Digitalizirana kolekcija bilješki i crteža Leonarda da Vincija dostupna za širu javnost!Kada vam neko spomene ime Leonardo Da Vinci, šta vam prvo padne na pamet? Mona Liza? Definitivno niste jedini. Leo da Vinci se tokom života bavio mnogim stvarima: slikarstvom, arhitekturom, muzikom, kiparstvom, filozofijom, matematikom, inžinjerstvom, mehanikom i tako dalje, ali široj javnosti je, bez sumnje, najpoznatiji po svom monumentalnom slikarskom djelu koje visi na zidu u muzeju Louvre.


Leonardo da Vinci je svojevremeno postavio temelje za mnoge umjetničke i naučne oblasti kao što su anatomija, botanika, geologija, matematika, optika, mehanika, astronomija, hidraulika, tehnika proizvodnje oružja. Siguran sam da znate ponešto od navedenoga, ali to je ništa u odnosu na količinu materije koju je da Vinci ostavio iza sebe. Nedavno je Britanska biblioteka digitalizirala kolekciju Da Vincijevih bilješki i učinila ih dostupnim za javnost na internetu. Digitalizovane bilješke broje preko 500 stranica Da Vincijevih zapisa i ilustracija.


Da Vincijeve bilješke su već stoljećima čuvane u sefovima, skrivene od sviju osim od naučnika i kolekcionara. Štaviše, nakon Leonardove smrti u Francuskoj, njegov je student Fracesco Melzi mnoge rukopise i crteže vratio u Italiju. No, Melzijevi nasljednici su, očigledno oni koji nisu imali pojma o važnosti rukopisa, veliki dio tih tekstova odbacili i uništili. Ipak, preko 5000 stranica bilježaka i crteža još uvijek postoji sačuvano. U njima se nalaze vizije i ideje mašina koje će biti izmišljene tek za nekoliko stoljeća kao što su avioni, helikopteri, podmornice i automobili.


Kako to u originalu izgleda, pisano karakterističnim Da Vincijevim stilom kao odraz u ogledalu, možete pogledati na zvaničnoj stranici Britanske biblioteke. Ista biblioteka za one koji zaista žele znati više ima i vlastitu čitljiviju seriju tekstova o Leonardovom životu i radu, uključujući objašnjenja njegove vizije ronilačkog odijela, padobrana i jedrilice.
   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com