Doom više nikad neće biti isti: idSoftware i Mick Gordon prekidaju suradnju!Jedan od najboljih segmenata novih dijelova kultne igre Doom, osim naravno dinamične akcije i nasilja, definitivno je muzika. Mick Gordon je uspio kreirati muzičku podlogu ispunjenu metalom, epskim horovima i uz malu dozu dubstepa, koji su Doom učinili posebnim u svijetu igara. Nakon što je Doom Eternal izašao svi su jedva čekali zvanični muzički album koji će imati sve najbolje muzičke dijelove iz igre.


Kada je on izašao, sredinom aprila, mnogi su bili razočarani. Značajan pad kvalitete u zvuku i loše editovanje je bilo očigledno od početka, a nakon što je Gordon putem jednog tvita odgovorio kako on nije bio umiješan u miksanje i editovanje, te da je svega nekoliko pjesama njegovo, fanovi muzičara i njegove muzike su počeli s opsadom i napadima na idSoftware i njihovog glavnog audio dizajnera koji je to uradio.


Čitava stvar je od početka bila mutna, ali iz kompanije se sve do jučer nije niko oglašavao. Do tada, sve što smo znali dolazilo je iz Gordonovih tvitova, od kojih je jedan navodio kako on sumnja da će opet raditi s idSoftwareom. U međuvremenu, Chad Mossholder, glavni audio dizajner koji je uradio miksanje i editovanje, postao je metom zlostavljanja na društvenim mrežama (što postaje pravim problemom inače u svijetu, kada pomahnitali fanovi ne poznaju granice vaspitanja).


Na službenom Doom subredditu, izvršni producent Marty Stratton je objavio podužu izjavu koja se bavi upravo ovom pričom oko soundtracka. Prije svega je rekao kako je za njega cjelokupna situacija postala neprihvatljiva, pogotovo "izravni i osobni napadi na našeg glavnog audio dizajnera - posebno uzimajući u obzir njegov izvanredan doprinos igri - kao i šteta koju pogrešno shvatanje situacije nanosi mnogim talentiranim ljudima koji su doprinijeli igri i nastavili je podržavati."


Stratton je u svojoj izjavi naveo kako cijeni Gordona i pohvalio je njegov talent, ali je rekao kako su obje strane imale problema u povezivanju nekih stvari vezanih s proizvodnjom i produkcijom, te je komunikacija oko tih pitanja rušila povjerenje. Gordon je prema ugovoru s idSoftwareom bio obavezan isporučiti minimalno 12 pjesama, a nakon što nije uspio da ispuni zadani rok, dobio je produženje roka za šest sedmica na njegov lični zahtjev.


Prema Strattonu, kako se približavao kraj i produženog roka, postajao je sve više zabrinut hoće li dobiti muziku na vrijeme. Kako bi izbjegao probleme, kao rezervni plan, zamolio je glavnog audio dizajnera da počne s miksanjem pjesama. Stratton napominje kako je taj miks kreiran od muzičkih fragmenata iz igre koje je Gordon njima ranije obezbijedio za upotrebu u igri, te da nikada to nisu bile potpune i čitave pjesme.Gordon je i pred sam istek novog roka, tražio još jedno odgađanje, pri čemu je isporučio devet gotovih pjesama, napomenuvši da će ostale biti gotove čim prije. Međutim, od isporučenih devet samo je par njih imalo "onu vrstu teške-borbene muzike koju ljudi očekuju od ovog soundtracka", dok je većina bila "ambijentalne prirode". Zbog toga su se obje strane složile da kombinuju Gordonove kompozicije s onima koje je audio dizajner iz kompanije uradio.Strattona su, kako kaže, najviše iznenadili Gordonovi komentari o njegovoj budućoj suradnji s idSoftwareom, pa su ga kontaktirali kako bi pokušali shvatiti njegovu reakciju. Gordon je iznio niz problema koji se tiču editovanja pjesama, same prirode fragmenata koje je koristio id, te probleme povezane sa ko-komponiranjem. Najveći problem za njih je bio taj što oni nikada, unatoč svim problemima, nisu razmišljali o prekidanju suradnje s Gordonom, niti su o tome raspravljali s njim u periodu njegovih objava o budućnosti suradnje, ali su sada došli do faze gdje moraju razmišljati šta će uraditi na svojim sljedećim projektima. idSoftware uskoro izbacuje prvi DLC za Doom Eternal, a Mick Gordon neće raditi na muzičkoj podlozi.


"Razočaran sam, kao i svi drugi vjerujem", rekao je Stratton, "ali kao što smo to učini mnogo puta prije, prilagodit ćemo se promjenjivim okolnostima i tražiti nove jedinstvene i talentovane umjetnike u industriji za suradnju. Mi smo uživali u kreativnoj suradnji s Mickom i znamo da će on i dalje oduševljavati fanove još mnogo godina u budućnosti."


Na kraju treba istaći kako su na YouTubeu dostupne dvije verzije soundtracka za Doom Eternal (Gordonov miks i onaj bez njega), koje možete uporediti i viditi u čemu je razlika.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com