Ancestors The Humankind Odyssey: simulacija evolucije i razvoja čovjeka!Sjećate li se onog majmuna iz 2001 Odiseje u svemiru, kojemu je Clarke dao ime Gleda-Mjesec, i njegovih razmišljanja o tome gdje sljedeće jutro tražiti hranu i vodu? Sjećate li se onog golemog evolucijskog skoka kada je taj isti majmun otkrio oruđe s kojim može loviti i odbraniti se od predatora? U igri Ancestors The Humankind Odyssey možda nema čuvenog monolita, ali ćete moći proći kroz sve evolucijske procese koji su doveli do modernog čovjeka.


Igru započinjete prije deset miliona godina. U ulozi ste običnog majmuna te morate osigurati vlastiti opstanak u Afričkoj džungli gdje svako stvorenje predstavlja svojevrsnu prijetnju. Vaš je zadatak da pronađete sigurno utočište, te da svakodnevno istražujete okolinu u potrazi za hranom, svježom vodom, resursima ili pak nečemu drugom.


Ancestors The Humankind Odyssey je igra preživljavanja i opstanka, ali je potpuno drugačija od mnogih igara ovog tipa. Prije svega, još tokom uvoda iskočit će vam poruka da vam igra neće pomagati niti pokazivati smjernice. Nećete imati mapu, niti tablu sa zadacima, potrebnim iskustvom i slično. Sve što budete radili radit ćete na svoju volju i to će vas na svoj način voditi kroz evoluciju. Ovo je posebno zanimljivo zato što igra nudi posebno i drugačije iskustvo igranja za svakog igrača. No, to predstavlja i problem. Prije nego što se uhodate u sistem džungle i njenog istraživanja trebat će vam sati i sati igranja. Tada ćete počinjati da mislite kako je igra previše komplikovana, razdužena i bespotrebno zamršena.Naravno, svi igrači koji se bace na igranje ovog naslova očekivati će dinamičan gameplay s majmunima koji se kreću na dvije noge, pale vatru i peku meso. Nažalost to neće biti slučaj. Evolucija je strašno spor proces i to je činjenica koju anti-teoretičari stalno zaboravljaju. Razvoj majmuna u čovjeka nije bio baš brzopotezan kao u Kubrickovom filmu. Ancestors je nešto najbliže što ćete naći pravoj simulaciji evolucije. Trebat će vam minimalno desetak sati igranja prije nego što vaš majmun uopšte bude u stanju da hoda uspravno na dvije noge. Kako napredujete kroz igru u mozgu vašeg majmuna moći ćete razvijati neuronske veze koje se tiču komunikacije, istraživanja, društvenog života i još mnogo toga. Ove veze ćete kako vrijeme bude prolazilo morati i dodatno razvijati, a od njih će ovisiti i vaš evolucijski status. Iz studija su se potrudili da igrače informišu koliko uporedo idu s pravom evolucijom. Prema tome, moguće je brže ili sporije napredovanje.


Ancestors je jako zanimljiva igra ukoliko ste fanovi igara čiji je fokus na istraživanju. Od prve minute vaš je zadatak da širite horizonte svog teritorija. Tražit ćete nova nastanjiva područja, nove vrste biljaka (te njihove dobre i loše strane), otkrivat ćete nove vrste kamenja i načine njihove upotrebe, a zatim detaljnim istraživanjem širit ćete i teritoriju svog plemena. Kako igra bude odmicala naučit ćete kako da od štapa napravite oružje, a njime ćete onda loviti jaguare, pantere, krokodile i sl. Dobra stvar je što nećete nikada biti ograničeni na samo jednog majmuna, već ćete moći prelaziti u ulogu drugog iz plemena. Kažem plemenu jer vaš će zadatak biti da stvarate veze, a to ćete postizati popularnim čiščenjem buha s drugih majmuna, te naravno seksualnim odnosima. Posebno je zanimljivo i to da ćete više ekspiriensa skupiti dok sa sobom nosite mladunče na leđima.Ako pak, s druge strane, niste fanovi ovakvih igara i žudite za akcijom, bit ćete razočarani igrom Ancestors. Prije svega, ako igrate pametno i kalkulativno osim sukoba koji su nužni za progres nećete imati drugih borilačkih situacija. Što je u jednu ruku odlično pošto su borbe s drugim životinjama napravljene očajno. Postoji samo jedan sistem borbe koji ćete vidjeti na desetine puta. Svaki put kada vas neka životinja krene napasti igra će uletiti u svojevrsni Max Payne usporeni mod gdje će od vas zahtijevati da ili izbjegnete napad ili izvedete kontra napad i probodete životinju drvenim kolcem. I to je sve, svaki put ćete voditi istu ovu borbu. Igra i u ostalim segmentima podliježe golemoj repetitivnosti. Bez obzira što sa svakim evolucijskim skokom morate ponovo otkrivati područje oko sebe, to nije najveći problem, u tome je cilj igre. Područje se čak i mijenja: od guste džungle do prostrane savane ili stepe. Problem je u tome što ćete stalno gledati iste među scene iste isječke nekih radnji kao što je rađanje novog mladunčeta ili iste borbe. Nakon što ih pogledate pedeset puta htjet ćete ih i prekinuti, a problem je što neke ne možete.Ancestors vizuelno izgleda jako dobro. Studio Panache Digital Games pokrenuo je Patrice Désilets koji je prethodno, dok je radio za Ubisoft, učestvovao u kreiranju Assassins Creed igara. Prema tome, možete očekivati veoma prostran svijet koji možete istraživati. Međutim, problem strašne repetitivnosti može uzrokovati to da vam igra jako brzo dosadi. A i sam kraj je poprilično antiklimaktičan. Naravno, ovdje ipak nije stvar u kraju, već u procesu. Stvar je da vidite kako evolucija ide u praktičnom svijetu.


Ancestors The Humankind Odyssey je vjerovatno najambiciozniji, najhrabriji i bez sumnje, najoriginalniji poduhvat ove godine i samo zbog toga zaslužuje pažnju. Kada jednom počnete igrati uronit ćete u taj prahistorijski svijet koji će vas tamo zadržati satima. Pa čak i kada prestanete s igranjem razmišljat ćete o igri. A to je već nešto. Zbog toga, mi s portala E-volucija toplo preporučujemo ovu igru.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com