Bookstan 2020: Najveći bh. književni festival u vrijeme pandemijeJednom negdje zapisah da je Bookstan trenutno najveći i najvažniji književni festival u Bosni i Hercegovini. Prema tome, on niti u ovom apokaliptičnom pandemijskom stanju ne smije izostati i biti zaboravljen. U skladu s trenutnim ludilom u svijetu, festival će se održati nešto kasnije negoli je do sada bio običaj sredinom ljeta. Od 28. do 31. oktobra svi fanovi knjige moći će pratiti predstavljanje novih bosanskohercegovačkih književnih ostvarenja, te regionalnih i svjetskih.


Festival će u srijedu, 28.10. s početkom u 17:00 na Trgu Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta otvoriti Benjamin Moser koji će u razgovoru s Borom Kontićem predstaviti knjigu „Sontag: život i djelo“ u izdanju izdavačke kuće Buybook. Ovaj iznimno zahtjevan izdavački poduhvat, s preko sedam stotina stranica i dva bloka fotografija u tvrdom uvezu, u prevodu Senade Kreso donosi neizbrisiv portret jedne od najvećih intelektualki savremenog svijeta. Za ovu biografiju koja je, bez premca, prvo važno predstavljanje ove neuporedive književne veličine nakon njene smrti, Benjamin Moser dobio je Pulitzerovu nagradu. Odbor Pulitzerove nagrade za 2020. godinu u kategoriji biografija, opisao je knjigu riječima: „Autoritativno konstruirano djelo ispričano s pȃtosom i gracioznošću, koje pored ovisnosti, seksualnih nedoumica i nestalnih entuzijazma, bilježi genijalnost i humanost spisateljice“. Sa stotine intervjua vođenih od Mauija do Stockholma i od Londona do Sarajeva – uz gotovo stotinu fotografija – „Sontag: život i djelo“ je prva knjiga koja se temelji na autoričinoj arhivskoj građi nedostupnoj javnosti, kao i na razgovorima s mnogim ljudima koji nikada ranije nisu govorili o Sontag, između ostalih s Annie Leibovitz.


Od stranih autora tu su i Dimitri Verhulst, koji će u razgovoru s Margot Dijkgraaf predstaviti roman „Nažalosnost stvari“, te Burhan Sonmez, koji će u razgovoru s Johnom Freemanom predstaviti roman „Labirint“. Kao i do sada, bit će bit održana panel diskusija, ove godine pod imenom „Endgame“ na kojoj će učestvovati, Julian Borger, Florence Hartman, David Rhode i Peter Maas, koji će iz Amsterdama voditi Chris Keulemans. Slavenka Drakulić, Svetlana Slapšak, Alma Midžić i Olivera Komar predstavit će zbornik Balkan Perspectives 2020:  „Women in the Balkans - Rights & Fights“, a događaj će moderirati Lejla Gačanica. Mladi kritičari iz Hrvatske predstavit će zbornike nastale u okviru projekta „Kritika – jučer, danas, sutra“, a događaj će moderirati Miljenka Buljević. U okviru specijalnog programa „Sjećanje na Bekima Sejranovića“ učestvovat će Drago Glamuzina, Vladimir Arsenić, Damir Uzunović i Goran Samardžić.


Domaći autori čije će knjige biti predstavljene su Semezdin Mehmedinović s drugim, dopunjenim izdanjem knjige „Ovo vrijeme sada“, Benjamin Bajramović s prvijencem „Itake“, Lamija Begagić sa zbirkom priča „Bolji mi“, Amila Kahrović Posavljak s novim romanom „Izvedeni iz kičme“, Mile Stojić s reizdanjem poznate knjige „Cafe Nostalgija“, Tarik Đođić s knjigom „Divojka“, Goran Samardžić sa zbirkom poezije „Bela“, Darko Cvijetić s novim romanom „Što na podu spavaš“, Elvira Mujčić s prvom knjigom prevedenom na bosanski jezik, „Deset šljiva za fašiste“, Džemaludim Latić s knjigom „Lice iste žene“ , Almin Kaplan sa zbirkom „Dubravske priče“ i Almir Imširević s knjigom „Najljepši od svih svjetova“. Na festivalu će gostovati i Saša Ilić, dobitnik NIN-ove nagrade, Stefan Bošković, ovogodišnji dobitnik Nagrade Europske unije za književnost, Ana Vučković, književnica čije su se knjige dva puta našle u najužem izboru za NIN-ovu nagradu, dugogodšnji urednik Drago Glamuzina i Marko Dinić, koji će predstaviti knjigu „Dobri dani“.


Bogat sadržaj petog festivala Bookstan će ipak proći u znaku pandemije, a to će se ponajviše ogledati u načinu održavanja promocija i posjeta. Kao i prošle godine, promocije će se održavati u kinu Meeting Point, te će na osnovu epidemioloških mjera i pravila svakom događaju moći prisustvovati određen broj ljudi. Kako se ne bi pravile gužve i povećavao rizik, za svaki događaj će zbog trenutne situacije uzrokovane pandemijom biti neophodno preuzeti ulaznice na blagajni kina, najkasnije sat vremena pred sam događaj.


No, ono što su iz Buybooka najviše obratili pažnju jeste obavijest da je sve događaje festivala moguće pratiti i online na njihovom YouTube kanalu. Štaviše, iz Buybooka, sa Damirom Uzunovićem na čelu, toplo preporučuju upravo potonju digitalnu opciju podrške festivalu. Za određene događaje bit će omogućen i simultani prevod. U četiri dana trajanja festivala bit će održano više od 20 događaja, a cjelokupni program festivala možete pronaći u nastavku.


Kao i svake godine do sada, bit će održana i radionica za mlade književne kritičare, od 25. do 31. oktobra. Voditeljica radionice bit će Katarina Luketić, a tema “Kritika i istina: šta, kako i kome čitamo?” Učesnici će tokom radionice imati priliku slušati više od 15 predavača, a za najbolje su obezbijeđene i nagrade.   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com