Fax from Sarajevo: Novo izdanje stripa o opsadi Sarajeva izdavača Dark Horse Comics!Strip entuzijasti koji prate svijet ove vrste umjetnosti znaju za Dark Horse Comics. Ovaj američki izdavač stripova jedan je od najvećih i najoriginalnijih kreatora i promotora stripa. U nešto više od trideset godina postojanja objavili su na stotine različitih stripova među kojima su najpoznatiji Sin City Franka Millera, Hellboy Mikea Mignole, Buffy The Vampire Slayer Jossa Whedona i mnogi drugi. Međutim, mali broj ljudi u BiH zna da je upravo ovaj izdavač 1996. godine objavio grafički roman o ratu u Bosni pod nazivom Fax from Sarajevo.


Skoro četvrtinu stoljeća kasnije, u februaru 2020. godine, Dark Horse Comics je odlučio da objavi novo izdanje ovog stripa u kolekcionarskom izdanju sa tvrdim koricama.


Fax from Sarajevo: A Story of Survival, kako je puno ime stripa, kreirao je Joe Kubert. Strip se bazira na priču Ervina Rustemagića koji je tokom okupacije grada bio zarobljen sa ostalim stanovnicima Sarajeva. Ervin je jedan od pionira bosanskohercegovačkog stripa koji je svojevremeno oformio izdavačku kuću za stripove u Sarajevu, kao i Strip Art magazin koji se objavljivao do 45 broja. Ervin je tokom okupacije Sarajeva, autoru stripa Joeu, koji mu je pri tome bio dobar prijatelj, slao pisma preko faxa u kojima mu je objašnjavao situaciju u Sarajevu iz prve ruke. Upravo se veliki broj tih pisama pojavljuje i u stripu.


Fax from Sarajevo osim Ervinovih pisama, te Joeove ilustracije, obiluje i velikim brojem fotografija ulica i stanovnika Sarajeva iz perioda rata. Ono što je zanimljivo za te fotografije jeste da je jedan dio njih nastao u objektivu Karima Zaimovića. Upravo u uvodnim stranicama stripa stoji i posveta ovom mladom novinaru i piscu koji je stradao u ratu 1995. godine.


Strip je po objavljivanju bio dobitnikom brojnih nagrada, a jedna od najvećih je bila za strip godine Washington Timesa, kao i Eisnerovu nagradu za najbolji novi strip 1997. godine koja se nerijetko opisuje kao Oscarom za stripove.


Fax from Sarajevo možete naručiti preko interneta, Dark Horse Comics nudi nekoliko online mogućnosti za kupovinu, ali za naše tržište strip je vjerovatno jedino moguće nabaviti preko Amazona. Cijena stripa je 20$ plus troškovi poštarine

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com