Control: najveće iznenađenje studija koji nam je dao Max Paynea!Posljednjih mjeseci internet portali zaduženi za video igre sadržaj neprestano zatrpavaju novim informacijama o igrama Cyberpunk i Fortnite. Namjerno kažem zatrpavaju jer svakodnevno budu izbačena barem dva članka o svakoj od ovih igara. To zatrpavanje ostalog sadržaja može rezultirati da pojedini naslovi prođu neopaženo. Prije nekoliko mjeseci je bio E3 sajam, a u proteklom periodu nisam primijetio da neko priča i spominje igru Control. Potonja je svjetlost hard diskova i matičnih ploča ugledala prije nekoliko dana, a E-volucija vam danas donosi tekst o ovoj video igri.


Control je akcijsko-avanturistička igra u trećem licu koju je razvio Remedy studio, a izbacio 505 Games. Ime Remedy studio nekim starijim igračima može odmah prodati ovu igru. Naime, Remedy je razvojni studio koji stoji iza kultne igre Max Payne. Iako u posljednje vrijeme nisu izbacili ništa vrijedno spomena, osim možda igre Quantum Break, nova igra ovog studija zasigurno izaziva dozu znatiželje.


Control je kreirana u modernom svijetu u kojem se nadnaravni ili "paranaturalni" fenomeni javljaju na globalnoj razini kao reakcijom na Alternativne Svjetske Događaje. Federalni zavod za kontrolu (FBC), tajna američka vladina agencija, zadužena je za istraživanje ovih Alternativnih Svjetskih Događaja i prikupljanje artefakata koji ostanu iza njih. Među tim artefaktima su i Izmjenjeni Predmeti, izvjesni svakodnevni predmeti s natprirodnom snagom, kao i Objekti Moći, predmeti koji pojedincu mogu dati posebne moći kada su s njim povezani. Alternativni Svjetski Događaji (AWE u igri i u nastavku teksta) su povezani različitim dimenzijama (paralelnim univerzumima) koji se poklapaju sa pojavnom stvarnošću Zemlje kao rezultatom paranaturalne rezonance. Sjedište agencije, the Oldest House, ogromni je neboder koji prkosi običnim zakonima prostorvremena, daleko je veće unutra nego izvana. Unutar nebodera nalaze se razni pragovi koji vode do alternativnih dimenzija kroz koje povremeno prodire nepoznata sile, čime se Biro bavi.


Igrači se nalaze u cipelama Jesse Faden koja nastoji pronaći svog nestalog brata. Taj će je put dovesti čak i do pozicije direktora FBC-a. No, upravo tada će početi i sve nevolje u koje će Jesse uletiti, a konačno razrješenje istih će je dovesti i do odgovora koje traži.


Kada bi Remedyjeve igre Max Payne i Quantum Break imale dijete, to bi bila igra Control. Od May Paynea bi naslijedila cjelokupni detektivski posao kojeg u ovom slučaju ima jako puno. Cijelim trajanjem igrači su suočeni s konstantnim istraživanjem prostorija u neboderu. Pronalazit ćete nove tekstove, izvještaje, audio i video snimke, rješavati zagonetke i slagalice. A sve to u velikom prostoru koji jednostavno ostavlja bez daha, što je osobina koju bi naslijedila od QB. Control je video igra koja dosta igra na vizuelni dizajn. Prostorije Biroa će, zbog distorzija i miješanja s paralelnim univerzumima, stalno doživljavati promjene, preokretanja, transformacije i umetanja. Sve to izgleda poprilično spektakularno, te biva i propraćeno sjajnim koloritnim vizualima sivih i crvenih boja.


