (The Nice Guys, Iron-man 3) totalni je filmski neuspjeh. Ipak, film je uz skoro 100 miliona budžeta zaradio pristojnih 160 miliona. Ova cifra u današnje doba nije nešto čime se neki film može pohvaliti, zbog čega je i sam The Predator ponio titulu promašaja.


Kada sad iz daljine pogledamo na taj projekat očigledno je da je imao velikih problema u produkciji. Osim činjenice da je naslov najavljen nekoliko godina prije same preprodukcije, jasna su neslaganja u pravcu kojim bi film trebao ići.


Koautor filma Fred Dekker je prije nekoliko dana u jednom intervjuu govorio o ovom filmu i problemima iza scene. On je odgovarao na pitanja o mnogim scenama i dijelovima filma koji su izrezani zbog zahtjeva studija, kao i o razočarenju o finalnom projektu koji dijele i on i režiser Shane Black.


"Smislili smo sekvencu, koja je bila moja ideja, gdje u suštini naši likovi moraju doći od tačke A do tačke B, te oni preuzimaju vojni konvoj. U tom periodu filma već smo upoznali par Predatora izaslanika, onih s dobre strane. Ono što je Shaneu i meni bilo zanimljivo jeste postaviti pitanje o kojem niko nikada ne govori: Šta Predatori rade osim što love? Izmislili su međuzvjezdane letjelice. Dakle, nisu glupi. Oni nisu samo hrpa seljačina iz Arkansasa koji dolaze na Zemlju da igraju najopasniju igru. Oni zapravo imaju civilizaciju i kulturu. I to vjerovatno vrijedi istražiti, pošto do sada nijedan od filmova to nije učinio."


Ta dva izaslanika bi vodila film prema totalno drugačijem trećem činu, za razliku od onoga što smo dobili. U njemu bi likovi, a i mi s njima, saznali kako planet Predatora umire i oni se nadaju životu na Zemlji. Otkriveno je da brod koji se na početku filma srušio u sebi nosi mutantska stvorenja kao što je hibridni Predator i drugi elienski DNA koji su bili namijenjeni iskorjenjivanju čovječanstva kako bi Predatori mogli naseliti Zemlju.


I prije nego što likovi to mogu i uspiju procesuirati bivaju napadnuti od nadograđene verzije Predatora (koji je na kraju završio u finalnom proizvodu), te koji na njih pusti mutantske zvijeri dok oni prevoze izaslanike u velikim vojnim vozilima tokom dana.


"U nekom su trenutku iz studija, i ne pokazujem prstom ni na koga, posumnjali kako se previše udaljavamo od onoga što ljudi očekuju od filma. I tako smo sjeli i zaključili da izgleda moramo ubaciti lov i on mora biti urađen noću, kako bi bilo strašnije. I tako je bilo na kraju, što mislim da nam nije išlo na ruku jer nije donosilo ništa što već nije viđeno ranije. Ja sam, u suštini, poprilično zadovoljan prvim dijelom filma, ali u nastavku on skreće s pravog puta, a Hollywood ovo radi stalno, pokušavajući se svidjeti svima, ne svide se nikome."


Dekker je osim uplitanja studija, koji je iskasapio priču, spomenuo kako je on bio tek koautor filma i mnoge njegove ideje su bile uglavnom ingorisane ili odbačene, uključujući i kratko pojavljivanje Arnolda Schwarzeneggera koje je trebalo biti nekad na kraju postavljajući tako scenu za nastavak filma. Ova je ideja bila odbačena i od studija i od Arnolda koji je tražio previše novca za pola dana snimanja.


Štaviše, Dekker je izjavio kako finale koje je publika dobila također nema nikakvog kreativnog angažmana od strane Blacka ili njega.


"Snimili smo ga. Ja jesam napisao sve do posljednje rečenice. Ali nisam bio sretan zbog toga. Činilo se da cijela stvar uopšte ne ide u korak s konkretnom franšizom."


Problem uplitanja studija u filmove posljednjih je godina sve veći problem. On ne samo da pogađa gledatelje, nego i šteti samim kreativnim timovima koji stoje iza filma počevši sa samim autorima i režiserima. Shane Black je jedan odličan režiser i to je pokazao s filmovima Kiss Kiss Bang Bang i The Nice Guys. Međutim, The Predator djeluje kao da je film radio potpuni amater koji nikada nije pogledao nijedan film. A studio koji se do te mjere upliće u razvoj filma, da ga u konačnici unakazi, nema pojma o samom filmu.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com