Apple planira još sankcija, Epic podnio zahtjev na sudu kako bi ih spriječio!Sukob između Applea i Epica počinje da dobija velike proporcije. Prema novim podacima iz Epica kolateralna šteta postaje velika. Epic je na sudu podnio zahtjev kojim bi trebalo da se Appleu onemogući bilo kakva radnja koja bi išla na štetu Epicovom poslovanju dok se razmirice ne riješe. Oni koji nisu pratili čitavu situaciju evo malog updatea: Apple je sa svojih iOS prodavnica skinuo popularnu igru Fortnite zbog neprihvatljivog načina naplaćivanja sadržaja u igri, a onda je nakon toga Epic tužio Apple zbog nepoštenih i antikonkurentskih postupaka.


Međutim, iako se u međuvremenu nije puno toga dešavalo, počelo je da se spominje kako Apple planira da do 28. avgusta ukine sve Epicove razvojne alate. Iako je sve počelo sa Fortniteom, izgleda da je ovaj sukob prešao i na druge sfere Epicovog poslovanja. Appleova obavijest o ukidanju drugih Epicovih razvojnih aplikacija, prema izvježtaju iz Epica, uključuje alate i programe koje Epic Games koristi kako bi Unreal Engine bio kompatibilan sa Apple platformama.


To ne znači da će Apple ukloniti svaki igru koja koristi Unreal Enginge preko iOS-a, ali za mnoge developere koji favoriziraju kreiranje sadržaja preko Unreala to svakako znači to. Bez pristupa ovim razvojnim aplikacijama preko Applea koji pokrivaju potrebe za razvoj igara za iOS kao i MacOS, Epic buduće igre ne može učiniti kompatabilnim sa novim verzijama iOS-a, što uveliko šteti velikom broju programera koji koriste ovaj engine. "Na milione programera oslanja se na Unreal Engine prilikom razvoja svojih softvera, a na stotine miliona potrošača koristi taj softver", tvrde iz Epica (činjenica koja je otprilike svima nama poznata).


Ova odluka bi značajno mogla uticati na manje timove koji već imaju projekte u razvoju, ali i na one koji su na Apple platformama već pokrenuli svoje igre zasnovane na Unreal engienu, pošto Apple očigledno ukida i neke takve naslove. Apple je nedavno imao mali update koji je ukinuo kompatabilnost 23-bitnih aplikacija sa iOS i MacOS uređajima.


Iz Epica su u svojoj izjavi naveli kako će: "programeri koji namjeravaju prodavati svoje aplikacije na iOS ili MacOS uređajima morati tražiti neke druge razvojne programe, čime će se negativni uticaji odraziti i na druge stvari, ne samo na igre. Uticat će na čitavu razvojnu industriju i programere koji se oslanjaju na Unreal Engine-"


Iz Applea su jučer izjavili kako Epic veoma lako može ispraviti čitavu trenutnu situaciju. Sve što je potrebno jeste da ažuriraju sporni način plaćanja u Fortnitetu za iOS uređaje. U izjavi je rečeno kako Apple želi da zadrži Epic kao dijelom njihove platforme, ali samo pod uvjetom da prestanu s pokušajima zaobilaženja pravila App Store-a, koji kako navode iz kompanije radi u službi zaštite korisnika platforme.


Iako su, sa naše tačke gledišta, obje kompanije učinile pogrešne korake u ovoj situaciji, ne možemo se oteti mišljenju da je ovo samo produžetak jednog većeg problema. Optužiti velike korporacije za njihovu glad prema profitu je isto kao ružiti psa zato što liže zadnjicu. Profit je neophodan kako bi se poslovi održali. Appleova reakcija na Epicov sistem naplate je razlog ove eskalacije. S obzirom da je u pitanju suradnja koja u finansijskom aspektu vrijedi i donosi prihode veće od milijardu dolara, prva detekcija kršenja pravila rezultirala je istovremenom terminacijom aplikacije sa platforme, a zatim i prijetnjama o daljnjim akcijama protiv kompanije. Kompanije neprestano krše sporazume iz ovih ili onih razloga, i nerijetko se to koristi kako bi se uvjeti suradnje još bolje ustanovili. Ono što je svima jasno jeste da će se eventualni sudski proces odužiti, a da će najviše štete imati programeri i sami korisnici.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com