Connect Arena: vrhunski prostor za popularizaciju esporta u BiHU Sarajevu je 22. jula svečano otvorena dugoočekivana Connect Arena koju je osnovala računarska kompanija Connect Now iz BiH.


Connect Arena će biti otvoren prostor za sve igrače video igara, a njen primarni cilj je da popularizira esport aktivnosti na području države. Upravo je i Adis Alikadić, direktor kompanije Connect Now, u intervjuu za TV1 istakao kako je: "Arena zamišljena da privuče profesionalne i poluprofesionalne igrače kako bi podigli esport na jedan veći nivo. BiH u tom smislu dosta kasni za regionom, a kamoli za ostatkom svijeta, iako u BiH ima mnogo mladih ljudi koji igraju na visokom nivou, ali ne mogu to da naplate na adekvatan način."


Connectum Arena se prostire na 250 metara kvadratnih, a zainteresiranim gamerima može ponuditi 26 vrhunskih računara opremljenih s E-Blue proizvodima, te šest PlayStation 4 Pro konzola. Osim toga, Arena igračima omogućava umrežavanje s mnogim igračima širom svijeta povezanih u sistem s više od 500 E-Blue gaming centara.


Na taj način, BiH će po prvi put u dosadašnjoj historiji aktivno moći učestvovati u razvoju esportista koji su do sada nerijetko morali sve sami raditi. Connectum Arenna će u skorijoj budućnosti organizirati i esport takmičenja u popularnim igrama kao što su Counter Strike Go, League of Legends, Dota 2, Fortnite itd. Projekte će podržati sponzori i bh. kompanije koje su prepoznale potencijal esportsa na globalnom nivou.


"Gaming je budućnost, ne samo za igrače, već i za privredu.", poručuju iz Arene. Industrija video igara je u stalnom rastu, zbog čega je sasvim logično da u toj industriji i igrači imaju svoje ekonomsko mjesto. Mnogi se odlučuju na snimanje i naplaćivanje svoga talenta preko platformi kao što su YouTube ili Twitch. Esport takmičenja, također, iz godine u godinu obaraju rekorde posjećenosti, ali i vrijednosti nagrada. Informacije radi, jučer smo na E-voluciji pisali, kako će nagradni fond za ovogodišnji Dota 2 turnir biti preko 30 miliona dolara.


Profesionalni gaming još uvijek nije zakonski reguliran u BiH, ali s otvaranjem Connect Arene jedan smo korak bliže da se stvari promijene i da se naši igrači etabiliraju na međunarnodnoj gaming sceni.


U prizemlju arene bit će otvorena i prodavnica  s E-blue kompjuterskom opremom i drugim bogatim asortimanom, gdje će se moći opremiti svi koji se žele baviti gamingom, a prostorije arene će se moći iznajmljivati za radionice i teambuilding. 


Connect Arena se nalazi u ulici Zmaja od Bosne 50, a otvorena je svakim danom od 09:00 do 23:00.   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com