Aya and the Witch: najavljen prvi kompjuterski kreiran film studija GhibliNedavno smo na facebook stranici portala E-volucija pisali o napretku novog filma Hayao Miyazakija i studija Ghibli. Danas nam dolazi vijest o Ghiblijevom drugom projektu na kojem radi Hayaov sin Goro Miyazaki.


Studio Ghibli i NHK Enterprises su objavili kako će do kraja 2020. godine, tačnije u njenom zimskom periodu izaći njihov novi film Aya and the Witch. Film će umjesto kino projekcija biti emitovan na televiziji, no samo u dalekoistočnom dijelu svijeta, zapad će morati pronaći neki drugi način (Netflix, gledamo u tebe).


No, najveća vijest koja se tiče ovog naslova je što će će Aya and the Witch biti prvi 3D kompjuterski kreiran dugometražni animiran film studija Ghibli. Hayao Miyazaki je nadgledao projekat zajedno sa sinom koji je ovdje u ulozi režisera. Film je baziran na dječijoj knjizi Earwig and the Witch spisateljice Diane Wynne Jones, objavljene 2011. godine. Ovo nije prvi put da neko iz porodice Miyazaki radi ekranizaciju neke knjige od ove spisateljice. Hayao je ranije koristio njen roman za istoimenu ekranizaciju iz 2004. godine Howl's Moving Castle.U knjizi priču pripovijeda Earwig, djevojčica koja živi u domu za napuštenu djecu još otkako je bila beba, ali to će se promijeniti onog dana kad je usvoji misteriozna žena Bella Yaga, za koju se ispostavi da vještica. Uz pomoć mačke koja govori Earwig koristi svoju pamet kako bi preživjela u novom čarobnom okruženju.


Producent iz studija Ghibli, Toshi Suzuki govorio je o filmu: "Ako je Pipi Duga Čarapa priča o najjačoj djevojčici na svijetu, Aya je priča o najpametnijoj djevojčici na svijetu. Nadam se da će se sviditi raznim tipovima ljudi. Ona je pomalo drska, ali i slatka. Od početka sam mislio da me Aya podsjeća na nekoga, a onda sam shvatio da je to sam Goro. Kad sam mu to rekao, malo se postidio."


Dok film odstupa od tradicionalne, ručno crtane animacije po kojoj je Ghibli dobro poznat, odabran je kao jednim od četiri animirana naslova u selekciji ovogodišnjeg festivala u Cannesu, koji je nažalost odložen zbog pandemije korona virusa.


U svakom slučaju, dok Hayao Miyazaki ne završi rad na svom novom filmu How do you live?, film njegovog sina će biti odlična zamjena koja će nam prekratiti vrijeme.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com