Bloody Halloween: 13 filmova o vampirima!

Vampiri su posljednjih godina promijenili filmski medij, pa su više zastupljeni u serijama negoli u filmovima. To je rezultiralo činjenicom da u zadnjih dvadesetak godina imamo puno više kvalitetnih serija o vampirima. Međutim, E-volucija je uspjela da za vas izdvoji nekoliko solidnih naslova koje biste trebali pogledati ukoliko vaši planovi za Halloween uključuju velike količine vina i sablasnu atmosferu.- Nosferatu (1922)


Listu vampira uvijek treba započeti s onim koji je, u suštini, i započeo sve. Nosferatu je nešto slobodnija ekranizacija klasičnog djela Dracula, Brama Stokera, zbog autorskih prava. Iako su imena promijenjena i neke sitnice, priča u svojoj osnovi ipak ostaje ista. Count Orlok je danas ikonička vampirska figura koja samom svojom pojavom izaziva jezu. Ovo je posebno značajno jer je riječ o nijemom filmu. I upravo je ta kombinatorika pojave i nedostatka zvuka proizvela savršenu dozu jezivog i sablasnog koji, skoro 100 godina kasnije, i dalje funkcioniše odlično.- The Addiction (1995)


Vampiri su najveći filozofi među čudovištima, ali i motiv koji je relativno najslbije eksponiran u filmovima. The Addiction je jedan od rijetkih primjera ovog tipa. Studentica filozofije jednu noć bude ugrižena od strane vampira, a kada počne njena fizička promjena, morat će naći način kako da izbalansira svoj život i potrebi za svježom krvi. Ako vas ovo nije kupilo, onda hoće vjerovatno Christopher Walken dok raspravlja o poznatim filozofima i temama.- Thirst (2009)


Režiser Chan-wook Park, poznat o naslovima Oldboy, Lady Vengeance, The Handmaiden, odlučio je ostaviti svoj trag i u vampirskoj kulturi. Brojni preokreti, inovativno korištenje vampirske mitologije, kvalitetni vizuelni efekti, zanimljivi karakteri, dovitljiv humor i sasvim prikladna količina nasilja su redom komplementarni elementi koji ovaj film čine jednim kultnim vampirskim ostvarenjem.- A Girl Walks Home Alone at Night (2014)


Iako je snimljen u Americi, ovaj film je obilježen kao prvim iranskim vampirskim vesternom. I sa pravom. Priča prati usamljenu vampirku koja ulicama iranskog grada tumara u potrazi za sljedećom žrtvom. Stvari se promijene kada iznenada susretne momka koji je podjednako usamljen i izgubljen kao i ona. Režiserski prvijenac Ane Lily Amirpour je prije svega jedan jako solidan artistički pristup temi vampira. Kontemplativna i meditativna atmosfera filma oivičena je crno-bijelom kompozicijom koji blistavo oslikavaju temu usamljenosti.- Abraham Lincoln: Vampire Hunter (2012)


Iako je osporavan od mnogih, s jako niskim ocjenama na Rotten Tomatoes, moram priznati da mi je ovaj film dao određenu dozu inovativnosti koju nisam imao prilike gledati u filmovima prije njega. Film se na postmodernistički način poigrava sa biografijom Abrahama Lincolna, njegovom putu do predsjedničke pozicije, kao i Američkim građanskim ratom. Sve je to upakovano u svijet vampira. Istina, neki detalji su mogli biti bolje razrađeni, pogotovo oni narativne prirode, ali akcija, koje ovdje ima na pretek, djeluje jako dobro, i Lincoln koji ubija vampire je priča u kojoj ćete uživati. Film je urađen u brzom i dinamičnom stilu, što obećava samo zabavu i ništa više. Ako ste željni dubokih tema ovaj film preskočite.- What We Do in the Shadows (2014)


Vampirske komedije i parodije nisu nepoznanica u svijetu filma, ali ono što su Jemaine Clement i Taika Waititi uradili s What We Do in the Shadows je nevjerovatno. Snimljen u stilu mockumentaryja film prati nekoliko vampira koji žive skupa. Satirični i sarkastični pristup vampirizmu je ono što čini ovaj film. Waititi i Clement su u film unijeli takvu dozu originalnog humora da nećete stati sa smijanjem tokom čitavog trajanja filma. A ako vam to na kraju bude malo, pogledajte istoimenu seriju čija je prva sezona izašla ove godine i koja je, također, jednako smiješna kao i film.- Vampire Hunter D (1985)

