Doom Patrol: Heroji "drugog kova" i veliko osvježenje u žanru


Foto: imdb.com

Autor: Adnan Bajrović


Prije nekoliko godina Legion je, van svih očekivanja, oduševio sa svojom čudnom i bizarnom atmosferom, što je u to vrijeme predstavljalo značajan zaokret u snimanju serija baziranih na osnovu superherojskih stripova. Međutim, Doom Patrol u potpunosti mijenja čitavu ustaljenu praksu što se tiče superherojskih tvorevina. Sada kada je sezona gotova, možemo okvirno govoriti o seriji. Od početka do kraja, serija je uspjela očuvati dosljednost u tome da niti jednog trenutka ne možemo znati šta će se sljedeće desiti. Čudnovati preokreti, bizarne situacije, šaroliki likovi koji neprestano iskaču, redali su se iz epizode u epizodu neprestano oduševljavajući. Treba spomenuti kako Doom Patrol, za razliku od Titana ili Legiona, obiluje velikom količinom humora (pretežno crnim humorom, ironijom i sarkazmom).

Doom Patrol prati grupu individua koje su sticajem okolnosti dobili neobične moći, odnosno s njihove tačke gledišta defektne i uništavajuće bolesti. Njih je kao takve, u svojoj vili, okupio dr. Niles Caulder u namjeri da im pomogne da nađu svrhu u svojim životima. Tu grupu čine robot s ljudskim mozgom, glumica koja se pretvara u ogromnu gumenu masu, djevojka sa šezdeset i četiri ličnosti, spaljeni avijatičar s astralnom radioaktivnom dušom, te Cyborgom kojeg svi poznajemo iz filma Justice League (drugi je glumac u pitanju). Svi su oni duboko psihički nestabilne osobe sa značajnim traumama koje su ostavile teške ožiljke na njima. Kada dr. Niles Caulder nestane oni će pokušati sve što je u njihovoj moći, na njihov poseban način, kako bi ga pronašli i spasili.


Foto: imdb.com

Povratak otpisanih

Posljednjih nekoliko godina imamo, također, zapaženiji napredak u razvoju takozvanih otpisanih heroja. Pod ovim mislim na heroje koji imaju nemirni i pobenjenički stav kao Logan, Punisher, Deadpool itd. Samo u prva tri mjeseca ove godine imamo par takvih tvorevina. Prva među njima bi bila Netflixova uspješnica The Umbrella Academy koja je obnovljena za drugu sezonu. Ovi i slični heroji se u terminologiji nazivaju antiherojima. Njihova privlačnost snažnija je u odnosu na druge heroje zbog njihove motivacije i prirodnosti. Oni su daleko sličniji običnim ljudima, unatoč moćima, jer ih pokreću lični motivi, emocije i razlozi. Oni na tom putu ne djelaju samo za dobrobit čovječanstva, već i za ličnu dobrobit, što ih u određenoj mjeri spušta s nedodirljivog Olimpa među obične ljude. I oni su od krvi i mesa, podložni porocima, žrtvama i gubicima. Upravo zbog toga Doom Patrol snažnije utiče na gledatelja od dječije sapunice kakav je The Flash naprimjer.


Povratak otpisanih iz podnaslova se ne odnosi samo na likove kakve srećemo u navedenim serijama. On se odnosi i na same glumce, s fokusom na jednog posebno – Brendana Frasera. Moram priznati da je Fraser najsmješniji i najzanimljiviji karakter u cijeloj seriji. Iako su replike njegovog lika nerijetko samo psovke i emotivni ispadi, on se od sviju doima najživljim i najbližim gledatelju. Pored njega treba istaći Timothyja Daltona u ulozi doktora, te Alana Tudyka u ulozi glavnog antagoniste. Osim njih, neosporno, kvalitetne izvedbe daje i ostatak glumačke postave na čelu s Diane Guerrero, April Bowlby (poznatij po ulozi Kandi iz serije Two and a Half Men), te Matt Bomer.


Sezona je, možemo reći, završila na nivou na kojem je i započela. Iako se nekada u sredini njenog trajanja pojavljivao upitnik iznad glave s pitanjem u kojem smjeru oni planiraju krenuti i kako će sve to, u konačnici, povezati, na kraju su ipak uspjeli iznijeti igradnju likova na kojoj su radili toliko epizoda prije. Doom Patrol je lagano jedna od najboljih serija ove godine koja je popločala put drugim DC naslovima, na putu koji su Titani ranije izrovali.


Ovih dana nam stiže i Swamp Thing, te su očekivanja od iste već na visokom nivou. S veseljem je dočekujemo, dok drugu sezonu Doom Patrola već sada priželjkujemo.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com