Arheolozi pomoću tehnologije mapirali čitav antički gradArheolozi su po prvi put uspjeli mapirati čitav jedan rimski grad bez ikakvog kopanja. Falerii Novi u Italiji mapiran je pomoću naprednog radara koji prodire kroz zemlju (GPR - ground penetrating radar). Na taj način su uspjeli otkriti mnoge zapanjujuće detalje dok je grad ostao zakopan duboko pod zemljom. Mapiranje Falerii Novi predstavlja i mali revolucionarni tehnološki uspjeh u arheologiji s potencijalom da potpuno promijeni arheološka istraživanja i razumijevanje antičkih mjesta, gradova i naselja.


Tim sastavljan od članova sa Univerziteta u Cambridgeu i Univerziteta u Gentu otkrio je kupalište, market, hram, javni spomenik drugačiji od svega do sada viđenog, te gradsku vodovodnu mrežu. Posmatrajući različite dubine, arheolozi sada mogu proučavati i sastavljati sliku razvoja grada kroz njegovu višestoljetnu historiju.


Istraživanje je objavljeno u magazinu Antiquity, a govori o napretku GPR tehnologije u istraživanju većih arheoloških područja u većoj rezoluciji nego ikada prije. Ovim će budućnost arheoloških istraživanja biti znatno olakšanja jer mnogi antički gradovi i mjesta ne mogu biti iskopani zbog njihove veličine ili nepristupačnosti pošto su zarobljeni ispod modernih arhitektonskih struktura.


GPR radi poput običnog radara - od objekte odbija radio valove i koristi njihov eho kako bi stvorio slike različitih dubina. Arheolozi su GPR instrumente zakačili na svoja bicikla te su s njima obišli površinu veličine 30,5 hektara unutar zidina grada očitavajući zemlju svakih 12,5 centimera - Falerii Novi je otprilike upola manji od Pompeja. Falerri Novi se nalazi oko 50 kilometara sjeverno od Rima, a nastao je 241. godine prije nove ere zadržavši se tu do srednjovjekovnog perioda. Podaci GPR-a sada arheolozima mogu pokazati i sve promjene koje je grad doživio tokom svog postojanja, a već su pronašli dokaze o pljački kamena.Studija također osporava određene pretpostavke o rimskom urbanom dizajnu pokazujući kako je Falerii Novi imao nešto manje stadardiziran raspored u odnosu na gradove kao što su Pompeji. Hram, zgrada tržnice i kompleks kupališta arhitektonski su razrađeniji nego što bi se to obično očekivalo u malom gradu.


U južnom dijelu grada, tik uz zidine, GPR je otkrio veliku pravougaonu zgradu povezanu sa nizom vodovodnih cijeli koje vode do akvadukta. Ove se cijevi mogu pratiti po većem dijelu Falerii Novog, a osim što su išle njegovim ulicama prolazile su i ispod naselja. Blizu sjeverne gradske kapije tim je identificirao par velikih građevina okrenutih jedna prema drugom. Iako još nisu sigurni za njihovu svrhu, vjeruju da su oni bili dijelom javnog spomenika.


Čitavo bogatstvo podataka dobijenih kroz ovo mapiranje visoke rezolucije donosi sa sobom i određene izazove. Potrebno je oko 20 sati da se u potpunosti dokumentuje samo jedan hektar, tako da će proći još neko vrijeme prije nego što istraživanje Falerii Novog bude gotovo. No arheolozi istovremeno rade na unapređenju tehnike, jer je GPR do sada donio najcjelovitiju sliku jednog grada.


Izvor: phys.org

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com