Asus Prime Utopia donosi velike promjene na polju matičnih ploča


Asus ove godine slavi svoju 30. godišnjicu, još od 1989. godine ASUS je vodeći u polju inovacija i razvoja budućnosti ove industrije. Prime Utopia je zamišljen tako da razdjeli sve osnovne komponente na ploči i samim time poboljša hlađenje kritičnih komponenti i proširi fleksibilnost za PCI Express uređaje. Modularni I/O nudi više slobode izvan kutije, dok specijalna zaglavlja podržavaju više nezavisnih ventilatora za smanjenje gomilanja kablova u kućištu, a sve to možete pratiti na prijenosnoj OLED ploči koja se može bežično povezati.


Prime Utopia povećava efikasnost rada PC-a upravo zahvaljujući novom sistemu razvrstavanja komponenti unutar kućišta.

Kod vrhunskih konfiguracija gdje se dodaje više CPU jezgara i PCI Express slotova, faktor forme treba da se prilagodi da bi se nosio sa toplinom koju stvaraju ti segmenti. Tradicionalnim rasporedom sve komponente se stavljaju na jednu stranu sistema, što ograničava prostor i hlađenje hardvera koji ga najviše treba. GPU-ovi su na vrhu te liste, tako da ih Prime Utopia koncept pomjera na pozadinu, gdje namjenska komora pruža superiorno hlađenje uz jednostavan pristup. Asus je takođe dizajnirao svoj ventilator „Hydra Cortex“ koji omogućava da se pojedinačni ventilatori kontrolišu nezavisno.

Asus predviđa I/O prelazak na Mini-PCI modularne komponente, tako da se komponente kao što su USB i mrežni portovi mogu lako zamijeniti po želji.Matična ploča ima i 7-inčni OLED ekran osjetljiv na dodir koji nudi različita očitavanja. Ovaj novitet također dolazi u vlastitom modulu opremljen Wi-Fi mrežom, tako da ga možete postaviti na vaš stol kako bi pratili performanse sistema i kontrolisali određene komponente kao što su ventilatori. Sličan princip rada je bio moguć na prethodnim ASUS matičnim pločama ali samo u bios modu što dovođenjem ovog noviteta zaista oslobađa korisnike i daje im potpunu kontrolu nad komponentama i radu njihovog PC uređaja. Sada Prime Utopia ideju podiže na viši nivo. Veći panel i puna paleta boja postavljaju temelje za uzbudljive nove načine vizualizacije performansi i drugih vitalnih sistemskih statistika, dok podrška za dodir dodaje element interakcije koji proširuje funkcionalnost kontrolne ploče. Pored pasivnog nadgledanja vaše mašine, možete aktivno prilagoditi brzinu ventilatora, satove i druge UEFI postavke, ili čak uključiti i isključiti sistem dodirom.


Ovo je zaista veliki napredak u inovacijama rashlađivanja i kontrole nad vašom konfiguracijom. Nestrpljivo očekujemo da otkrijemo sve dobre strane ovog noviteta i onih koji nadolaze.


#Asus #matičnaploča #hardware

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com