Amelia Earhart - neustrašiva pilotkinja i rekorderka!Najpoznatija pilotkinja u historiji, Amelia Mary Earhart rođena je prije nego što su avioni uopšte postojali. Rođena je 24. jula 1897. u Atchisonu, Kansas. Bila je kćerka Samuela Stantnona Earharta i Amelie Otis Earhart. Imala je mlađu sestru Grace Muriel Earhart. Njeni roditelji nisu želili da kćerke odgajaju po ustaljenim principima tog vremena, da budu samo "lijepe i mirne djevojčice." Potencirali su razvoj njihovog avanturističkog duha. To je izgledalo tako da su se Amelia i Grace znale penjati po drveću, loviti štakore s puškom, igrati se raznih sportova (što je bilo neuobičajeno za djevojčice tog vremena).


Srednjoškolski period u životu Amelije donio je selidbu njene porodice u Chicago. Amelia je tražila školu u kojoj bi mogla učiti puno o nauci, zbog čega je pošla u Hyde Park Srednju školu. Nakon diplomiranja Amelia je nastavila sa karijerom istraživačice. Istovremeno je sakupljala novinske članke o uspješnim ženama koje su bile uspješne u poslovima za koje se tada smatralo da ih trebaju raditi samo muškarci kao što su filmovi, zakon, marketing, menadžment i inžinjerstvo.


Avijatičarstvo i avioni su u periodu njenog diplomiranja u srednjoj školi bili nova, zanimljiva i uzbudljiva grana inžinjerstva i nauke. Amelia i njen otac su 1920. godine posjetili jednu avionsku pistu gdje je ona po prvi put iskusila let avionom. To je presudni događaj u njenom životu. "Dok smo se podigli do visine od otprilike 100 metara u zraku, znala sam da se time želim baviti.", reklal je jednom. I to je učinila. Šest mjeseci nakon njenog prvog leta, Amelia je kupila žućkasti avion kojem je dala nadimak Kanarinac. Njen prvi samostalni let se desio 22. oktobra 1922. godine dok je letila na visini od preko četiri hiljade metara, postavivši rekord za ženske pilote.


Tokom '20. godina piloti su bili zauzeti obaranjem rekorda iz pilotiranja. Neki su želili da lete što je visočije moguće, drugi što dalje. Charles Linberg je 1927. godine bio prva osoba koja je samostalno preletila Atlantski okean. Godinu dana kasnije, Ameliju su zamolili da se pridruži drugom pilotu na tom istom poduhvatu. Ona je bila uzbuđena, no njena želja je bila da to uradi sama. U to vrijeme Amelija je postajala sve poznatijom zbog svojih pilotskih vještina, što je dovelo i do nadimka Kraljica zraka.


Amelia je želila da postavi vlastite rekorde. U avgustu 1928. godine postala je prva pilotkinja koja je samostalno preletila Sjevernu Ameriku u oba smjera. Tri godine kasnije, 1931. se digla u visine na kojima još niko nije bio, letivši iznad 5,500 metara u zraku. Godinu kasnije, 1932. godine, Amelia je napustila obale SAD-a na svom letu prema Parizu. Letila je 14 sati i 56 minuta prije nego je sletila. Tokom leta morala je da se bori s mnogim preprekama kao što su jaki vjetrovi i led, te mehaničkim problemima. Nažalost, Amelia nije stigla do Pariza. Sletila je na jedan pašnjak u Irskoj. Što nije bio problem jer je bila prva žena koja je samostalno preletila Atlantski okean.


Amelia nije bila jedina pilotkinja, ali je definitivno bila najpoznatija. Čak je imala liniju odjevnih predmeta te kolekciju torbi za putovanje.


Njena potreba za avanturom i letenjem omogućila joj je postavljanje brojnih rekorda. No, nikada joj nije bilo dovoljno, uvijek je želila još. Želila je da preleti cijeli svijet. To je bio ogroman poduhvat koji je bilo potrebno detaljno isplanirati. Kako bi se pripremila za let zamolila je Hollywoodskog pilota kaskadera Paula Mantza da joj pomogne poboljšati vještine letenja na velike daljine. Istovremeno je i predavala na Purdue univerzitetu učeći druge žene koje su želile biti poput nje. Na univerzitetu je radila na odjelu za aeronautiku.Amelia ne bi bila prva pilotkinja koja je preletila planetu. No, Amelia je odabrala najduži put, onaj linijom ekvator. Za taj poduhvat je imala posebno izgrađen avion koji je posjedovao veliki spremnik za gorivo. Zamolila je Freda Noonana da bude njen navigator zbog njegovog iskustva na brodovima i avionima.


17. marta 1937. godine Amelia je krenula na svoj let. Prvi dio leta je trebao da bude između Californije i Hawaja. Imala je ekipu od troje drugih ljudi koji su joj pomagali. Let nije tekao kako treba, jer je avion imao problema, pa su se vratili u Californiju kako bi popravili avion. Nakon popravke Amelia je pokušala ponovo, ali ovaj put sa putanjom od Californije do Floride. Na ovom letu s njom je bio samo njen navigator, Fred Noonan. Iz Miamija su nastavili svoj put 01. juna 1937. godine. Stajali su u Južnoj Americi, Africi, Indiji i Jugoistočnoj Aziji, na kraju stigavši do grada Lae u Papua New Guinea 29. juna 1937. godine. Do tog trenutka preletili su preko 35 hiljada kilometara i pred njima je bila posljednja ruta - let preko Pacifičkog okeana.


02. jula 1937. godine Amelia i Fred su poletili u teško natovarenom avionu. Tokom leta trebali su stopirati na Howland otoku, udaljenom nešto više od tri hiljade kilometara. No, nešto je pošlo krivo i avion je nestao. Organizovana je velika potraga za ostacima aviona i njegovom posadom u kojoj je učestvovala i United States Coast Guard. Nažalost ništa nije pronađeno - ni Amelia, ni Fred, niti ostaci aviona. Prema mišljenu drugih avion je možda mogao imati problema s motorom.


Amelia je do danas ostala jednom od najboljih pilotkinja SAD-a koja se u svoje vrijeme usudila na letove koji su se tada smatrali poprilično nesigurnima. Smatrala se intelignetnim i kompetentnim pilotom, koja je dobro znala procijentiti praktički svaku situaciju u kojoj se našla. Bila je svakako ispred svog vremena, a koliko je vrijedila kao pilot svjedoči i činjenica kako se o njoj kao velikoj osobi još uvijek priča.


Izvor: nasa.gov

Prijevod: E-volucija portal

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com