Alejandro G. Iñárritu će dobiti Počasno Srce Sarajeva na ovogodišnjem SFF-uNajveći ljetni praznik u Sarajevu je sve bliže, a kako se broj dana do Sarajevo film festivala smanjuje tako dobijamo sve više vijesti i najava. Danas je Mirsad Purivatra, direktor festivala, objavio i ovogodišnjeg dobitnika nagrade Srce Sarajeva, a to će biti ni više ni manje nego Alejandro G. Iñárritu.


"Izuzetno je zadovoljstvo odati priznanje ovom istaknutom autoru koji svaki put iznova odvažno pomjera granice i svoju jedinstvenu viziju pretače u nepredvidive i genijalne filmske priče. Njegovi filmovi, koji se odlikuju posebnim stilom i ritmom, osvajaju i uzbuđuju publiku i kritičare širom svijeta. Radujemo se što ćemo imati priliku da ga ugostimo na 25. Sarajevo Film Festivalu i uručimo mu nagradu Počasno Srce Sarajeva za njegov neizmjerni doprinos istoriji filmske umjetnosti sa bezvremenim, nagrađivanim klasicima koje pravi od početka svoje karijere", izjavio je Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala.


Ovaj četverostruki dobitnik Oscara je trenutno jedan od najvećih režisera meksičkog porijekla uz Guillerma del Tora i Alfonsa Cuaróna. Njegova karijera traje već više od dvadeset godina, a za taj period je stvorio nekoliko filmova koji se već sada mogu smatrati jednim od filmskih klasika savremenog filma. Tu listu čine naslovi kao što su 21 Grams, Babel, Biutiful, Birdman i The Revenant.


U skorije vrijeme, Iñárritu je proizveo VR instalaciju "Carne y Arena", koja je predstavljena na Filmskom festivalu u Cannesu 2017. kao prvi VR projekt uključen u zvaničnu festivalsku selekciju. Odbor guvernera Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti Iñárrituu je za taj projekt dodijelio specijalnog Oscara, inače petu nagradu Oscar u njegovoj karijeri. Ove godine, postao je i prvi latinoamerički filmski stvaralac kojem je povjereno predsjedavanje žirijem Filmskog festivala u Cannesu.


Tokom 25. Sarajevo Film Festivala, Iñárritu će imati Masterclass, a bit će održana i specijalna projekcija njegovog filma "Birdman".

   |  

   |  

  • Facebook - White Circle
  • YouTube
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle

evolucijaportal@gmail.com   |   71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

© 2019 BY e-volution.com