Dina u novom ruhu: Do kraja godine izlazi prednastavak u obliku stripa!Herbertov epsko-futuristički serijal Dina neprestano biva aktuelnim još od dana izlaska 1965. godine. Ove godine najveći fokus što se tiče ovog serijala ima istoimena ekranizacija Denisa Villeneuvea koja izlazi krajem godine. Osim toga, najavljeno je i nekoliko knjiga koje će istraživati futuristički svijet koji je Frank Herbert kreira. Taman u vrijeme prije izlaska filma, fanovi serijala, kao i oni manje upućeni, imat će priliku da pročitaju prednastavak Dine u obliku stripa Dune: House Atreides na kojoj su surađivali Herbertov sin, Brian Herbert, Kevin J. Anderson, te Boom! izdavač stripova.


Herbert i Anderson su svojevremeno Dune: House Atreides objavili 1999. godine, trinaest godina nakon smrti Franka Herberta. Priča se odvija tri decenije prije dešavanja iz originalnog romana te prati rani period života nekih ključnih likova iz originalnog serijala. Neki od njih su i Leto Atreidas, otac protagoniste u Dini, Paula Atreidasa. Pored toga, House Atreides je bio i prvi roman koji je pokrenuo nastanak još dvije knjige.


Boom! ovaj roman planira realizirati u 12 izdanja. Osim navedenih informacija još uvijek nije poznato ko sve radi na stripovskoj verziji. Poznato je da Herbert i Anderson trenutno prilagođavaju i narativ originalne Dine za razvoj grafičke trilogije koja je trenutno u pripremi. Na tom projektu radit će neki veliki strip umjetnici kao što su Raúl Allén i Patricia Martín, dok će naslovne fotografije raditi Bill Sienkiewicz.


"Prošlo je više od 20 godina kako smo Brian i ja objavili House Atreides, prvi od naših romana smještenih u univerzum Dine", rekao je Anderson. "Uživali smo u istraživanju svih mogućnosti koje je Frank kreirao za nas, a te su knjige velik broj čitatelja upoznale s Dinom. Sada, stripovska adaptacija House Atreides je kao ponovno otkrivanje priče i svijeta. Puno toga je u romanu vizuelizirano da je spoj stripa i romana skoro kao prirodan slijed događaja."


Prema tome, ako planirate gledati film, a niste pročitali serijal Dina, onda će vam ovaj strip doći kao priprema za Villeneuveov spektakl. Ako ste fan Herbertovog serijala, za vas će ovo biti samo još jedna u nizu poslastica u kojoj ćete moći uživati jednako kao i u romanima.


Dune: House Atreides još uvijek nema potvrđen datum izlaska, ali će, bez sumnje, biti objavljen do kraja ove godine.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com