Filmolista: Voz polazi, radnja se zakuhava!Filmovi čija je cjelokupna radnja smještena u jedan ograničen prostor zauzimaju posebno mjesto u filmskoj industriji. Kada je riječ o naslovima ovog tipa, režiseri prvenstveno moraju graditi narativ kroz dijalog i međusobni odnos likova, ali i uticaj tog istog prostora na likove ili individuu. Ograničeni prostori - soba, kuća, vozilo, kovčeg - prije svega služe kao plodnim tlom za misteriju ili propitivanje psihološkog stanja lika ili više njih. U tom pogledu, vozovi igraju bitnu ulogu. Pogotovo u američkoj industriji u čijoj je kulturi uloga voza postigla značajniji uticaj negoli u ostatku svijeta. Samim tim, možemo shvatiti zbog čega imamo jako puno filmova čija je centralna figura prostor voza u pokretu. Ovaj trend filmova u vozu je bio poprilično popularan '70. godina, ali ni do današnjeg dana ne fali naslova smještenih u ovaj specifičan prostor. E-volucija vam u nastavku donosi nekoliko takvih naslova od kojih su vam neki zasigurno poznati, dok neke možda još uvijek niste imali prilike pogledati.


 • Murder on the Orient Express (2017)

Jedan od klasičnih romana Agathe Christie doživio je nekoliko ekranizacija, no mi se u ovom slučaju referiramo na onaj posljednji. Kenneth Branagh nam je 2017. godine, u svojoj režiji i blistavoj glumi poznatog Hercula Poirota, donio ekranizaciju klasika, a sa sobom je poveo jednu iznimno zvjezdanu glumačku ekipu koju su činili Michelle Pfeiffer, Daisy Ridley, Josh Gad, Johnny Deep, Penélope Cruz, Willem Dafoe, Judi Dench. • The Darjeeling Limited (2007)

Wes Anderson je svoje ambiciozno režisersko djelo zasnovao na temi koja mu je već uveliko postala poznata, odnos oca i sina, ali je s ovim filmom istražio i vezu između trojice braće koju igraju Owen Wilson, Adrien Brody i Jason Schwartzman. Njih trojica se nose s dubokim emocionalnim ozdravljenjem dok putuju kroz egzotične dijelove Indijskog poluotoka. U suštini, The Darjeeling Limited je stilski i tematski dubok i originalan kao i svaki drugi Andersonov film, a upravo u tom stilu na svakom peronu jedan čudak je sasvim dobrodošao. • The Lady Vanishes (1938)

Riječ je o još jednom blistavom filmskom primjerku slavnoga redatelja Alfreda Hitchcocka (Psiho, Vrtoglavica, Sjever-sjeverozapad), koji je kombinacija trilera i špijunskog filma. Vrhunski režiran, izvrsnog scenarija i glumačkih interpretacija, film je redateljevo remek-djelo koje i danas plijeni svojom kvalitetom. Film je doživio komercijalno neuspjeli remake 1979. godine, sa Cybill Shepherd u glavnoj ulozi. BBC je 2013. godine naručio novi remake sa Selinom Cadell  u ulozi Miss Froy. • Train to Busan (2016)

Train to Busan, prvjenac južnokorejskog režisera Sang-ho Yeona, poznatog po radu na animiranim filmovima, nije tipični zombi film koji smo nebrojeno mnogo puta pogledali u različitim verzijama koje su nam servirane od strane američke ili bilo koje druge produkcije. Film je doslovno, od početka do kraja, jedna luda vožnja vozom koja gledatelja ni u jednom trenutku ne dovodi do opuštanja ili dosade. Ne računajući seriju The Walking Dead, još od izlaska 28 Days Later (2002) i Shaun of the Dead (2004), mogu slobodno reći, nismo imali nijedan film približne kvalitete kao što je Train to Busan. • Snowpiercer (2014)

Ovo remek djelo Bong Joon Hoa gledatelja odvodi u postapokaliptični period čovječanstva, ali čovječanstva koje unutar prostora voza u stalnom pokretu predstavlja alegoriju i komentar na današnju situaciju u društvu. Film je prepun klasičnih stilskih motiva koje Bong Joon Ho upotrebljava u svakom svom filmu, a čudnu i relativno svježu priču upotpunjuju blistave glumačke izvedbe, prvenstveno ona Tilde Swinton. • Unstoppable (2010)

Denzel Washington je imao svoj period vozova. U svega par godina glumio je u dva filma čija se radnja odvija u ovom prevoznom sredstvu. Prva je bila remake kultnog naslova The Taking of Pelham 123 iz 2009. godine, a zatim i Unstoppable koji je izašao godinu dana kasnije. U potonjem društvo mu je pravio i Chris Pine, dvojac koji uspijeva blistavo iznijeti napetu i dinamičnu radnju čiju srž čini teretni voz pun otrovnih hemikalija na putu bez kočnica. • Source Code (2011)

Duncan Jones je sa svojim prvijencem Moon pokazao da je riječ o režiseru koji zna uzeti uobičajene priče i motive te od njih napraviti drugačiji naučno-fantastični naslov. Istu stvar je i učinio sa filmom Source Code u kojem motiv putovanja kroz vrijeme biva realiziran u napetoj i dinamičnoj radnji. Osim toga, Jake Gyllenhaal neprestano donosi kvalitetne izvedbe što za jedan film u kojemu prostor i vrijeme određuju postupke lika znači i očuvanje gledateljeve pažnje do samog kraja. • The Polar Express (2004)

Robert Zemeckis je ostavio i svoj doprinos u žanru prazničnih filmova u obliku kompjuterski kreiranog animiranog filma The Polar Express koji sa sobom, osim božićne atmosfere, donosi i relativno novi praznično-filmski osjećaj. Dječak koji je počeo da sumnja u postojanje Djeda Mraza polazi na put ka Sjevernom polu, prebivalištu samog Djeda Mraza i spoznaji prave istine. Ovaj božićni film ceste prati dječakove avanture na putu ka sjeveru u društvu drugih dječaka kao što je on. • Transsiberian (2008)

Trinaest godina nakon Money Traina, Woody Harrelson se još jedom ukrcava na voz. Ovaj put to je blistava misterija koja će vas svojom napetošću sve vrijeme držati na ivici sjedišta. Od toga što kroz narativ provlači društvena i politička pitanja do fenomenalnih glumačkih izvedbi koje osim Harrelsona daju i Ben Kingsley, Emily Mortimer i Kate Mara, ovaj film donosi portret jednog dugog putovanja iz noćne more. • The Girl on the Train (2016)

Ekranizacija istoimenog bestseller trilera nažalost nije uspjela ponoviti uspjeh književnog uzora. Bez obzira na to, film nošen glumom Emily Blunt upravo je zbog toga vrijedan vašeg gledanja. Iako je kraj filma relativno predvidljiv za iskusne gledatelje trilera, isti ipak mogu pronaći zanimljive dijelove koji će im zadržati pažnju. • The Taking of Pelham One Two Three (1974)

Za kraj smo ostavili film koji, kao što je već ranije spomenuto, postoji u dvije verzije. Naslov koji se zasniva na pljački voza u metrou New Yorka donosi jednu jako uzbudljivu i dinamičnu priču u kojoj ćete uživati bilo da se odlučite za originalnu verziju iz 1974. godine, bilo da pogledate remake iz 2009.   |  

   |  

 • Facebook - White Circle
 • YouTube
 • Instagram - White Circle
 • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com