Birds of Prey: Eksplozivni i kičasti spektakl uz konfete!Četiri godine nakon izlaska filma, Suicide Squad je još uvijek najbolnija tačka u DC filmskom univerzumu. Međutim, koliko god mana da nađemo, film i dalje posjeduje neke svijetle tačke. Fotografija je zanimljiva, editovanje i muzika imaju solidnih dijelova, a Harley Quinn je centralna figura svake scene s njom. Prema tome, kada je najavljen film Birds of Prey mnogima je bilo drago, jer je Harley Quinn jedan od zanimljivijih DC karaktera, a izvedba Margot Robbie nešto što nismo željeli da traje tako kratko.


DC je, prema svemu sudeći, rekao zbogom Jokeru u izvedbi Jareda Letoa. Prvo, od njega neće biti ni traga ni glasa u nastavku filma Suicide Squad; a kao drugo, njegova veza sa Harley Quinn, koja je bila jedan od narativnih tokova prilikom njihova prvog pojavljivanja, okončana je. Birds of Prey je film u kojem i Harley Quinn i DC filmski univerzum prevazilaze taj raskid i nastavljaju dalje. I šta u nastavku dobijamo? Jedan od najbolje akcijski izvedenih superherojskih filmova do sada.Kakav lik, takav i film!


Razvojni timovi i kreatori DC filmova su počeli da razumiju kakav pristup da zauzmu prema određenom karakteru i atmosferi koja će da ga okružuje. Ova transformacija odnosa prema likovima je počela sa filmovima Aquaman i Shazam. To se pogotovo očituje u potonjem primjeru. Joker je bio prekretnica. Njegov svijet je taman, prepun depresije i anksioznosti. I taj svijet je odlično prikazan uz upotrebu svjetla i muzike. Harley Quinn je, s druge strane, šašava, hiperaktivna i dinamična. Kako bi njen svijet bio oslikan i na ekranu potrebno je mnogo boja, šarenila i ukrasa.


Birds of Prey je upravo takav film. Konfeti, uz melodiju savremenog hip-hopa, padaju na sve strane dok nam Harley Quinn priča priču, u Deadpoolovom stilu, o njenom raskidu sa Jokerom. Od samog početka film je nabijen elektricitetom koji napaja baterije i radnju gura jako brzo u svim smjerovima. U tom ludom tempu, dok se svijet oko Harley Quinn razbija, sudara, eksplodira, puca, postoje trenuci koji nas latentno ubacuju i u njeno stanje uma koji je isto tako aktivan i bizaran kao i stvarni. Sve radi u svojevrsnoj ludoj koheziji, a samo jedan pogled na stranu i propustit ćete zanimljiv akrobatski potez.


Akcijom na račun priče


Birds of Prey je jedan od onih superherojskih filmova koji posjeduju gomilu klišeja vezanih kako za neke likove, tako i za samu radnju. Priča je poprilično jednostavna, a vrti se oko jednog dijamanta. No, ovo nije film Guya Ritchieja, pa prema tome i nemamo likove kao iz njegovog filma. Ovo je film o Harley Quinn, istina, ali je i film o Birds of Prey i mišljenja sam da neki drugi likovi, kao na primjer detektivka Montoya, zaslužuju bolji razvoj od tretmana koji su dobili. Najgoru prezentaciju u ovom slučaju ima Victor Zsasz, koji nije ni do koljena prezentaciji ovog karaktera koju imamo u seriji Gotham.Birds of Prey ima jako velik spektar likova, a kada imate taj slučaj onda znate da ste si uzeli jako velik komad kolača. Sve to je teško strpati u jedan film (pogledajte Suicide Squad). Marvelu su trebala 22 filma da odrade to kvalitetno. Birds of Prey to pokušava u jednom filmu. I to radi na taj način da mnogo toga biva zamaskirano u akciju. Akcija je ovdje sredstvo odvlačenja pažnje od priče koja propušta i škripi na mnogo mjesta. Ah, ali kao je to odlično sredstvo odvlačenja pažnje. Uz dinamičan ritam i stil radnje i karaktera Harley Quinn, akcijski segment filma daje snažan adrenalinski udar. U tom pogledu imamo zaista vrhunski film koji stoji rame uz rame s John Wickom.


Film koji zna šta je


Birds of Prey nije na nivou kvalitete kao Joker. Budimo iskreni nijedan film još od Nolanovog The Dark Knighta nije na nivou Jokera. Ali, Birds of Prey shvata šta je i radi sve u svojoj moći da izgleda dobro. Margot Robbie kao Harley Quinn je potpuni pogodak, Ewan McGregor je odličan kao negativac, ostale uloge su odrađene solidno, iako se nijedna, pa čak ni McGregorova, ne ističu po nečemu značajnom. Humor je često solidan, te odlično ide uz akciju. U suštini, Birds of Prey je svojevrsna DC verzija Deadpoola, s nešto manje pretjerivanja, jednako generičnom pričom, probijanjem četvrtog zida, i vrhunskim antagonistom. Ako ste volili Deadpool volit ćete i Birds of Prey. Štaviše, nekako više naginjem ovom filmu. A sa Jamesom Gunnom za kormilom nastavka Suicide Squad, možemo očekivati samo kvalitetne stvari iz DC-a.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com