Astronomi otkrili prve naznake postojanja crne neutronske zvijezde!Naučnici su otkrili astronomski objekt koji do sada nikada ranije nije bio primijećen. Objekt je masivniji od kolabirajućih zvijezda, poznatih kao neutronske zvijezde, ali ima manje mase da bi bio crna rupa. Takve "crne neutronske zvijezde" nisu se smatrale mogućim i otkriće jedne takve značit će stvaranje novih ideja i promišljanja o formiranju neutronskih zvijezda i crnih rupa.


Otkriće je rezultat suradnje međunarodnih timova iz Italije i Amerike koji su se koristili detektorima gravitacionih talasa. Charlie Hoy, PhD student sa Univerziteta u Cardiffu, bio je uključen u istraživanje, a za BBC je rekao kako "ne možemo isključiti sve mogućnosti. Nismo posve sigurni o čemu se radi i zato je tako uzbudljivo jer zaista mijenja naše polje."


Međunarodni tim naučnika, uz podršku Vijeća za nauku i tehnologiju iz Velike Britanije, posjeduje laserske detektore koji su dugi i po nekoliko kilometara i u stanju su da otkriju sitne pukotime u prostor-vremenu uzrokovane sudarima masivnih objekata u svemiru. Prikupljeni podaci se zatim mogu koristiti za utvrđivanje mase objekata. Prošle godine, tokom mjeseca avgusta, instrumenti su otkrili koliziju crne rupe 23 puta veće od mase našeg Sunca sa objektom 2,6 solarne mase. Zbog toga je lakši objekt masivniji od najteže vrste mrtve zvijezde ili neutronske zvijezde ranije primijećene. Ali bio je i lakši od najlakše crne rupe ikad registrovane (oko pet solarnih masa).


Pišući za magazin The Astriphysical Journal Letters, istraživački tim vjeruje da je, od svih mogućnosti, objekat najvjerovatnije lagana crna rupa, ali ne isključuju i neke druge opcije.


Sudarivši se s velikom crnom rupom objekat više ne postoji. Međutim, trebale bi postojati dodatne opcije za otkriće veće količine informacija o tim objektima. Profesor Stephen Fairhurst, također iz Cardiffa, za BBC je naveo kako je sada "izazov da utvrdimo šta je to. Je li ovo najlakša crna rupa do sada ili je to najteža neutronska zvijezda?"


Ako je u pitanju lagana crna rupa, onda ne postoji utvrđena teorija kako bi se takav objekat mogao razviti. No, jedan od članova tima, Fabio Antonioni, iznio je ideju kako bi solarni sistem s tri zvijezde mogao dovesti do stvaranja lagane crne rupe.Ako je otkriveni objekat zapravo nova klasa astronomskog objekta - teška neutronska zvijezda, teorije kako se one formiraju možda će trebati preispitati. Smatra se da i crne rupe i neutronske zvijezde nastaju kada zvijezde potroše svoje gorivo i "umru". Ako se radi o veoma velikoj zvijezdi, ona kolabira i formira crnu rupu, objekat s tako jakom gravitacijskom silom da ni svjetlost ne može povjeći van njenog horizonta događaja. Zvijezda čija je masa jako malo, tačnije ispod određene razine mase, jedna od opcija je da se ona nakon smrti uruši u gustu kuglu sastavljenu u potpunosti o čestica koje se nazivaju neutroni, a koje se nalaze u srcu samog atoma. Materijal iz kojeg su neutronske zvijezde sačinjene toliko je gusto zbijen da bi samo jedna čajna kašika težila deset miliona tona.


Neutronska zvijezda, također, ima snažnu gravitaciju koja je oblikuje, ali sila između neutrona, nazvana nuklearna jaka sila, gura čestice u stranu, suprotstavljajući se gravitacijskoj sili. Postojeće teorije sugeriraju da bi gravitaciona sila nadvladala nuklearnu ukoliko bi neutronska zvijezda bila veća od dvije solarne mase - i prouzrokovala da se ona uruši u crnu rupu.


Nuklearna fizika nije precizna nauka o kojoj je sve poznato. Još uvijek nije poznato kako nuklearna sila djeluje u ekstremnim uslovima unutar neutronske zvijezde. Trenutno svaka pojedinačna teorija o onome šta se događa unutar neutronske zvijezde ima određenu nesigurnost. Prema tome, pred naučnicima je puno rada i posmatranja kako bi utvrdili je li ovaj novi objekat zaista nešto novo ili će se, možda, ispostaviti da je u pitanju najlakša crna rupa do sada otkrivena.


Izvor: BBC

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com