Prije Bladea postojao je Vampire Hunter D, polu vampir polu čovjek koji tumara postapokalipričnim pustopoljinama planete u potrazi za vampirima koji terorišu svijet. Do sada je snimljeno nekoliko filmova o ovom ubici vampira, ali za listu sam odabrao onaj prvi koji je sve započeo. Animacija je, za današnje vrijeme, jako siromašna što se najbolje očituje u scenama borbi. Unatoč tome, za sve fanove anime filmova, kao i za one koji su u tom svijetu još uvijek početnici, Vampire Hunter D je svakako film koji zaslužuje jedno gledanje.- Stake Land (2010)


Stake Land je najbolje opisati kao filmom ceste u kojem glavni likovi moraju probiti svoj put kroz horde zaraženih. Inače, u nekim drugim naslovima, zaraženi bi bili u obliku zombija ili nekoj svojevrsnoj izvedenici potonjih. Stake Land zombije zamjenjuje vampirima. Zanimljiva premisa sa zanimljivo egzekucijom, film gledateljima neće ponuditi ništa što do sada nisu imali prilike vidjeti, osim što je već ustaljenom pristupu u jednom žanru pristupio unutar okvira drugog.- 30 Days of Night (2007)


Vampiri na Aljasci bi mogao biti drugi naziv ovog filma. 30 Days of Night gledatelje imerzivno ubacuje u okruženje malog gradića na Aljasci u kojem vampiri počnu ubijati lokalno stanovništvo. Josh Hartnett je ovdje u ulozi detektiva koji traži uzrok i rješenje problema. Problem koji ovaj film ima jeste što gledateljima ne daje objašnjenja ni za šta: niti za vampire, niti za ljude, njihove pozadinske priče i motivacije. Sve je ogoljeno do same akcije i nasilja. No, nekada filmovi mogu funkcionisati sa svim već ustaljenim pravilima žanra i biti kvalitetno štivo. 30 Days of Night je jedan takav film.- Blade (1998)


Blade nije nepoznanica. Što se tiče ove liste on je možda najpopularniji naslov na istoj. Zbog toga sam prilikom sastavljanja liste razmišljao da li uopšte da ga uključim. Na kraju je presudila njegova skorija aktuealnost koja je ponovno pobuđena najavom da Marvel radi na novoj ekranizaciji s Mahershala Alijem u naslovnoj ulozi. To je jedan od razloga zašto da se podsjetimo ovog kultnog filma i heroja koji je praktično započeo modernu eru superherojskih filmova.- Cronos (1993)


Unikatni svijet horora iz uma Guillerma del Tora prvi put smo imali prilike gledati prije nešto više o četvrtine vijeka s njegovim režiserskim prvijencem Cronos. Film prati prodavača antikviteta koji naleti na predmet koji onome za koga se zakači daje mogućnost dugog života. Isti predmet dolazi i sa nuspojavom, jer onaj koji je drži mora piti krv kako bi preživio. Guillermo del Toro je s Cronosom uspio donijet svjež i originalan pristup temi vampira koji su pratili nerijetko jezive scene i kvalitena glumačka postava.- Only Lovers Left Alive (2013)


Nećete imati puno prilika da pogledate Jarmuschove žanrovske izlete. Njegov najnoviji pokušaj sa zombijima prošao je neslavno, no raniji film s vampirima kao centralnim likovima već sada možemo svrstati među kultne naslove. Iako Jarmusch u filmu Only Lovers Left Alive koristi svaki mogući klišej i stereotip vezan za vampire, film ipak funkcionira lijepo i djeluje pametno i komplementarno. Nošen na krilima talentovane glumačke postave: Toma Hiddlestona i Tilde Swinton; Only Lovers Left Alive ne prikazuje krv i nasilje, kao mnogi filmovi s ove liste; niti se fokusira na svijet vampira. Jarmusch u filmu prikazuje kako to izgleda vječnost, on istražuje tih, ponekad dosadan, svakodnevni život dvoje vampira koji su do tada vidjeli sve.- Blood: The Last Vampire (2000)


Još jedan anime film na listi i ujedno najkraći, svega 48 minuta trajanja. To je zbog toga što je ovo prvobitno trebala biti serija, ali novac i vrijeme nisu to dozvolili. Ipak, Blood: The Last Vampire je sasvim solidno kreiran kao samostalna epizoda. Odlična priča sa zanimljivim i kvalitetno kreiranim likovima popračena je i sa dobrom animacijom.   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com