El Camino: A Breaking Bad Movie: Je li se čekanje isplatilo?Prošlo je šest godina kako je emitovana posljednja epizoda serije Breaking Bad. Glavni dvojac je u toj epizodi napokon došao do kraja svog zajedničkog puta. Posljednji kadrovi epizode pokazivali su nam ranjenog Waltera kako leži na podu, te Jesseja u bijegu u El Caminu. Iako relativno otvoreni ishodi oba ova kraja su imala poprilično jasno definisane binarne sudbine. Walter je ili mrtav ili živ, Jesse je ili uspješno pobjegao ili je uhvaćen i zatvoren. Međutim, godinama nakon toga neprestano se govorilo o eventualnom filmu na kojem Vince Gilligan radi. Glumci i kreator su neprestano to pobijali, ali uvijek na način da sumnja ipak ostane živa.


I na kraju se ispostavilo da je film uistinu bio pripreman. Vince Gilligan je pokušavao projekat održati u tolikoj tajnosti da je vlastitim avionom dovodio glumce na set, kako ni novinari ni stanovnici grada ne bi znali da se film uopšte snima. Ova tajnost je relativno, može se reći, naštetila i samoj kvaliteti filma.


U filmu El Camino: A Breaking Bad Movie gledatelji prate Jesseja Pinkmana nakon njegovog bijega koji se desi u posljednjoj epizodi regularne serije. Policija je raspisala potjernicu i on sada traži pomoć od svih koje zna uključujući njegove prijatelje Badgera i Skinny Petea. Jesse je, što nam se jasno pokazuje u prvih nekoliko minuta, duboko psihološki izranjavan. Dubinu tih rana možemo shvatiti podsjećajući se na njegovo izrabljivanje s kraja serije, ali njihovu jačinu pokazat će nam i flashback scene u kojima se pokazuje Todd (Jesse Plemons).


El Camino uspijeva zadržati onaj familijarni ton serije kombinujući ga ovdje s filmom ceste, s obzirom na to da je Jesse sve vrijeme u pokretu. On u filmu ide od jedne tačke do druge tačke, pravolinijski, bez da se i jedna od tih tački u nastavku prepliće, dodiruje ili nešto slično. Da nema povremenih flashbackova u kojima se pojavljuju neki o najpoznatijih likova iz serije, film bi bio poprilično blijed; blijeđi nego što jeste. Štaviše, glavna priča filma, a to je Jessejev bijeg od policije, do te je mjere blijeda i neinteresantna da su flasbackovi s Toddom glavni narativni tok tokom prvog dijela filma. Todd je u prvih sat vremena, iako mrtav još od posljednje epizode iz 2013. godine, glavni lik s najviše dijaloškog prostora.


Jesse Plemons je odličan u toj ulozi. Stvarno je nevjerovatno kako igra ulogu lika koji s takvom lakoćom pristupa ubijanju i kriminalu. No, ovo film nije o njemu. Zbog toga je količina vremena koju dobija pretjerana. Mislim da sam Jesse Pinkman nema izgovorenih replika koliko Todd ima u tih nekoliko flashbackova.El Camino se na trenutke doima kao razvučenom specijalnom epizodom koju je Gilligan snimio samo kako bi pojedinim likovima dao još jedan finalni oproštaj. Pojedini flashbackovi su mi na trenutke djelovali ništa drugim do običnim fan serviceom. Kraj filma je lijep pozdrav s Jessejem, ali mišljenja sam da ako su namjeravali snimiti film, onda je to trebao biti film koji će gledateljima ponuditi nešto više. Ovakav kakav je, mogao je biti i 17. epizoda pete sezone. Za nešto što smo čekali šest godina, poprilično je antiklimaktično.


Možda se iz svega ranije rečenog može pomisliti kako film nije dobar, što u određenoj mjeri nije tačno. Film je sasvim solidno odrađen, sa ritmom i stilom egzekucije kojima se odlikovala i serija. Gilligan nije izgubio osjećaj na tom polju. I moram priznati da sam uživao u gledanju. Ali prilikom analize filma prilazio sam mu s vremenskog razmaka od šest godina. Pa čak i da ste seriju pogledali ovo ljeto, film ostaje nesrazmjeran s originalom. Po kvaliteti nije niti do koljena s finalnom epizodom, a kamoli sa tom istom sezonom. Može biti da sam očekivao nešto više od filma, da je moj horizont očekivanja ostao izigran, ali kao kritičar ne mogu preći preko nekih stvari. Da se osvrnem na početak ovog teksta: sa ili bez ovog filma sudbina i Jesseja i Waltera je onakva kakvu smo je vidjeli na kraju serije. El Camino ni po čemu nije poseban film, osim što radi na pogon gledateljeve nostalgije.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com