DC filmski univerzum: Šta ćemo gledati u sljedećih nekoliko godina?DC filmski univerzum se polako i sigurno razvija u univerzum čije naslove fanovi počinju nestrpljivo iščekivati. Univerzum koji je startao 2013. godine sa filmom Man of Steel, do sada je prošao trnovit put. Iako naslovi koji su izlazili nisu bili loši, nailazili su na debel zid kritika i teških riječi. S druge strane, nijedan od tih naslova, uključujući Suicide Squad i Justice League, nisu bili komercijalni neuspjesi kako ih neki pokušavaju predstaviti. Warner Bros. je s potonjim naslovima, ako ništa, uspio povratiti uloženi novac, te ga i uduplati u nastavku (u JL je uloženo 300 miliona, a zarada je bila nešto više od 650 miliona - nije dobro, ali definitivno nije loše). Ipak, DC filmski univerzum je uspio da prebrodi sve probleme sa fanovima i kritičarima, te su sa naslovima kao što su Wonder Woman, Aquaman i Shazam utrli put ka uspjehu. Ovdje treba spomenuti kako DC odličan posao radi u domeni serija na njihovom streaming servisu.


Međutim, ono što je Joker sa svojim izlaskom donio, niko nije očekivao. Sada se više nego ikada priča o budućim DC projektima, a isti se već s nestrpljenjem očekuju. Ali, kao što je napisano na početku, oni to rade polako i sigurno. Sljedeće godine nas prvo očekuje povratak Harley Quinn u filmu Birds of Prey, a zatim na ljeto izlazi i dugoočekivani nastavak Wonder Woman 1984. Nakon njih čekamo 2021. godinu i film The Batman, koji još nije počeo sa snimanjem, ali Matt Reeves je skoro okupio čitavu glumačku postavu uz Roberta Pattinsona u naslovnoj ulozi. Black Adam će napokon ući u fazu razvoja sa Dwayneom Johnsonom u glavnoj ulozi, te Jaume Collet-Serra na poziciji režisera. Posljednji potvrđeni naslov sa već određenim datumom izlaska je Aquaman 2, Jason Momoa i James Wan se obojica vraćaju i obećavaju puno zabave.


No, iako se čini kako DC univerzum dobija svoj oblik, postoje neki likovi čija sudbina još uvijen nije posve razjašnjena. Henry Cavill je ranije ove sedmice izjavio kako nije odustao od uloge Supermana, ali pitanje je kada ćemo ga sljedeći put vidjeti na ekranu, jer trenutno nema nikakvog spomena o planovima za Supermana, bilo da je riječ o samostalnom filmu, bilo o crossoveru. Green Lantern je, također, želja fanova, ali veća je mogućnost da će ga vidjeti na tv-u, negoli na velikom ekranu. Sudbina Flasha je isto tako nesigurna. Flash je relativno najnesigurniji DC projekat. U posljednje tri godine promijenio je isto toliko režisera, a prema posljednjim informacijama isto toliko i verzija scenarija, koji je na kraju Ezra Miller preuzeo da piše. Na kraju, treba dodati, kako DC i WB ne stoje i ne čekaju, već rade na planiranju budućih projekata. U nastavku teksta vam donosimo nekoliko značajnijih informacija o potencijalnim suradnjama i agnažmanima.Jedna od najnovijih vijesti tvrdi kako su se ljudi iz Warner Brosa sastali sa JJ Abramsom, te Michael B. Jordanom. Ova vijest dolazi kao iznenađenje s obzirom na to da izvještaji tvrde kako je bilo riječi da potonji glumac preuzme ulogu Supermana. Ovo je, međutim, daleko od realizacije, jer sam glumac, iako zainteresovan, nije spreman za tu vrstu ugovora jer je projekat daleko od realizacije, a on već ima druge projekte u planu. Abramsova produkcijska kuća Bad Robot nedavno je potpisala ugovor s WarnerMediom, tako da i ne iznenađuje činjenica da je bilo razgovora i o ovoj franšizi.


