Amazon Prime najavio serijsku adaptaciju filma Event HorizonPaul W.S. Anderson, režiser najpoznatiji po Resident Evil filmovima, nikada nije slovio kao jednim od vrhunskih filmaša. Kada se sredinom '90-ih godina pojavio na sceni posjedovao je elemente koji bi ga mogli dovesti među najveće žanrovske režisere. On je, pak, do dana današnjeg ostao tek režiserom B filmova. Istina, njegovi filmovi su imali određenog uspjeha u kinima, ali to u ovoj argumentaciji ne znači ništa jer je on u najboljem slučaju prosječan režiser. Ipak, kada je riječ o njemu jedan projekat se često navodi kao njegovim najboljim radom - Event Horizon. Film izašao 1997. godine u narednom je stoljeću stekao određeni kultni status. Međutim, čudno je da čak i oni ljudi koji ga vole priznaju kako Event Horizon nije u potpunosti ispunio svoj potencijal.


Već više od 20 godina mnogi fanovi očekivaju da će se jednog dana pojaviti neki nastavak filma. Tom čekanju je napokon došao kraj jer Amazon Prime je objavio kako radi na serijskoj adaptaciji ovog filma.


Poznata je činjenica da je originalna Andersonova verzija bila znatno duža, te da je bila značajno krvavija i davala više detalja o zapletu. Verzija koja je otišla u kina je jedina verzija koja do danas postoji i ona je izrazito dinamična, što ide filmu na štetu, jer se događaji i razvoj likova smjenjuju prebrzo bez bilo kakvog smisla i logike.


Mnogi izvori govore kako je serija već u razvoju, a nju bi trebao producirati i režirati Adam Wingard (Blair Witch, Death Note, Godzilla vs. Kong). Njemu bi se u produkcijskom timu trebali pridružiti Lawrence Gordon i Lloyd Levin koji su bili producenti filma 1997. godine. Međutim, čini se da režiser Anderson i autor filma Philip Eisner nisu u planovima kompanije da budu uključeni u razvoj serije.


Ovo je odlična prilika da se priča iz filma dodatno proširi i detaljno obradi. Film je svojevremeno angažovao neke u to vrijeme vrhunske glumce, imao blistavo dizajniranu scenografiju i koncept priče koji je bio zreo za istraživanje. Upravo je potonji element gdje je film zakazao. Za one koji ne znaju, film prati brod po imenu Event Horizon koji posjeduje eksperimentalne sprave potrebne posadi za kreiranje umjetne crne rupe koja bi im omogućila da preskaču s jednog kraja univerzuma na drugi (crvotočina?). Kada stvari krenu po zlu posada broda će se naći u prostoru koji je dimenzija čistog haosa.


Serija je još u ranim fazama razvoja i nije jasno hoće li tv verzija Event Horizon biti neki svojevrsni nastavak koji će proširiti priču ili će to biti potpuni serijski reboot.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com