Dark Phoenix: Neslavna završnica sage o mutantima


Fotot: facebook.com/xmenmovies

Autor: Adnan Bajrović


Novi, i četvrti, dio iz tzv. X-Men prequel sage je bio najavljen nekoliko sedmica prije nego je prethodni, Apocalypse, ugledao površine platna u kinima. I dok je potonji prošao s pomiješanim reakcijama i kod fanova i kod publike, kreatori Dark Phoenixa kao da nisu pročitali niti jednu zamjerku niti prijedlog zbog kojih Apocalypse nije bio tako uspješan kao dva prethodnika. Štaviše, kao da su svi redom od kreatora, režisera do glumaca rekli: „Boli nas briga, hajdemo ovo uraditi, laka lova, budale će gledati.“ Jer film se doima kao takvim. Teško je pomisliti da su stvorili nešto ovako na budžetu od 200 miliona i iz studija su rekli „to je to, s tim idemo u kina“.


X-Men: Dark Phoenix, internacionalni naslov, odvija se nekih desetak godina nakon Apocalypsea. Škola za mutante uveliko radi, a Beast i Mystique su glavni profesori. X-Meni su sada zvijezde i superheroji koji surađuju čak i sa predsjednikom. Početak filma je otprilike sve ono iz trailera. Astronauti u svemiru naiđu na neko zračenje koje im uništi sve kontrole. X-Meni odlaze da ih spase. Jedan astronaut zaostane, te se Jean Grey i Nightcrawler vrate kako bi ga spasili i sticajem okolnosti ona upije svo to zračenje. Nakon toga počinju problemi jer ona ima problema s kontroliranjem moći koje je dobila.


Psihologija likova


Skoro dvadeset godina fanovi marvelovih heroja prate, više manje, isti ansambl mutanata. To znači skoro dvadeset godina razvoja karaktera kod tih likova. Tome treba dodati činjenicu da je Bryan Singer radio svih šest prethodnih naslova, te je ovo prvi put da on izostaje kada je riječ o X-Men filmovima. To znači da smo već sada koliko toliko trebali imati oblikovane karaktere, bez obzira što je ovo film koji se odvija negdje u sredini tog X-Men timelinea.


Međutim, u Dark Phoenixu nema trunke karaktera kod likova. Većina njih je ovdje samo drvena statua koja treba da izgleda lijepo, a u tu grupu pripadaju skoro svi X-Meni od Mystique i Beasta do Cyclopsa i Storm. Storm doduše ovdje dobija nešto više prostora negoli u ranijem filmu, a najviše su radili na razvoju i prikazivanju Charlesa Xaviera. Čak i naslovni heroj boluje od ove boljke. Njeni postupci su nerijetko potpuno nelogični, iracionalni i jednostavno sve ide na silu. Jean Grey u ovom filmu mijenja stavove dok pucnete prstima. Takve odluke imaju i neki drugi likovi, ali u ovom slučaju film nosi njeno ime, a sam karakter bi trebao biti daleko kompleksniji.


Foto: IMDb.com

Svemu ovome treba dodati jako lošeg glavnog/sporednog (?) neprijatelja za kojeg ne postoje riječi koliko je loše izveden. Počevši od toga što su odabrali Jessicu Chastain za ulogu vođe elienske rase, koja unatoč tome što nekada zna izvrsno glumiti, ovdje biva besmislena i u slučaju njenog karaktera i glume i svega ostalog. Da je drvena statua bila umjesto nje, kompjuterski modificirana da se kreće i priča, ne bi bilo razlike, a vjerovatno bi tako uštedili i pokoji miliončić. Motivacije i ciljevi te elienske rase su tako slabi da su još na startu puknuli poput balona. Jedina njihova funkcija jeste da budu katalizator i sklopka koja će uticati na um Jean Grey, te da budu bezkarakterna gomilu protiv koje će se mutanti kasnije boriti, jer film mora završiti s velikom borbom kako bi mogao biti „mir, mir, niko nije kriv“. I svi su živjeli sretno do kraja života.


50 nijansi specijalnih efekata


Dark Phoenix predstavlja režiserski prvijenac Simona Kinberga kojemu X-Men univerzum nije stran. On je, naime, još od The Last Standa prisutan ili kao autor ili kao producent. Osim na X-Men filmovima, radio i na još nekoliko drugih naslova kao što su Jumper, Sherlock Holmes, Fantastic Four, XXX2, Mr. & Mrs. Smith. Dakle, ova nam lista kaže kako Kinberg zna napisati i dobru i jako lošu priču. Fantastic Four je umro na njegovim i režiserevim rukama, a za Dark Phoenix je on i samo on odgovoran, jer je u ovom slučaju radio i kao autor i režiser.Iako je u filmu sve redom loše, od logike priče, glume, karaktera, ipak dinamika i efekti nisu toliko loši. Ritam filma je poprilično standardan i tu nema puno odstupanja. Kinberg doslovno ide najutabanijim putem kojim se priča može razvijati, ali tu mu ne treba zamjeriti. Tako radi i Marvel, i DC, i Fox. Specijalni efekti su, iako sačinjeni od 50 nijansi plave i crvene, sasvim ok. Mnogi filmovi sa superherojima često imaju problema s efektima. Shazam, Captain Marvel, Black Panther su neki od njih koji su imali dionice kao da su rađene početkom dvijehiljaditih. Ovaj film na tom polju nema značajnih problema, iako opet ništa značajno ne odstupa kao veličanstveno.


X-Men: Dark Phoenix je neslavna završnica serijala koji je počeo jako dobro s First Class i Day of Future Past. Dark Phoenix je film koji nisu zaslužili niti glumci, a pogotovo ne fanovi. Pa čak iako je ovaj film tek puko rekreiranje jednako slabog The Last Stand filma, potonji je u usporedbi s ovim pravo remek djelo.

Dark Phoenix je tek krenuo na svoj put kroz kina, a mislim da neće preživjeti drugu sedmicu. Sasvim opravdano. Ako se dvoumite šta da gledate ovaj vikend: Godzilu ili Dark Phoenix, rekao bih da odete pogledati prvi ili da sačuvate novac za Men in Black koji stiže sljedeće sedmice.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com