Glumci, tj. većina njih, koji će se pojaviti u filmovima The Batman i Birds of Prey, u svojim ugovorima imaju potpisane klauzule o eventualnim nastavcima i samostalnim filmovima. To opet zavisi od recepcije gledatelja, ali susret Harley Quinn i Batmana je skoro pa neminovan.


To nas dovodi do toga da će segmenti filma The Batman biti smješteni u ustanovi Arkham Asylum, što automatski znači da postoji mogućnost prikazivanja čitavog asortimana Batmanovih neprijatelja, od Jokera, Harley Quinn, do Riddlera i Penguina (koji su već najavljeni za taj film). Mnogi smatraju da bi Matt Reevesov film trebao biti baziran na stripu The Long Halloween, pogotovo nakon što je objavljeno da će John Turturro igra popularnog mafijaša Carminea Falconea.


Green Lantern je sa filmom iz 2011. godine ostavio gorak okus kod fanova, ali upravo zbog toga s nestrpljenjem iščekuju neku novu inkarnaciju ovog heroja. Iščekivanje je srazmjerno raslo i opadalo kada je 2014. godine najavljen Green Lantern Corps. Od tada je projekat išao naprijed i nazad, ali još uvijek nije bilo nekog relevantnog pomaka. 2017. godine David S. Goyer i Justin Rhodes su angažovani na projektu, ali 2018. godine Geoff Johns je doveden kako bi izmijenio scenarij. Od tada, tišina... sve donedavno, kada je najavljeno kako Green Lantern Corps ostaje prioritetom za studio, a Geoff bi svoju verziju trebao završiti do kraja ove godine. Izvori tvrde kako bi projekat trebao biti predstavljen JJ Abramsu i njegovom Bad Robot timu u nadi da će biti zainteresirani za produkciju. S druge strane, na HBO Max trenutno je u fazi razvoja serija o Green Lanternima sa Gregom Berlantijem kao producentom.Potaknuti uspjehom Jokera, DC razmišlja da se zadrži u tom tamnom tonu koji su potencirali još od početka, te planiraju da Birds of Prey i Suicide Squad 2 budu filmovi s ocjenom R. Birds of Prey je već opisivan kao duhovitom i komičnom avanturom, ali to ne znači da mora biti prikladan za svu publiku. Što se tiče Suicide Squada, prvi dio je bio pod žestokom kritikom jer je zadržao PG-13 pristup, tako da mnogi misle da je studio naučio lekciju te su sada James Gunnu dali potpunu slobodu da kreira pravi film s ocjenom R.


Nakon mnogo prepravki, odgađanja i otkaza, Flash je ove godine dobio svog, nadamo se, konačnog režisera u obliku Andyja Muschiettija (It). Christina Hodson se pridružila kao scenaristica, koja bi trebala pisati i Batgirl. Iako oficijelni datum izlaska još nije najavljen, izvori tvrde da kreativni timovi već rade na filmu punom parom, ali produkcija istog neće početi prije 2021. godine jer Ezra Miller trenutno radi na trećem filmu iz serijala Fantastic Beasts. Flash neće biti jedini film koji će se snimati 2021. godine, pošto je za početak te godine najavljeno snimanje i Aquaman 2.


Budućnost DC-a deluje obećavajuće. U planu su neki jako dobri filmovi sa talentovanim ekipama koje će raditi na njima.


Najavljeni datumi izlaska:

Birds of Prey (And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn) (2020.) datum izlaska: 07. februara 2020.

Wonder Woman 1984 (2020.) datum izlaska: 5. juna 2020.

The Batman (2021.) datum izlaska: 25. juna 2021.

Suicide Squad (2021.) datum izlaska: 6. augusta 2021.

Black Adam (2021.) datum izlaska: 22. decembar 2021.

DC Super Pets (2022.) datum izlaska: 20. maja 2022.

Aquaman 2 (2022.) datum izlaska: 16. decembra 2022.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com