Before Watchmen: upoznajte se sa mračnim i zagušljivim svijetom heroja!Uskoro nam na HBO dolazi dugoočekivana serija Watchmen. Datum izlaska je 20. oktobar, a nedavno je objavljen i novi trailer. Sve što ste do sada vidjeli vas privlači a sami karakteri su vam nepoznati? Želite znati više o Rorschachu, Comedianu ili Dr. Manhattanu? E-volucija zbog toga donosi preporuku koja će vas uvesti u svijet ovih specifičnih heroja i spremiti za seriju.Snyderov film iz 2009. godine skoro je vjerna ekranizacija istoimenog stripa autora Allana Moorea. Watchmen je kao serijal od 12 izdanja izašao 1986. godine, a osim Moorea na stripu je radio i Dave Gibbons koji je bio zadužen za ilustracije. Priča se odvija u alternativnoj verziji svijeta i New Yorka iz 1985. godine u kojemu je Richard Nixon doživotni predsjednik SAD-a, vojne sile koja je pobijedila u Vijetnamskom ratu. Glavni sukob se vrti oko grupe superheroja koja istražuje ubistvo jednog od njih, istovremeno sumnjajući jedni na druge. U vrijeme izlaska Watchmen strip je bio unikatna tvorevina tog tipa kojoj su hvalili kvalitetan nelinearni narativ, blistavo razvijene likove, te mračnu i tmurnu atmosferu. Watchmen je uskoro postao jednim od najznačajnijih i najuticajnijih stripova na istoimenu kulturu u historiji. Iako je, međutim, kraj tog stripa zatvorio sva vrata za eventualne nove nastavke, ljudi iz DC-a to nisu tako smatrali.


U februaru 2012. godine DC je najavio da će objaviti serijal prequel priča o svakom heroju pojedinačno. Ovaj serijal je dobio naslov Before Watchmen, te je bio izbacivan uporedo u periodu 2012-2013. godina. Ipak, serijal je od trenutka najave naišao na ogromni otpor i negodovanje koje je započelo sa samim autorom originalnog stripa Allanom Mooreom. Autorova reakcija na ovaj postupak DC-a je sasvim razumna i opravdana. Svaki autor je zaštitnički nastrojen prema svakom svome djelu i to je ok. Međutim, Allan je u tom svom otporu možda malo i pretjerao. Zašto? Zato što Before Watchmen uopšte nije tako loš. Štaviše sasvim je solidan dodatak originalnom stripu koji čuva tradiciju i izvore iz kojih je nastao odajući istovremeno počast originalu. Originalni strip jeste s razvojem radnje prikazivao flashbackove prošlosti heroja, ali oni su većinom bili vezani uz samu srž radnje zbog čega su neke misterije i zapleti ostali nerazjašnjeni. Da li ih je serijal Before Watchmen riješio? Provjerimo.


Before Watchmen serijal se sastoji od osam miniserijala i jednog zasebnog izdanja. Projekat je kao što je već rečeno zamišljen da proširi univerzum i prošlost utvrđene originalnim Allanovim stripom. Zbog toga je DC okupio neke vrsne autore i umjetnike stripa: od pisaca kao što su J. Michael Straczynski, Brian Azzarello, Darwyn Cooke, Len Wein do umjetnika kao što su Lee Bermejo, J. G. Jones, Adam Hughes, Andy Kubert, Joe Kubert, Amanda Conner.Before Watchman serijal je, dakle, sasvim opravdano vrhunski urađen vizuelno. Međutim, sve ove priče se u nekim trenucima prepliću i završavaju u nekom drugom trenu, prema tome u nastavku vam donosimo redoslijed čitanja ovog serijala, uključujući i onaj originalni iz 1986. godine.1. Before Watchmen Minutemen #1-4

2. Before Watchmen Dollar Bill #1

3. Before Watchmen Minutemen #5-6

4. Before Watchmen Nite Owl #1

5. Before Watchmen Ozymandias #1-3

6. Before Watchmen Comedian #1-3

7. Before Watchmen Ozymandias #4

8. Before Watchmen Silk Spectre #1-4

9. Before Watchmen Nite Owl #2-4

10. Before Watchmen Comedian #4-6

11. Before Watchmen Moloch #1

12. Before Watchmen Ozymandias #5

13. Before Watchmen Rorschach #1-4

14. Before Watchmen Ozymandias #6

15. Watchmen #1-4

16. Before Watchmen Dr. Manhattan #1-4

17. Watchmen #5

18. Before Watchmen Moloch #2

19. Watchmen #6-12
U konačnici, kada se cijeli serijal pogleda, Before Watchmen nije tako loš kako se u početku očekivalo, niti kako je Allan Moore negodovao. Svaka priča ima svoje uspone i padove, kao i sve druge priče bilo da je riječ o stripovima, bilo o proznim djelima. Stripovi ipak ostaju vjerni tonu i esenciji originalnog stripa. Čak i u najslabijim stripovima kao što je Moloch ne dešava se da skrene putem prema najgorem i nečitljivosti. Za sve fanove ovih heroja Before Watchmen će biti savršen dodatak koji ima puno prostora za uživanje. Ako još uvijek niste ušli u ovaj tamni i zagušljivi svijet heroja onda vam je sada savršena prilika za toga.


Sve Before Watchmen stripove možete pročitati na linku ili nabaviti preko neke online prodavnice.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com