Danny Boyle treći dio kultnog filma 28 Days Later ne želi raditi bez Alexa Garlanda


Posljednjih dana engleski režiser Danny Boyle je u centru pažnje sa svojim novim filmom Yesterday, romantični mjuzikl koji govori o očuvanju radosti u svijetu kroz izgubljenu muziku. Boyle nije režiser od jučer. Njegova karijera se proteže kroz tri decenije a za to vrijeme je kreirao desetak odličnih filmova. Prema tome, očekivanja o njegovom najnovijem filmu su također visoka.


Kako trenutno radi promociju filma, neosporno je da su neka od pitanja u brojnim intervjuima vezana za njegove starije kultne filmove. Jedan takav film je i 28 Days Later. Potonji je davne 2002. godine s tada mlađahnim Cillianom Murphyjem revitalizirao zombi žanr koji skoro redovno umire i biva ponovo oživljen. Nakon tog filma došao je i nastavak 28 Weeks Later, nešto slabije uspješan, ali dovoljno dobar za sve fanove žanra. Treći dio koji je trebao nositi ime 28 Months Later, obećan je još prije dvanaest godina, ali nikada nije našao svoj razvojni put.


Nedavno je Boyle u jednom intervjuu razgovarao i o mogućnosti snimanja tog dugoočekivanog trećeg dijela. Boyle je govorio o trenutnom stanju bilo kakvog nastavka iz čega proizilazi zaključak da sve odluke o razvoju filma ovise od scenariste i konceptualiste izvornog filma Alexa Garlanda. Problem je u tome što je Garland pokrenuo vlastitu karijeru autora/režisera zbog čega je teško predvidjeti da će se vratiti korak unazad, a Boyle, koji iznimno poštuje kolegu, ne želi snimati film bez njegovog angažmana.


"Mogli bi se sastati i napraviti nešto, i bio bih presretan zbog toga, ali Garland želi da režira svoje stvari što je po meni super."


U suštini, treći dio filma stoji samo kao ideja koja je izgleda jako zarazna pa je svi vole. "Postoji sinopsis koji je Garland kreirao i za koji mislim da je odličan. Štaviše, što više mislim o njemu sve više mi se sviđa", rekao je Boyle. "Kod Garlanda je unikatno to što je uklapa u žanr, ali ga istovremeno na neki način uvijek gura naprijed. I to mu dolazi prirodno."


Problemi nastaju zbog vremena i rasporeda jer Garland aktivno radi na pisanju i režiranju njegovih projekata. Trenutno radi na razvoju serije Devs.


"Problem je isto uzeti ga samo da napiše film, jer očigledno, on piše ono što želi režirati, pa bi to bilo kao da nekog pitate da odustane od režije da malo piše. a mislim da on ne bi želio režirati treći nastavak.", rekao je Boyle "Možda ćemo ga morati dosta nagovarati da pristane, osim ako on sam ne poželi kratki odmor od režije. Ne znam. Razgovarat ću s njim kada se vratim. On je odličan pisac s kojim je lijepo, stimulativno i uzbudljivo raditi.U nekom od ranijih intervjua u periodu izlaska njegovog prvog filma Ex Machina, Garland je rekao da ne namjerava više raditi s Boyleom. Potonji je priznao istu stvar, no čini se da su dva režisera, u međuvremenu, izgladili sve nesuglasice. Boyle je čak priznao kako posjećuju jedan drugog i pokazuju dijelove svojih novih filmova, te razgovaraju o njima.


"Imali smo problema kada smo radili Sunshine, imali smo različita mišljenja i ideje o svemiru, ali otvoreni svemir to stalno čini, jer on je jedna velika dilema i postoji mnogo različitih mišljenja o njemu.", rekao je Boyle. "A onda je on otišao i napravio nekoliko svojih filmova. Nije bio previše sretan kako je naša suradnja napredovala, zato je odlučio uraditi nešto sam što ga očigledno ispunjava i to je dobro. Prema tome, vidit ćemo! Nadam se da ćemo se vidjeti u narednih par sedmica."


Na pitanje da li bi mogli režirati film zajedno Boyle je rekao kako je već jednom prilikom pokušao nešto slično i da to ne zvuči kao dobra ideja. "Nisam siguran bi li Garland to htio, vjerovatno ne bi. Jedina stvar koja bi ga mogla navesti na to je da je postao malo umoran od režiranja i pisanja."


Boyle je istakao kako je Garland upravo završio s režiranjem cijele serije Devs koju je, također, napisao, te bi mogao biti iscrpljen, a možda je i nastavio dalje te, možda, više ne želi da razvije tu ideju.


A na pitanje, kada bi se film radio, bi li se Cillian Murphy i Naomi Harris vratili u ulogama koje su igrali u originalnom filmu Boyle je rekao: "Vjerovatno ne. Ne znam. Pretpostavljam da bi film bio novi početak, ali to je zapravo samo moja reakcija na sinopsis."


Kako stvari trenutno stoje zaključno poglavlje na 28 Days Later trilogiji je ujedno i moguće i nemoguće. Ideja je tu, samo je pitanje hoće li se Boyle i Garland uhvatiti s njom u koštac. Iskreno se nadamo da hoće, te da će to biti prije dvadesete godišnjice od izlaska filma.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com