Altered Carbon: Nova sezona, neka nova serija!Altered Carbon je bio hit još i prije negoli je stigao na Netflix. Svojevremeno je prvo nastao roman koji je 2002. godine napisao Richard K. Morgan. Isti je dobio i Philip K. Dick nagradu za naučnu fantastiku, a zatim je dobio i dva nastavka. Serija na Netflixu je ekranizirala prvu knjigu, a druga sezona je trebala pratiti drugu što u konačnici i nije učinila. Prva sezona serije je imala sve ono što je mnoge cyberpunk uratke kao što je Blade Runner učinilo popularnim. Od antiheroja iz noir žanra, distopijskog svijeta obojenog neonom, kibernetički upravljanog društva do futurističke ekonomsko-politički angažirane priče uz prstohvat teologije. Dakle, imala je kombinaciju koju je odlična scenografija i fotografija izvukla do njenog transcedentalnog nivoa.


Istraga Takeshija Kovacsa i njegove avanture futurističkim cyberpunk svijetom nazvanom Harlanov svijet imaju relativno zanimljiv i inovativan koncept. Pitanja besmrtnosti i etike se provlače kroz čitavu prvu sezonu, a način na koji to čine je suptilan, jukstapozicioniran bez pretjerivanja u ekspoziciji. Iako imamo blago pretjerivanje u golotinji, čak i njeno zahtijevanje sudjeluje u poentiranju priče i teme o tijelu, duši, moralu i svemu već spomenutom.


Širenje univerzuma


Uspjeh prve sezone pratila su velika očekivanja od druge. Veliki uspjeh zahtijeva i veće uloge, tako da u drugoj sezoni ulogu Takeshija Kovacsa od Joela Kinnamana preuzima Anthony Mackie kojeg posljednjih godina najviše prepoznajemo po ulozi Sama Wilsonona, tj. Falcona iz Marvelovog filmskog univerzuma. U međuvremenu, Netflix je odlučio objaviti i animirani film Altered Carbon: Resleeved koji je nastao u japanskoj produkciji. Ovaj će tekste, prema tome, analizirati kvalitetu i kontinuitet između ove tri tvorevine.


Hronološki gledano, film Resleeved dolazi prije prve sezone, tačnije odigrava se godinu dana nakon smrti Quellchrist Falconer i njegove sestre Reileen Kawahara. Takeshi je ovog puta u novom tijelu, a njegov ga zadatak dovede u vezu sa Jakuzama. Na kraju prve sezone, Takeshi je tijelo u kojemu je bio vratio njegovom vlasniku, uzevši pri tome tijelo koje tada još uvijek nismo znali kako izgleda. Druga sezona serije dolazi trideset godina kasnije, a Takeshi je promijenio i više od nekoliko tijela.Što se tiče animiranog filma, Resleeved pokušava prikazati odnos tradicije i rituala kod Jakuza sa futurističkim principima. O Jakuzama smo saznali da postoje još tokom prve sezone serije, a u filmu ulazimo nešto dublje u samu organizaciju. Priča se, međutim, u samoj svojoj osnovi ne ističe ni počemu posebno, što je ne čini posebno dobrom niti posebno lošom. Primarni fokus filma je stavljen na akciju koja je, moram priznati, odrađena poprilično solidno s obzirom da sam film izgleda kao poluzavršen proizvod. Ovaj osjećaj stvara kvaliteta animacije čiji trodimenzionalni dizajn izgleda blistavo i savršeno korespondira s estetikom cyberpunka. Međutim, dosta zamjerki se može uputiti kod sitnih pokreta likova, prvenstveno pokrete ruku i usta. Ništa od ovoga nećete primijetiti prilikom akcijskih scena koje su besprijekorno urađene i najbolji su aspekt filma. Šablonski narativni okvir i kratki nedostaci kod animacije razlog su zašto ovaj film relativno i nema potrebe da gledate, osim ako ne želite još imerzivniji doživljaj Altered Carbon univerzuma.


Neka druga serija


Dolazak druge sezone i Anthonyja Mackieja u ulozi Takeshija Kovacsa bio je jednim od najiščekivanijih Netflixovih projekata od početka ove godine. Iako je riječ o drugom glumcu, karakter glavnog lika osjetno je prisutan i u ovoj sezoni. Tome pogoduje i povratak njegovog AI saputnika. Ipak, od samog početka osjetna je razlika u atmosferi serije. Noir cyberpunk osjećaj kao da su isparili ostavivši samo distopijsku prašinu. Ovaj osjećaj će relativno biti i opravdan u kasnijim epizodama. Trideset godina je dugo vremena, a s prolaskom vremena dolaze i promjene. Harlanov svijet je neprepoznatljiv do te mjere da se stvara osjećaj stranosti.


No, ono što još više doprinosi ovoj stranosti jesu narativni tokovi kojima su se kreatori serije uputili. Početak je sličan onome iz prve sezone: Takeshi je angažovan za zaštitu jednog Metha; ali nakon toga svaka sličnost i kontinuitet se gube, jer nakon buđenja u novom tijelu (Mackie) pronalazi gomilu mrtvih tijela među kojima je i ono od Metha koji ga je i angažovao. Priča od noir detektivske cyberpunk estetike ubrzo prelazi u anarhističko-političko prepucavanje s dozom psiho-elienskog motiva. Značaj i logika iza pobunjenika koje je vodila Quellchrist u ovoj sezoni dobijaju više prostora. Propitivanje pitanja koja su bila centralna teza prve sezone zamjenjuju pitanja kolonizacije. Kolonizacija se u ovom smislu očituje i kao duhovno i doslovno. Potonje nam donosi uvid u to na čijim je leđima nastao Harlanov svijet, kao i posljedice djelovanja prvobitnih kolonizatora.Međutim, sve ovo je izvedeno relativno traljavo uz ogromnu dozu klišeja i šablonskih rješenja. Quellchrist od vođe pobunjenika i jako inteligentne osobe postaje iritantnim stvorenjem zbog kojeg se pitamo i vrijedi li sva ta frka. Takeshi Kovacs također gubi na svakom frontu svoje karakterizacije, pogotovo one uspostavljene u prvoj sezoni. Iako glumci daju sve od sebe, ono s čime rade je jako siromašno. Od drugih likova rijetko ko da je vrijedan spomena. Jedino što sam pronašao zanimljivim u ovoj sezoni jeste problematika artificijelne inteligencije koja se propituje kroz lik Poea. Blade Runner se s ovom temom odlično bavio u oba svoja dijela, a Altered Carbon u drugoj sezoni do te mjere humanizuje Poea da on postaje mnogo življim likom od svih drugih sporednih karaktera koji prođu kroz osam epizoda.


U odnosu na prvu sezonu, druga se doima kao nekom drugom serijom. Veliki pad u kontinuitetu, logici i estetici je očigledan, a samim time kvaliteta bilježi strašan pad. Ipak, serija i dalje ima šta ponuditi svojim gledateljima. Akcija je još uvijek na blistavo visokom nivou koja bi postidila i mnoge filmove. Chris Conner kao Poe je još uvijek jedna od najboljih casting odluka posljednjih godina. Anthony Mackie je solidan i zanimljivo ga je gledati. Scenografija je i dalje odlična, a neki dijelovi su prosto brilijantni.


Sve u svemu, druga sezona daje svojevrsni završetak priče sa Quellchrist i iskreno se nadam da su s njom završili i da će nam u trećoj ponuditi nešto novije i svježije. S obzirom na finale sezone, jako sam zainteresovan za Takeshijevu sudbinu i način na koji će njegov narativ izvesti u trećoj sezoni.

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com