U takvom svijetu, zagarantovano je da će i naša junakinja posjedovati određene sposobnosti. Osim već spomenutim Izmjenjenih Predmeta, u ovom slučaju pištolja koje je moguće nadograđivati, posjedovat ćete i moći levitacije kao i upravljanja predmeta. Što se karakterizacije tiče, iako će svi igrači igrati s Jesse, moći ćete u stilu RPG igara nadograđivati njene mogućnosti i vještine kako budete napredovali kroz igru. Ovo će vam dobro doći u borbi s hordama neprijatelja koje će neprestano iskakati.Sistem prolaska kroz faze igre i sukob s bossovima na kraju svake dosta me je podsjetio na hack n slash naslove. Stil igre dosta liči na meni omiljeni Devil May Cry serijal. Prema tome, sve što zamjerim potonjoj igri, zamjerim i ovoj. Prvo na listi je relativna repetitivnost borbi. Kao i u svakoj igri ovog tipa, postoji nekoliko razina neprijatelja koje ćete morati savladavati kako napredujete. U ovom slučaju njih nema puno, a to su većinom uposlenici Biroa koji su zaraženi nepoznatom silom Hiss koju vaša junakinja nastoji savladati. Oni će kako budete prolazili faze iskakati u sve većem broju, a vi ćete ih ubijati u relativno istom stilu. Za razliku od DMC serijala ovdje nema mačeva, ali imaju dvije vrste vatrenog oružja, te telekinetičke moći. Potonje ćete većinom koristiti kako bi lebdili ili bacali razne predmete na nadolazeće neprijatelje. Iako zabavno u početku, postano malo dosadno u nastavku.


Druga stvar koju uvijek zamjeram ovim igrama je kretanje karaktera i kamere. Jesse prije svega ne zna normalno hodati. Ona neprestano trči, a start joj djeluje poput onih na utrkama na sto metara kada trkači kreću na zvuk pištolja. Zaustavljanje je isto tako dinamično. Naravno, njeno trčanje omogućava da ostvarujete brži progres kroz velike prostore, ali u nekim jako malim i skučenim prostorima zaista zna nervirati. Posebno nervira jer je i kretanje kamere isto ono kao i u DMC serijalu. Ovo posebno vadi živce kada želite da se osvrnete i pogledate blistavo urađen prostor oko sebe, bez potrebe da se krećete.


Treća stvar su zagonetke i slagalice. Nekada su jednostavne, nekada od vas zahtjevaju da na internetu tražite video kako ih riješiti. Ovo je ipak subjektivna kategorija, te kritika iste ovisi od igrača, njihovog stila i iskustva igranja. Pogotovo jer ćete u igri dosta vremena provesti u istraživanju i otkrivanju novih tragova ili obavljanju zadataka za Biro. Ako ste veliki fan ovakvog avanturističko detektivskog stila onda ćete uživati u igri, ako ne određene misije će vam biti jako dosadne. Lično sam više uživao upravo u ovom istraživanju, negoli u borbama koje su kao što sam rekao relativno repetitivne.Control, međutim, iznenađuje s činjenicom da je čak i nakon što završite igru moguće nastaviti je igrati. Prije svega moram da izrazim veliko zadovoljstvo samim krajem. Iako cijelim trajanjem igre napetost i misterija sve više bivaju razvijane i dovođene do maksimuma, u meni je počeo da tinja latentni strah da kraj neće biti dovoljno, da kažem, katarzičan. No, Control se postarao da me u tome ispravi. Ipak, kao što sam rekao, nakon završetka glavne priče moguće je nastaviti igrati, jer igra krije još puno tajnih sakrivenih u mnogobrojnim prostorija The Oldest House. Štaviše, Remedy ima dovoljno prostora da igru začini i nekim eventualnim DLC-em koji bi igrače još duže zadržao za ekranima.


Control je definitivno jedno od najprijatnijih iznenađenja ovog ljeta. Sa svojim dinačnim i primamljivim gameplayem, odličnom grafikom i besprijekornim scenama koje idu od live-action do kompjuterski generalizovanih i mocap odglumljenih dijelova, Control oduševljava sa jako hrabrim konceptom koji je Remedy ponudio igračima. Ako ste u potrazi za nečim zanimljivim, nečim što će vas zabaviti na početku jeseni, Control je video igra koju naprosto morate odigrati.


   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com